Πρόκειται για ένα καινούργιο θεατρικό έργο γραμμένο με την αυθεντική φωνή της ηρωίδας: οι ήρωες ζουν την εποχή τους, κρίνουν αμείλικτα την κοινωνία τους και εκτοξεύουν τη σκέψη τους στην αναπηρία και την ανεπάρκεια που έχει αυτή η κοινωνία να συνομιλήσει με το ποιητικό τους όραμα για τον κόσμο. Μιλά για την απίστευτη δύναμή της ποιήτριας να ενθουσιάζεται και παράλληλα να υποφέρει. Ν’ αγαπά και παράλληλα να απορρίπτει. Να ψηλώνει την αλήθεια της μέχρι ν’ακουστεί. Και να ταπεινώνει το ψέμα μέχρι να το αφανίσει. Να είναι ώριμη μέσα στη μοναδική παιδικότητά της. Να είναι επαναστατημένη ακόμη και μέσα στην επίθεση της αρρώστιας της. Να υπερβαίνει με τόλμη ό,τι η εποχή της αδυνατούσε να δεχτεί και να κατανοήσει.
Είναι μια παράσταση αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, Μαρία Πολυδούρη, την κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της γενιάς της…
Το έργο έγραψε η γνωστή ποιήτρια και φιλόλογος Βιβή Κοψιδά-Βρεττού. Στην σκηνή, την Μαρία Πολυδούρη ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου που με άμεση ανταπόκριση απάντησε στις ερωτήσεις μου.
Πόσο ταυτίζεστε και πόσο διαφοροποιήστε από τον χαρακτήρα που υποδύεστε;
Φ.Φ.: Τα στοιχεία του χαρακτήρα της Μαρίας Πολυδούρη είναι αντιφατικά. Ενθουσιάζεται και παράλληλα υποφέρει. Αγαπάει και παράλληλα απορρίπτει. Η δύναμη του μυαλού και της ψυχής της από τη μία και από την άλλη η απίστευτη παιδική της αθωότητα. Σε μια τέτοια πολύπλευρη προσωπικότητα, υπάρχουν στοιχεία που ταυτίζομαι και που διαφοροποιούμαι. Π.χ. εγώ όταν αγαπώ δεν μπορώ να απορρίψω. Τυφλώνομαι!
Υπήρξαν δυσκολίες; Ποιες ήταν αυτές και πώς ξεπεράστηκαν;
Φ.Φ.: Όταν έχεις απέναντί σου μια τέτοια προσωπικότητα σαν της Μαρίας Πολυδούρη,η ευθύνη είναι τεράστια και οι δυσκολίες πολλές. Η δυσκολία ήταν να φωτιστεί η διπλή όψη της προσωπικότητάς της. Μόνο με πολύ δουλειά και αποφασιστικότητα ξεπερνιούνται αυτές οι δυσκολίες.
Αν έπρεπε να περιγράψετε την παράσταση με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Φ.Φ.: Αναζήτηση-Δύναμη-Έρωτας
Τι θέλετε να μείνει στο θεατή μετά το κλείσιμο της αυλαίας;
Φ.Φ.: Μια απέραντη τρυφερότητα, μια απέραντη αναζήτηση για τη Ζωή, τον Έρωτα, το Θάνατο.
Συντελούν:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Φωτισμοί: Στέφανος Κεραμιδάς
Φωτογραφίες: Αθηνά Λεκκάκου
Ηχογράφηση: Studio Artracks
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Στο ρόλο της Μαρίας Πολυδούρη η Φωτεινή Φιλοσόφου
Κώστας Καρυωτάκης ο Νίκος Γιάννακας
Αφηγητής ο Γιάννης Νικολαΐδης
Κάθε Τετάρτη στις 19.00 και Πέμπτη στις 21.30, ως 18 Απριλίου 2019, στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, στάση μετρό Κεραμεικός, 2103428650)
Το έργο ενδείκνυται για μαθητές και φοιτητές
Στην παράσταση της 14ης Φεβρουαρίου 2019 ισχύει ειδική προσφορά: με κάθε εισιτήριο που αγοράζετε παίρνετε άλλο ένα δώρο!
Επίσης: Χειραψίες μιας ασήμαντης μέρας