Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Νίκος Απέργης

Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1947 στην Αθήνα και πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 2012. Ίδρυσε τη διαφημιστική εταιρία Art Line και την εταιρεία παραγωγής Art Line Productions. Υπήρξε δημιουργικός διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας Victory. Ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Φροντιστήριο γυναικών» (του Γκόρντον Τόμας, Αττικό Θέατρο, 1975).
Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και διετέλεσε Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του "Αθήνα 9,84 FM Stereo". Υπήρξε επίσης πρόεδρος της ειδικής κομματικής οργάνωσης πολιτιστικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης «Δημοκρατική Κίνηση Ηθοποιών». Στη φωτογραφία απεικονίζεται με τον δήμαρχο Αθηναίων Νίκο Γιατράκο, τον καθηγητή Θάνο Διαμαντόπουλο και τον τότε διευθυντή του Αθήνα 9.84 Στάμο Ζούλα στο πάρτι που έκανε ο σταθμός το 1990 για τα τρία έτη λειτουργίας του.
Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Μαίρης Κυβέλου, με την οποία απέκτησαν ένα γιο. Δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατό της το 2005. Επίσης ως συγγραφέας κέρδισε το βραβείο θεατρικού έργου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» για τους «Σφουγγαράδες» στον 52ο Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό (μάλλον 1973) ενώ κείμενα έγραφε για την παιδική σειρά εκπομπών «Ο Τομ Τομ παρουσιάζει» (ΕΙΡΤ, 1971).
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1969. Στον κρατικό αυτόν φορέα εμφανίστηκε μόνο σε δύο παραστάσεις ως ηθοποιός («Η Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά, καλοκαίρι 1969 και «Οι Μαυρόλυκοι» του Θανάση Πετσάλη-Διομήδη, καλοκαίρι 1971 -αριστερή φωτογραφία-, μάλιστα σε αυτήν την παράσταση συνεργάστηκε με τους Χρήστο Κωνσταντόπουλο και Γιώργο Βουτσίνο, σχεδόν μόνιμους συνεργάτες του Νίκου Φώσκολου στις τηλεοπτικές του δουλειές) και σε μία ως ενδυματολόγος-σκηνογράφος («Το γυάλινο κιβώτιο» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-«Ο κύριος με τα παρδαλά» του Νίκου Ζακόπουλου-«Ο αρχιτέκτων» της Φώφης Τρέζου, 1970-1971 -δεξιά φωτογραφία). Στη συνέχεια εμφανίστηκε στο ελεύθερο θέατρο, σε κωμωδίες και δράματα.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 8 ταινίες, με πρώτη τον «Ίλιγγο» (1963), σύμφωνα με την πολύτιμη μελέτη των Άγγελου Ρούβα και Χρήστου Σταθακόπουλου. Δεν αναγράφεται στους τίτλους αρχής και ίσως είναι αυτός στη φωτογραφία, σ’ έναν βουβό ρόλο. Ακολούθησε η δεύτερη εμφάνιση στην «Υπολοχαγό Νατάσα» (1970) και η τελευταία του ταινία ήταν «Ο ρεπόρτερ» (1982). Με έκπληξη ανακάλυψα πως έκανε τα κοστούμια και τα σκηνικά της ταινίας «Παύλος Μελάς» (1974) στην οποία συμμετείχε!
Ακόμη λιγότερες ήταν οι συμμετοχές του σε βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980, μιας και εμφανίστηκε στο remake της θρυλικής σειράς «Άγνωστος πόλεμος» της δεκαετίας του 1970 που κυκλοφόρησε το 1987 σε δύο κασέτες («Καταδικασμένη σε θάνατο» και «Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα») και στην κωμωδία «Έλα να δοκιμάσουμε» (1986).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε όλες σχεδόν τις θρυλικές σειρές της δεκαετίας του 1970 («Άγνωστος πόλεμος», «Λούνα παρκ», «Πανθέοι», «Η γειτονιά μας», «Εν τούτω νίκα» κ.ά.), με αποτέλεσμα να γίνει λαοπρόβλητος και πολύ αγαπητός. Επίσης συμμετείχε σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» (1973-1984). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα από το περιοδικό Ντομινό του 1980.
Σταθμός στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του στην καθημερινή τηλεοπτική σειρά «Η λάμψη» (ΑΝΤ1, 1993 ως το τέλος της το 2005), όπου αντικατέστησε τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο μετά τον θάνατό του από εγκεφαλικό.
Με έκπληξη τον εντόπισα τη δεκαετία του 1970 να διαφημίζει ψυγεία στα περιοδικά της εποχής!
Η καριέρα του αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 17 εξώφυλλα από το 1974 ως το 1981 (η έρευνα συνεχίζεται), με πρώτο αυτό του Φαντάζιο (25/6/1974).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η φωτογραφία 1, οι διαφημίσεις (εικόνες 8α και 8β) και τα δημοσιεύματα (εικόνες 2, 7α και 7β) είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.ΕΤ.)
Τα θεατρικά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του φορέα.
Τα εξώφυλλα του Φαντάζιο και της Μανίνας είναι από το greekcomics.gr
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Το screenshot από τη «Λάμψη» είναι από την αντίστοιχη ομάδα του facebook
Τις υπόλοιπες φωτογραφίες τις βρήκα στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα