Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Διάδημα με τον κόμπο του Ηρακλή

Μουσείο Μονάχου
(χρυσός και γρανάτης, διάμετρος 23 εκ., περί το 300 π.Χ.)
Φίλες και φίλοι,

Το άνοιγμα των ελληνικών πόλεων στην Ανατολή, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η ίδρυση των ελληνιστικών βασιλείων, η επαφή με την πολυτέλεια της Ασίας και της Αιγύπτου και η ελεύθερη πρόσβαση σε πολύτιμες πρώτες ύλες, συνετέλεσαν στην αναγέννηση της ελληνικής χρυσοχοΐας και τη δημιουργία μεγάλης αγοράς για πολύτιμα κοσμήματα. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται να παίζει η Μακεδονία, όπως δείχνουν τα ευρήματα των πλούσιων τάφων που ανασκάπτονται τις τελευταίες δεκαετίες εκεί.
Το συγκεκριμένο διάδημα προέρχεται από τη νότια Ρωσία, μια περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως φανερώνουν και οι μύθοι της, όπως εκείνος του χρυσόμαλλου δέρατος.
Οι ελληνικοί πληθυσμοί της περιοχής άκμασαν από τον 6ο ως τον 3ο π.Χ. αιώνα και είναι πιθανόν ότι αυτό το βαρύτιμο κόσμημα συνδέεται με αυτούς, αν και δεν αποκλείεται να έχει δεχτεί επιρροές και από σκυθικά χρυσοχοεία.
Αποτελείται από ένα κεντρικό τμήμα και δύο πλευρικά στελέχη που απολήγουν σε κρίκους. Προφανώς θα δενόταν στο πίσω μέρος της κεφαλής με υφασμάτινη ταινία. Στο μέσον κοσμείται από ένα πολύ συνηθισμένο μοτίβο της εποχής -τον περίφημο κόμπο του Ηρακλή, φτιαγμένον από γρανάτη, ενώ στο κάτω μέρος κρέμονται εννέα θύσανοι που απολήγουν σε ημιπολύτιμους λίθους.
Σε μεταγενέστερη φάση, κατασκευάστηκε από ελάσματα χρυσού μια φτερωτή γυναικεία μορφή ανάμεσα σε δύο θαλάσσια κήτη, εν είδει κορωνίδας.
Το διάδημα φοριόταν με τέτοιο τρόπο πάνω στα μαλλιά ώστε οι θύσανοι να στολίζουν το μέτωπο.
Προϊόν υψηλής τέχνης, δεν μπορεί παρά να προοριζόταν για κάποιο σημαίνον πρόσωπο, πιθανόν για τη σύζυγο ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ενός ηγεμόνα ή -ίσως- και ενός βασιλιά της περιοχής.
Ο κόμπος του Ηρακλή ή ηράκλειον άμμα, όπως αποκαλείται, είναι σχηματοποιημένο μοτίβο που ίσως προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο δένονταν τα πόδια της λεοντής του Ηρακλή στις αρχαϊκές απεικονίσεις. Ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο στις ταινίες που στολίζουν τα μαλλιά των μαρμάρινων κούρων στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.
Από το δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα και μετά, κυριαρχεί ως διακοσμητικό μοτίβο σε διαδήματα και περιδέραια. Αποφασιστικό ρόλο σ’ αυτό ίσως έπαιξε η χρυσοχοΐα στην μακεδονική αυλή, με τους βασιλείς της να υπαινίσσονται καταγωγή από τους Ηρακλείδες.
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα