Το μυθιστόρημα «Διπλή ταυτότητα» συγκαταλέγεται σε εκείνου του είδους τα βιβλία που μόλις ξεκινώ την ανάγνωση, με «εγκλωβίζουν» στον θελκτικό του κόσμο και δεν θέλω να το σταματήσω μέχρι να φτάσω στην τελευταία του σελίδα!
Αιτία λοιπόν για τις συνεχόμενες έξι ώρες που αφιέρωσα στην ανάγνωσή του, στάθηκε τόσο ο αφηγηματικός τρόπος της συγγραφέως Μάργκαρετ Πίτερσον Χάντιξ όσο και η ροή της ιστορίας η οποία κατά βάση στηρίζεται στις ενδόμυχες σκέψεις της ηρωίδας της. Κάτι, που με έκανε να συμπονώ τις ανησυχίες της, να κάνω δικά μου τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει, μα και συγχρόνως να είμαι θεατής των ανατροπών της ζωής της.
Κεντρικό πρόσωπο των γεγονότων είναι η Μπέθανι, ένα κορίτσι που σε λίγες μέρες θα γιορτάσει τα δέκατα τρίτα γενέθλιά της.
Ωστόσο η ήδη ανάστατη ζωή της θα αλλάξει τόσο δραματικά όσο δεν είχε ποτέ της φανταστεί: Έπειτα από πολύωρο οδικό ταξίδι με τους γονείς της, την αφήνουν αναπάντεχα στα έμπιστα χέρια της θείας Μίρλι. Μιας γυναίκας που ούτε γνώριζε μα και ούτε είχε ακούσει ποτέ άλλοτε για την ύπαρξή της.
Συγκλονισμένη ακόμη που οι γονείς της την εγκαταλείπουν εκεί λέγοντάς της πως θα πρέπει να μείνουν μακριά για κάποιο διάστημα για το καλό της, τα ερωτήματα αρχίζουν και πληθαίνουν:
Γιατί έκλαιγε η μητέρα της το τελευταίο διάστημα και δεν ήθελε να την αποχωριστεί;
Γιατί της υποσχέθηκαν πως αν και είναι δύσκολο, θα προσπαθήσουν να της τηλεφωνούν έστω για μια φορά την ημέρα, ενώ τόσα χρόνια δεν την άφηναν στιγμή από τα μάτια τους;
Γιατί η θεία Μίρλι την αντιμετωπίζει θαρρείς και την γνωρίζει από πάντοτε, μα και συγχρόνως τόσο επιφυλακτικά σα να έχει δει φάντασμα;
Γιατί οι λιγοστοί κάτοικοι που την συναντούν τις επόμενες μέρες, φαίνονται σοκαρισμένοι αντικρίζοντας το πρόσωπό της;
Και το σημαντικότερο: Ποια είναι η Ελίζαμπεθ για την οποία κρυφάκουσε να μιλά ο πατέρας της με την θεία Μίρλι;
Οι μέρες που περνούν την βρίσκουν αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις που της επιτρέπουν ωστόσο να γνωρίσει τόσο τις δυνατότητες του εαυτού της, όσο και να πλησιάσει όλο και περισσότερο στην αποκάλυψη του μυστικού που της κρύβει ο περίγυρός της.
Γιατί κάποιες φορές το παρελθόν δεν μένει αμέτοχο στο τώρα, μα συμμετέχει και καθορίζει τις αποφάσεις του μέλλοντος…
Όσο για αυτό που μου έκανε αρνητική εντύπωση στο μυθιστόρημα «Διπλή ταυτότητα»; Ομολογώ πως δεν αφορά τον τρόπο γραφής ή την πλοκή της ιστορίας, μα το οπισθόφυλλο! Εκεί, όπου δίνονται υπέρ του δέοντος πληροφορίες για τα όσα εκτυλίσσονται στις σελίδες του βιβλίου, προκαταβάλοντάς μας -και καταστρέφοντας εν μέρει- τον μυστηριακό κόσμο άγνοιας στον οποίο ζει η πρωταγωνίστριά μας. Ωστόσο, ακόμη κι αυτό το στοιχείο δεν καταφέρνει να «καταστρέψει» τις όποιες εκπλήξεις μας αποκαλύπτονται μέχρι το τέλος του!
Καλή σας ανάγνωση Φίλοι μου.
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook
Το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Πίτερσον Χάντιξ, Διπλή ταυτότητα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Βρείτε το βιβλίο εδώ.