Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Τον Φεβρουάριο του 2019...

Επιλογές και προτάσεις πολιτισμού για τον Φεβρουάριο του 2019. Η ανάρτηση ενημερώνεται συνεχώς!

Απόκριες σημαίνουν γέλιο και ξεφάντωμα! Ο Καραγκιόζης το γνωρίζει πολύ καλά. Ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Κώνστας ακόμα καλύτερα! Με νέες παραστάσεις και αποκριάτικα εργαστήρια ο αγαπημένος καραγκιοζοδημιουργός και οι συνεργάτες του, εγγυώνται την καρναβαλική
διασκέδαση μικρών και μεγάλων! Μη χάσετε το «Καραγκιοζο μασκέ πάρτυ», τη νέα παράσταση του
Τάσου Κώνστα, αλλά και το κλασσικό του πλέον «Καρναβάλι του Καραγκιόζη»!
Το Καραγκιοζο-μασκέ πάρτυ - Θέατρο Σκιών Τάσου Κώνστα το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 17.30 και Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 11.30 ή Το καρναβάλι του Καραγκιόζη - Θέατρο Σκιών Τάσου Κώνστα το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 17.30 και Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 11.30
Για παιδιά άνω των 3 ετών στις «Φιγούρες και Κούκλες» (Νέος Χώρος, Αχιλλέως 90, Παλαιό Φάληρο, Στάση Τραμ «Αμφιθέας», 2103227507, 6937714733)
Της Φύσης το Μυστικό της Στέφης Θεοδότου συνεχίζει το ταξίδι του στο Θέατρο της Ημέρας (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, 2106897785, 6941407372, 2106929090) για 4 ακόμα παραστάσεις έως την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου. Ήδη μετράει 14 sold out παραστάσεις και συνεχίζει με κινητήριο δύναμη την αγάπη μικρών και μεγάλων που γεμίζουν και τη νέα θεατρική τους στέγη κάθε Κυριακή στις 17:30.
Η Σπαζοκεφαλίτσα, ένα έξυπνο μπαλόνι που δε σκάει με τίποτα, ταξιδεύει και γνωρίζει τη Χοροπηδηχτούλα, μία χαρούμενη λαγουδίνα που ζει στα καταπράσινα λιβάδια. Γίνονται οι καλύτεροι φίλοι! Με τη βοήθεια των παιδιών, οργανώνουν την πιο φαντασμαγορική αποστολή διασκέδασης, όπου με τη δύναμη της συνεργασίας καταφέρνουν να λύσουν τους γρίφους της Σοφής Νεράιδας. Μαθαίνουν την πρωτότυπη μουσική των ζουζουνιών, τον αστείο χορό των λουλουδιών και σκαρφαλώνουν στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου!!! Στόχος τους να φτάσουν με θάρρος στη Γκρι Μάγισσα Γκριμάτσα που απειλεί να εξαφανίσει τα χρώματα από τη Φύση.
Σύλληψη / Κείμενα / Σκηνοθεσία: Στέφη Θεοδότου | Διανομή (σε αλφαβητική σειρά): Γιαγιά Ρηνιώ, Μπαλόνι Σπαζοκεφαλίτσα: Ιωάννα Μπατή.. Γάτα Σωσώ, Λαγουδίνα Χοροπηδηχτούλα: Τίνα Παπακωνσταντίνου.. Αφηγήτρια, Σοφή Νεράιδα, Μάγισσα Γκριμάτσα: Στέφη Θεοδότου | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέφη Θεοδότου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτις, Δασκάλα Υποκριτικής Τέχνης / Θεατροπαιδαγωγός, Κοινωνική Λειτουργός, Διευθύντρια Εργαστηρίου «ΔρώΜΕΝΑ» | Σκηνικά: Κατερίνα Μερκούρη | Κοστούμια: Αθηνά Μηλιαρά | Το CD περιέχει τα τραγούδια της παράστασης | Στίχοι-Μουσική: Στέφη Θεοδότου | Ερμηνεία: Σοφία Μάλαμα (φιλική συμμετοχή) | Ενορχήστρωση: Βαγγέλης Σπανακάκης | Ηχογράφηση: Home Studio music production
Η ζωή μου στην τέχνη του Andrew Cowie σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά από 4 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, 2103455020). Τι συμβαίνει όταν οι ηθοποιοί αρχίζουν να ταυτίζονται με το ρόλο τους; Τελικά μήπως δεν σταματάμε ποτέ να παίζουμε θέατρο; Τρεις άνθρωποι. Μία παράσταση. Ένα ερωτικό τρίγωνο που ο καθένας κοιτά προς… διαφορετική κατεύθυνση. Ο Γκράχαμ, ένας νεαρός σκηνοθέτης που ανεβάζει τον «Δον Ζουάν», είναι κρυφά ερωτευμένος με τον πρωταγωνιστή του, Στίβεν, ο οποίος φαντασιώνεται τη συμπρωταγωνίστρια του, Ρεβέκκα, αλλά εκείνη έχει την προσοχή της στραμμένη στο λάθος άντρα... Μυστικά, εξομολογήσεις, αποκαλύψεις μέσα και έξω από το θέατρο. Τα όρια ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη μπερδεύονται. Ένα έργο μέσα στο έργο. Μία καυστική κωμωδία που με αφορμή τον μικρόκοσμο του θεάτρου βάζει στο μικροσκόπιο τις ανθρώπινες σχέσεις, το ζωτικό μας ψεύδος και την ανάγκη μας να αλλάζουμε συνεχώς προσωπεία προκειμένου να κερδίσουμε την αγάπη και την αποδοχή.
Συγγραφέας: Andrew Cowie | Μετάφραση: Κατερίνα Βαϊμάκη | Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς | Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη | Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη | Επιμέλεια σκηνικών & ρούχων: Σοφία Λεγάτου | Σχεδιασμός φωτισμού: Αποστόλης Κουτσιανικούλης | Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη | Φωτογραφίες: Ιάσονας Κονταίος | Πρωταγωνιστούν: Φιόνα Γεωργιάδη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής
Η κωμωδία του Μολιέρου Οι Ψευτοσπουδαίες (Les Femmes Savantes) ενώνει για πρώτη φορά στη σκηνή τη Μαίρη Βιδάλη και την Γωγώ Ατζολετάκη, οι οποίες ερμηνεύουν τις κάλπικες σοφολογιότατες στο σαλόνι της αναγεννησιακής «καλής κοινωνίας», απολαυστικές και διαχρονικές ηρωίδες του διεθνούς ρεπερτορίου. Το πολυπρόσωπο αυτό έργο του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου, που παρουσιάζεται πολύ σπάνια στην ελληνική σκηνή, ανεβαίνει φέτος στο Διάχρονο Θέατρο (Πυθέου 50-52, Ν. Κόσμος, 2107233229), σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή Μαίρης Βιδάλη και σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη, κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.30 μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων. Το έργο σατιρίζει έναν κύκλο γυναικών και των φίλων τους «σοφών», που μιλούσαν με γελοία επιτήδευση και επιδείκνυαν πνεύμα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια διαχρονική σατιρική καταγγελία των «νεόκοπων του πνεύματος», οι οποίοι, με ελλιπείς και κακοχωνεμένες γνώσεις, προσπαθούν να ανελιχθούν στην κοινωνική κλίμακα. Τα πρόσωπά τους και η εξεζητημένη συμπεριφορά τους είναι οι καθρέφτες και της δικής μας κοινωνίας. Η υπόθεση ξετυλίγεται στο σπίτι ενός απλοϊκού παριζιάνου αστού, όπου εισβάλλει ο καιροσκόπος ποιητής, με απώτερο σκοπό την προίκα της κόρης.
Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Τζέμος, Πέτρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δρακόπουλος, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Μαρλέν Κάραλη, Σάββας Σουρμελίδης και η Έλλη Δαδήρα. Τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης είναι της Ιωάννας Κατσιαβού και οι φωτισμοί του Γιώργου Δανεσή.
Περισσότερα για την παράσταση θα βρείτε εδώ
Προσφορά για τους αναγνώστες του koukidaki: Οι τρεις πρώτοι, σε κάθε παράσταση, που θα καλούν στο θέατρο -αναφέροντας ότι είδαν την προσφορά εδώ- για να κλείσουν, θα έχουν με κάθε εισιτήριο άλλο ένα δώρο!

Προλαβαίνετε να δείτε την παράσταση Κούκλες (βασισμένο στο Κουκλόσπιτο του Χ. Ίψεν) στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά (Φουαγιέ Νικόλας Ανδρουλάκης) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.
Τότε ήταν αλλιώς. Τα πίστευαν τούτα όλα. Ένα κουκλόσπιτο. Δέκα γυναίκες. Ένας χορός κέρινων ομοιωμάτων. Ή αμαζόνων σε εγρήγορση. Όλες νεαρές. Όλες αλαβάστρινες. Όλες κούκλες. Κι όλες τους είναι μητέρες. Κόρες. Σύζυγοι. Αδελφές. Φίλες. Ερωμένες. Ξένες. Μαριονέτες κι επαναστάτριες. Σε ένα ταμπλό βιβάν γυναικείας χειραφέτησης. Μια στρατιά υπεραιωνόβιες Νόρες βγαίνουν από το κεχριμπάρι τους, εξερευνούν η μία την άλλη κι όλες μαζί χειραγωγούνται από τον δημιουργό τους.
Ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση του Κουκλόσπιτου του Χένρικ Ίψεν, το έργο που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα των κοινωνικών δεδομένων αιώνων, για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αναθεωρείται από την ίδια την ηρωίδα του. Και τα πολλαπλά καθρεφτίσματά της, στη γυναίκα του 21ου  αιώνα.  Και μετατρέπεται σε συγκρουσιακό συλλογικό αφήγημα –αφορμή για την προσωπική ρωγμή κάθε Κούκλας. Κι η Νόρα πέθανε.  Κι η Νόρα δεν υπήρξε ποτέ. Και ζήτω η Νόρα.
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Νικόλας Ανδρουλάκης | Σύμβουλος δραματουργίας: Aλκίνοος Δωρής | Κοστούμια: Ελένη Καββάδα | Σκηνικά: Δημήτρης Κωνσταντάρας | Φωτισμοί-βίντεο: Αντώνης Κουνέλλας | Χορογράφος: Έμιλυ Νικόλα | Μουσική επιμέλεια: Νόρα Χέλμερ | Ερμηνεύει η σοπράνο Ζαΐρα Νικολακοπούλου | Βοηθοί σκηνοθέτη: Εύη Δόβελου, Γιάννης Αξιώτης | Φωτογραφίες: Ελπίδα Ρώτα | Παίζουν: Ιώβη Φραγκάτου, Έλενα Μεγγρέλη, Αντιγόνη ΣταυροπούλουΑγγέλικα Σταυροπούλου, Αναστασία Παντούση, Ναταλία Δήμου, Εύη Δόβελου, Έμιλυ Νικόλα, Ζαΐρα Νικολακοπούλου και η Κατερίνα Μισιχρόνη, σε έναν ρόλο έκπληξη | Παραγωγή: Ντουέντε·
Φροσύνη είναι ο τίτλος του νέου θεατρικού έργου του Στέφανου Παπατρέχα που θα ανέβει στο θέατρο Άβατον (Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός, 2103412689) από τις 20 Φεβρουαρίου 2019 κάθε Τετάρτη στις 20.30. Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή.
Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην Κυρά-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε από τον Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Ψάχνοντας πληροφορίες και υλικό για εκείνη, βρίσκει πράγματα που τη γοητεύουν, την προκαλούν. Δοκιμάζει ρούχα, στάσεις, φωνές, αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, πάνω στη ζωή, το γάμο, τα παιδιά της, τον έρωτά της για τον γιο του Αλί Πασά, Μουχτάρ, τις απαιτήσεις των άλλων για εκείνη, τις απαιτήσεις του έρωτά της για Εκείνον.
Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας | Σκηνοθεσία: Λάζαρος ΒαρτάνηςΣτέφανος Παπατρέχας | Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή | Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη | Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος | Φωτογραφίες – Trailer – Σχεδιασμός αφίσας: Ναταλία Β. | Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Καναβός | Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη | Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή

Η Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ανήκει στην λόγια δραματουργία, μεταξύ νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας και ίδρυσης του Νεοελληνικού κράτους. Το έργο της, Ο Φιλάργυρος αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μιας εποχής ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, την φιλαργυρία και τις συνέπειές της. Όπως καταδεικνύει ο πρόλογος του Οικονόμου εξ Οικονόμων στον δικό του ομόθεμο «Εξηνταβελόνη» (1816) το ζήτημα έχει καταβολές στην αρχαιοελληνική δραματουργία από όπου τον πήραν οι Ρωμαίοι και εν συνεχεία οι Ευρωπαίοι. Ο μολιερικός «Φιλάργυρος» όμως έκανε αυτή τη φιγούρα διεθνή. Η εποχή που γράφει το πρωτότυπο έργο της η Ε. Μουτζάν-Μαρτινέγκου είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους ως προς την κοινωνική και ιστορική στιγμή της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η δραματουργική πρωτοτυπία και δεινότητά της σημαντικής Ελληνίδας επτανήσιας αναδεικνύουν το κείμενο του «Φιλάργυρου» σε εξέχουσας σημασίας δραματουργία για τον σύγχρονο θεατή. Το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτού του κειμένου πηγάζει από τη διαχρονικότητα της θεματολογίας και της επεξεργασίας των βασικών μοτίβων της κωμωδίας. Η νεαρή δραματουργός Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου αυτονομείται απολύτως σε σχέση με τα «αρχέτυπα» και σχεδιάζει με τόλμη μια σκοτεινή κατάσταση που δεν αφορά μόνο στον κεντρικό ήρωά της αλλά και στους υπόλοιπους ήρωες του έργου, το οποίο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Η τόλμη της δραματουργίας και της δικής της εκδοχής για το τέλος του δυνάστη πατέρα είναι μοναδικά, ενώ φωτίζει με θαυμαστό τρόπο όλα τα πρόσωπα και ιδίως την απεγνωσμένα επαναστατημένη Μέλουσα, σύζυγο του τσιγκούνη Σέλημου, δημιουργώντας ένα σημαντικό είδος γυναικείας θεατρικής γραφής πολύ νωρίς.
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή | Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη | Μουσική επιμέλεια: Μαρία Φραγκή | Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Βρυζάκης | Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης | Κίνηση: Νερίνα Ζάρπα | Φωτογραφία: Αναστάσης-Παναγής Μελέτης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Ζιάκκας | Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Βλάχος, Τάσος Ζιάκκας, Λεονάρντο Θίμο, Δανάη Καλαχώρα, Επαμεινώνδας Μουντζουρέας, Κλεοπάτρα Ροντήρη
Δείτε την παράσταση στον Πολυχώρο Αλεξάνδρεια, Σπάρτης 14, Αθήνα, 2108673655 (στάση Πλ. Αμερικής, σύλλογοι: 6944898482) στις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Παρασκευή: 4/1 και 11/1 στις 21.00,  8, 15 και 22 Φεβρουαρίου || Σάββατο: 5, 12, 19, 26 Ιανουαρίου | 2, 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου | 2 και 9 Μαρτίου || Κυριακή: 13, 20, 27 Ιανουαρίου | 3, 10, 17 Φεβρουαρίου στις 11.00
Οι παραστάσεις, κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, θα έχουν δύο μέρη ως εξής: Το πρώτο μέρος θα είναι η θεατρική παράσταση « Ο Φιλάργυρος». Το δεύτερο μέρος θα είναι μια ανάγνωση με τη μορφή αναλογίου ενός άλλου κειμένου της εποχής όπως π.χ. Η γυναίκα της Ζάκυθος, Ο Θούριος του Ρήγα κ.ο.κ. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κ. Βάντζος, Γ. Ρουστέμης, Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Γιούργος, Α. Ρέτσος κ.ά. Στη ίδια λογική του Κυριακάτικου Δίπτυχου, μπορεί να γίνει μία διάλεξη όπου ένας επιστήμονας από το χώρο της ιστορίας , της θεωρίας της τέχνης , της θεατρολογίας θα μιλά με αφορμή την εποχή και το κείμενο της Ε.Μουτζάν-Μαρτινέγκου.

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση και άκρως επιτυχημένη είναι το Vinyl Market, το μεγάλο event για το βινύλιο, που φέτος ανοίγει τις πύλες του το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το Vinyl Market ξεκινάει τον καινούργιο χρόνο με ένα μεγάλο φεστιβάλ, μία γιορτή για το βινύλιο με πολλές καινούργιες συλλογές δίσκων, πολλά συλλεκτικά κομμάτια και  φρέσκες νέες κυκλοφορίες. Επίσης, θα βρείτε και συλλογές άλλων μουσικών θεμάτων, CD, Posters, μουσικά περιοδικά, βιβλία και πολλά άλλα σχετικά εκθέματα. Παράλληλα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, όμορφες μουσικές  θα ακούγονται από το DJ booth του Vinyl Market με διάφορους Dj's αλλά και από την ομάδα του event. Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου από τις 17.00 το απόγευμα και Σαββατοκύριακο από τις 11.00 εώς τις 22.00 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη
Η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη επιστρέφει με το ολοκαίνουριο έργο Μπαρόβιοι Αστροναύτες, το οποίο κάνει πρεμιέρα 30 Ιανουαρίου στις 20.30 και κάθε Τετάρτη στο Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο).
Δύο πράκτορες της NASA, η Τσικ και ο Τσακ, ξυπνούν ξαφνικά πολύ μακριά από την αποστολή τους. Σ’ έναν περίεργο πλανήτη, ο οποίος κατά έναν ανεξήγητο λόγο μοιάζει βιώσιμος, αφού διαθέτει οξυγόνο. Με το σκάφος τους να έχει διαλυθεί και την επικοινωνία με τη βάση αδύνατη, οι δύο ήρωες αποφασίζουν να μείνουν στον πλανήτη MOMENT και να στήσουν το δικό τους μπαρ. Σ’ αυτόν τον πλανήτη, μία στιγμή κρατάει παραπάνω από μια στιγμή και το σύνολο των στιγμών διαγράφεται από την ανθρώπινη μνήμη στο τέλος ενός εικοσιτετράωρου. Παρότι όλα μοιάζουν ένα παζλ από ατυχείς συγκυρίες, η Τσικ και ο Τσακ με μεγάλη έκπληξη θα μάθουν πως τίποτε από όλα όσα τους συμβαίνουν δεν είναι τυχαίο. Αντιθέτως, όλα κυλούν βάσει ενός παράνομου μυστικού σχεδίου της αστροβάσης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Κείμενο: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη | Σκηνοθεσία: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη | Παίζουν: Γιώργος Μπινιάρης, Σίλια Κατραλή Μινωτάκη
Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τίτλο Your history, it’s not my story. Η Άρτεμις Ποταμιάνου συνθέτει ένα περιβαλλοντικό, πολυεπίπεδο αφήγημα για τη γυναικεία συνθήκη που ξεδιπλώνεται στο χώρο και το χρόνο. Η αμφισβήτηση των δομών της κοινωνίας και της τέχνης που χαρακτηρίζει την εικαστική εργασία της, την απασχολεί και εδώ όπως δηλώνει ο τίτλος της έκθεσης «Your history, it’s not my story». Η κεντρική εκθεσιακή αίθουσα μεταφορικά μεταμορφώνεται σε κλουβί το οποίο φιλοξενεί περίτεχνα κλουβιά πουλιών που με τη σειρά τους εσωκλείουν στο εσωτερικό τους μικρότερα κλουβιά. Οι εικόνες μέσα στην εικόνα, πραγματικότητες μέσα στην πραγματικότητα δημιουργούν διαδοχικούς τεχνητούς κόσμους και επίπεδα εγκλεισμού. Τα κλουβιά, κελιά που παραπέμπουν στο Πανοπτικόν του Michel Foucault, λειτουργούν ως διαχωριστικά στοιχεία. Διαφοροποιούν το εσωτερικό από το εξωτερικό πεδίο, παγιδεύουν τους θεατές στον κενό, ενδιάμεσο χώρο ενώ ταυτόχρονα ορίζουν λαβυρινθώδεις διαδρομές διαφυγής. Στους πίνακες των μεγάλων ζωγράφων με απεικονίσεις κλουβιών και ιπτάμενων κατοικίδιων, η γυναικεία εικονογραφία πρωτοστατεί, ταυτίζοντας άμεσα τα πανέμορφα εξωτικά πουλιά με το εύθραυστο γυναικείο φύλλο και τη φιλήσυχη οικιακή ζωή. Στις ειδυλλιακές αυτές σκηνές, η Ποταμιάνου προτάσσει μια διαφορετική πραγματικότητα, αμφισβητώντας τα κοινωνικά στερεότυπα που συντάσσουν την κλασική μυθολογία της γυναίκας.
Η Άρτεμις Ποταμιάνου επιλέγει ξανά γυναικείες μορφές από γνωστούς πίνακες της ιστορίας της τέχνης: των Goya, Da Vinci, Vermeer, Cranach, Christus, Freud, και άλλων. Επεξεργάζεται τις αρχικές αυτές εικόνες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφαιρώντας το χρώμα και φωτίζοντας επιλεκτικά μάτια και χέρια, τα πλέον εκφραστικά σημεία. Διατηρεί όμως, ακέραιη τη γυναικεία τους ταυτότητα. Το αποτέλεσμα τυπώνεται, τυλίγεται σε διαφάνειες και δένεται με σκοινί σαν το δεμάτι με τη ραπτομηχανή του Man Ray. Ακολουθώντας την ίδια λογική με τα αρχιτεκτονικά κλουβιά –αποτελεί άλλωστε τη συνήθη καλλιτεχνική πρακτική της– η Ποταμιάνου αποδομεί και ανασυνθέτει στο δικό της ανατομικό τραπέζι τα ιδιοποιημένα αριστουργήματα της τέχνης. Στα πρωτότυπα/τυπωμένα πορτρέτα γυναικών, επεμβαίνει με στοιχεία κολλάζ: φυσιογνωμικές λεπτομέρειες από γνωστές προσωπογραφίες ανδρών.
Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό | Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:00 | Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου έως 4 Μαΐου 2019, Τετάρτη και Σάββατο 12:00 με 17:00, Πέμπτη και Παρασκευή 12:00 - 19:00
Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια του Θωμά Τσαλαπάτη σε σκηνοθεσία Νικόλ Δημητρακοπούλου από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15 στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 2103455020). Ένα έργο για τη μνήμη ως ταυτότητα, πολιτική και απώλεια στην εποχή της απόλυτης καταγραφής και αναπαραγωγής.
Δύο γυναίκες αφηγούνται επί σκηνής κοινές μνήμες και παραλλαγές των αναμνήσεών τους, ανάμεσα σε διαφορετικά στοιχεία καταγραφής, ανάμεσα σε μονολόγους που επαναλαμβάνονται, συνδιαλέγονται και σπάνε, διατυπώνοντας μια κοινή αφήγηση γύρω από την ταυτότητα, το παρελθόν, την μνήμη και την κατασκευή της. Ποια είναι η πολιτική της μνήμης; Πως γίνεται να ξεχνάς σε μια εποχή που όλα καταγράφονται; Τι είναι αληθινό και τι όχι, σε μια ανάμνηση θολή σαν την πραγματικότητα και διαυγή σαν το ψέμα;
Κείμενο: Θωμάς Τσαλαπάτης | Σκηνοθεσία: Νικόλ Δημητρακοπούλου | Σκηνοθεσία Εικόνας: Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος | Φωτιστικός Σχεδιασμός: Νίκος Βλασόπουλος | Σκηνογραφία: Ανδριανός Ζαχαριάς | Επιμέλεια Κίνησης: Χαρά Κότσαλη | Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης | Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου | Γραφιστική Επιμέλεια: Θάνος Κερμίτσης | Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη | Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Παντελίδης | Παραγωγή: R.M.LIGHT | Ηχογραφημένη φωνή: Λουκία Πιστιόλα | Ερμηνεία: Άλκηστις ΝικολαΐδηΝικόλ Δημητρακοπούλου

Η ΔΛ Gallery (Μεσολογγίου 55α, Πειραιάς. 2104631933) παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Re-thinking Environment σε επιμέλεια Νίνας Κασσιανού. Συμμετέχουν: Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Ανάργυρος Δρόλαπας, Κώστας Ορδόλης, Γιάννης Τζώρτζης, Έφη Χαλιορή, Πάνος Χαραλαμπίδης & Μαίρη Χαιρετάκη, Julia Braun, Lisa Hoffmann, MagdaHueckel, Katrin Koenning, Diana Lelonek, Beba Stoppani
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:00 | Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου έως 4 Μαΐου 2019 | Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Σάββατο 12:00 - 17:00 και Πέμπτη και Παρασκευή 12:00 - 19:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Motel Sub Rosa (στο βάθος θάλασσα)
Ένα δωμάτιο κάποιου ερημικού παραθαλάσσιου μοτέλ στο υπερπέραν. Δύο εραστές που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν το προηγούμενο βράδυ. Ο τελευταίος υπάλληλος του ξενοδοχείου.  Κι ένα κορίτσι-τριανταφυλλιά. Ξυπνούν δίχως μνήμη. Προσπαθούν να ξαναγνωριστούν από την αρχή. Προσπαθούν να ξαναγαπηθούν χωρίς τέλος. Ένα σουρεαλιστικό παραμύθι για την αγάπη, την αγάπη, την αγάπη με βασικά υλικά την ποίηση και το σώμα.
Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα γραμμένα από τους: Δήμητρα Αγγέλου, Ιβάν Βιριπάγιεφ, Ροντρίγκο Γκαρσία, Γιώργο Ευθυμίου, Ε.Ε. Κάμμινγκς, Αλεχάντρα Πισαρνίκ, Αλφονσίνα Στόρνι, Μπέλα Ταρ και αποσπάσματα από τη Βίβλο.
σκηνοθεσία-σύλληψη: Κατερίνα Κλειτσιώτη | αφίσα: Νικήτας Κοτροκόης | φωτισμοί: Γιάννης Βολέλης | μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Κλειτσιώτη, Γιάννης Παπαδάκης | βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Πουλή | βοηθοί πάντων: Γιάννης Βασιλόπουλος, Άγγελος Τσαντήλας | επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη | παίζουν: Νατάσσα Διαμάντη, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Γιάννης Παπαδάκης, Βασίλης Χατζηδημητράκης
2, 3, 9 και 10 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο θέατρο Faust (Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, 2103234095)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα