Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Γιώργος Μοσχίδης

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1931 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 2018. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το άνθος του κάκτου» (των Πιέρ Μπαριγιέ και Ζαν-Πιέρ Γκρεντύ, θέατρο Διονύσια, άνοιξη 1973).
Τη θεατρική του καριέρα την ξεκίνησε το 1948 συμμετέχοντας σε περιοδεύοντες θιάσους, πριν ακόμη σπουδάσει υποκριτική στη Θεσσαλονίκη. Το 1952 ήταν η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση κι από τότε συνεργάστηκε με μεγάλους αθηναϊκούς θιάσους, το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, Αττικόν Θέατρον, 1967).
Αν και έπαιξε σε όλα τα είδη του θεάτρου (μεταξύ άλλων έργα των Ίψεν, Ιονέσκο, Μπρεχτ, συνολικά πάνω από 300 συμμετοχές), διακρίθηκε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας ενώ η τελευταία του εμφάνιση ήταν το 2014 στο Εθνικό Θέατρο με το έργο «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Εφημερέβομεν» (των Μποστ και Κ. Μουρσελά, θέατρο Σμαρούλα, καλοκαίρι 1977).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 43 ταινίες, με πρώτη τις «Διακοπές στην Αίγινα» (1958) και τελευταία τον «Καβάφη» (1996). Δέκα χρόνια μετά, η σειρά «Απόστολος και μόνος» όπου συμμετείχε και που προβλήθηκε από τη ΝΕΤ, βγήκε και στους κινηματογράφους με τον ίδιο τίτλο. Εμφανίστηκε κυρίως σε κωμωδίες και ιστορικού περιεχομένου ταινίες ενώ δεν αρνήθηκε να εμφανιστεί και στις ταινίες του λεγόμενου Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (δεκαετίας 1970 και εντεύθεν).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πάμπολλες σειρές καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, από το πρώτο ιστορικά σίριαλ «Το σπίτι με τον φοίνικα» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1970) ως τον «Ψεύτη παππού» (ΕΤ1, 2008-2009, απ’ όπου και η φωτογραφία). Συμμετείχε είτε ως πρωταγωνιστής είτε ως guest star στις: «Εν Αθήναις» (ΕΡΤ, 1976-1977), «Αστροφεγγιά» (ΕΡΤ, άνοιξη 1980), «Ο κήπος με τ’ αγάλματα» (ΕΡΤ, άνοιξη 1981), «Κλειστά παράθυρα» (ΕΤ1, 1992-1993), «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» (ΑΝΤ1, 1992-1993) κ.ά.
Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 5 παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» την περίοδο 1979-1985. Η φωτογραφία είναι από τη θεατρική παράσταση «Το ταξίδι της μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» (του Ευγένιου Ο’ Νηλ, Εθνικό Θέατρο, 2002-2003, όπου απεικονίζεται με τον Χρήστο Λούλη και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο).
Τιμήθηκε με διάκριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Χάππυ ντέη» (1976), από τον δήμο Κορυδαλλού για την προσφορά του στον κινηματογράφο (1995), από το Φεστιβάλ Πατρών για την προσφορά του στο θέατρο (1996), με βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1998), με βραβείο Αιμίλιου Βεάκη για την προσφορά του στο θέατρο κ.ά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ναστρεντίν Χότζας» (του Γεράσιμου Σταύρου, υπαίθριο θέατρο Χατζίσκου, καλοκαίρι 1960).
Η φωνή του αποτυπώθηκε σε δίσκους και cd είτε ως αφήγηση σε παιδικές ιστορίες είτε ως ανάγνωση ποιημάτων: «Ο Πέτρος, ο Μουκς και ο Τρίλης στο σχολείο» και «Ο Τρίλης και ο Μουκς στου παπουτσωμένου γάτου» (ΑΡΓΩ, 1968), στο cd που συνοδεύει το βιβλίο «Οι θεμελιωτές της ποίησης στη Θεσσαλονίκη (επιλογή Ντίνου Χριστιανόπουλου, Αθήνα: Ινόνια, 2010), «Χάριν λόγου: αναγνώσεις Ελλήνων ποιητών» κ.ά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η βεντάλια της λαίδης Ουίντερμηρ» (του Όσκαρ Ουάιλντ, θέατρο Κάππα, 1982-1983).
Εδώ το εξώφυλλο του βιβλίου «Ο βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχωφ, που κυκλοφόρησε το 1995 από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη και περιέχει φωτογραφίες από την παράσταση που ανέβασε η Κάτια Δανδουλάκη τη σαιζόν 1995-1996.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικ
ού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.), εκτός από την εικόνα 7 που προέρχεται από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Τα screenshots ταινίας και σειράς και το εξώφυλλο του βιβλίου είναι από το προσωπικό μου αρχείο
Η εικόνα 6 είναι από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα