Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Τον Ιανουάριο του 2019...

Προλαβαίνετε να δείτε το έργο Ο Μάντης (εμπνευσμένο από τη σειρά φαντασίας Twilight zone) κάθε Τετάρτη στις 22.00 στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων (Ασωμάτων 6, Θησείο, 2118009838)
Ένα ζευγάρι μένει με το αυτοκίνητο του στη μέση του πουθενά. Βροχή και ομίχλη καλύπτουν τα πάντα. Μπροστά τους διακρίνουν ένα μπαρ όπου μπαίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη για να περιμένουν εκεί μέχρι να φτιαχτεί το αμάξι τους. Βρίσκουν μέσα έναν ιδιόρρυθμο μπάρμαν και το «μάντη» ένα μηχάνημα που λέει το μέλλον με κέρματα. Για να περάσει η ώρα αποφασίζουν να παίξουν μαζί του. Οι απαντήσεις που παίρνουν, αρχικά τους διασκεδάζουν, αλλά στη συνέχεια τους προβληματίζουν… Ο άντρας που περιμένει μια απάντηση για δουλειά, ρωτάει το μηχάνημα αν τελικά θα την πάρει. Ο μάντης του λέει την αλήθεια και λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώνεται με ένα τηλεφώνημα. Το παιχνίδι συνεχίζεται, ο άντρας εθίζεται σε αυτό και η γυναίκα μάταια προσπαθεί να τον συγκρατήσει. Το μυστήριο απογειώνει ο μπάρμαν με τις δικές του επιστημονικές και φιλοσοφικές του, θεωρίες, όταν αποφασίσει να σπάσει την παράξενη σιωπή του… Οι συμπτώσεις με τις αλήθειες του «σατανικού» μηχανήματος δεν σταματούν, ο άντρας δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το μάντη και η ένταση μεγαλώνει με τη γυναίκα του που παλεύει με τη λογική της να δώσει εξηγήσεις. Η αγωνία, το χιούμορ αλλά και τα αναπάντητα ερωτήματα, κυριαρχούν στην παράσταση που έρχεται στο τέλος να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη. Πόσες αλήθειες αντέχουμε πόσες παγίδες μπορούμε να αποφύγουμε ποιος καθορίζει το μέλλον μας; Ο Μάντης θα σας πει αυτό που εσείς θέλετε να δείτε…
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Διονύσης Λυκιαρδόπουλος | Παίζουν: Σταμάτης Κακαβελάκης, Ιορδάνης Καλέσης, Έλενα Τριανταφύλλου | Φωτισμοί: Abbos Egamberdiev | Φωτογραφίες-Art Work: Γιώργος Γιαννίμπας

Το 1888, γράφεται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σουηδού δραματουργού, οι Δανειστές που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τραγικωμωδία. Το έργο του Στρίντμπεργκ αφηγείται την ιστορία ενός ιδιότυπου ερωτικού τριγώνου, του καθηγητή Γκούσταβ του εικαστικού καλλιτέχνη Άντολφ και της γυναίκας του τελευταίου, Τέκλα. Το 1897, τρεις φιλόδοξοι εξερευνητές ξεκινάνε από τη Σουηδία για ένα ιστορικό ταξίδι με αερόστατο, με στόχο την κατάκτηση του Βόρειου Πόλου. Έπειτα από ένα ατύχημα, καταλήγουν σε μία έρημη χιονισμένη έκταση, χιλιάδες μίλια μακριά από τον τελικό προορισμό τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Στη θεατρική ανάγνωση του Γρηγόρη Χατζάκη, το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ τοποθετείται στο αφιλόξενο περιβάλλον της ιστορίας των Σουηδών εξερευνητών. Η πολύμηνη περιπέτεια των εξερευνητών, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός για την κατάκτηση του τελευταίου εναπομείναντος άγνωστου προορισμού της Γης, διαπλέκεται με την ιστορία των ηρώων που συναντάμε στο έργο του Στρίντμπεργκ. Έτσι, δημιουργείται ένας καινούργιος παραστασιακός χώρος όπου διασταυρώνονται τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα με τα γεγονότα της μυθοπλασίας του Σουηδού συγγραφέα. Η διασκευή της Μαρίας Σκαφτούρα και του Γρηγόρη Χατζάκη αποτελεί μια νέα πρόταση στο κλασικό θεατρικό έργο, όχι μόνο αναφορικά με τον περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται, αλλά και γιατί αναδεικνύει το χιούμορ μέσα στις κωμικοτραγικές καταστάσεις του σκληρού αυτού παιχνιδιού επιβίωσης. Δείτε το Οι Δανειστές σε αποστολή στον Β. Πόλο! στο θέατρο Rabithole (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, 2105249903) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Κείμενο: Αύγουστος Στρίντμπεργκ | Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα | Διασκευή: Μαρία Σκαφτούρα, Γρηγόρης Χατζάκης | Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης | Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη | Μουσική: Βύρων Κατρίτσης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου | Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς | Χορογραφίες: Πετρίνα Γιαννάκου | Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua | Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη | Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ντάσκας, Τάκης Σακελλαρίου, Μαρία Σκαφτούρα | Εισαγωγή παράστασης: Ginger Creepers Theater Band (Χρ. Καπενής, Γρ. Χατζάκης)

Στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμικός), 2103455020) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου Διγενής Ακρίτης, στα όρια.
Τρεις «ραψωδοί» ζωντανεύουν τον Διγενή Ακρίτη, το ηρωικό ποίημα που είναι και το πρώτο γραπτό μνημείο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Με απλά μέσα και πολύ χιούμορ πολεμάνε, ερωτεύονται, αναμετριούνται με δράκους και θηρία, χορεύουν, τραγουδάνε, παίζουν με το θάνατο και ζούνε την κάθε μέρα τους τόσο έντονα σαν να είναι η τελευταία μιας μακρόχρονης ζωής. Υπάρχει όμως ένα όριο και για αυτούς που αψηφούν τη στιγμή του τέλους. Ένα όριο που μας εξομοιώνει όλους . Μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτό;
Σκηνοθεσία/Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη | Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα | Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | Διαμόρφωση Ηχητικού Τοπίου: Ρηνιώ Κυριαζή | Σκηνικός Χώρος-Κουστούμια: Σοφία Καραγιάννη, Βάσια Μίχα | Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα | Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου | Trailer: Στέφανος Κοσμίδης | Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Σελιμάς | Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη | Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Αλέξανδρος Τούντας


Το έργο Δυο γυναίκες χορεύουν, του Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, που θεωρείται απ’ τους κορυφαίους της σύγχρονης ισπανικής θεατρικής γραφής, στο Θέατρο Μεταξουργείο (2105234382) κάθε Κυριακή στις 19:00, Δευτέρα στις 20:00 (λαϊκή απογευματινή) και Τρίτη στις 21:00. Συναντώνται θεατρικά ξανά, μετά από δεκατρία χρόνια (Γυάλινος Κόσμος 2005), η Άννα Βαγενά και η Γιασεμί Κηλαηδόνη, με την σκηνοθετική καθοδήγηση του σημαντικού σέρβου σκηνοθέτη Nebojsa Bradic, ο οποίος επίσης είχε σκηνοθετήσει τότε την παράσταση του «Γυάλινου Κόσμου».
Συγγραφέας: Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ | Μετάφραση: Μεταφραστική ομάδα “Els De Paros” (Μαρία Χατζηεμμανούηλ, Δημήτριος Ψαρράς, Ιωάννης Μαντάς, Αλέξανδρος Μπαβέας) | Σκηνοθεσία: Nebojsa Bradic | Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα | Παίζουν: Άννα Βαγενά, Γιασεμί Κηλαηδόνη


Η καημένη, η άδεια μου Εδέμ (Είκοσι Αστικά Μονόπρακτα) της Δώρας Τσόγια στο Επί Κολωνώ (Black Box, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Αθήνα, 2105138067) από τις 12 Ιανουαρίου κάθε Σάββατο στις 19.00 και Κυριακή στις 21.30.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, όλα πήγαν στραβά. Τα ώριμα φρούτα πέφτουν αφάγωτα στο έδαφος κι οι άνθρωποι περιπλανώνται στην έρημο ψάχνοντας απεγνωσμένα για ένα ξεροκόμματο. Κάθε στιγμή, ένας άνδρας και μία γυναίκα, αναζητούν τον δρόμο για τον χαμένο παράδεισο, διασχίζοντας πάρκα, πλατείες και πολύβουες λεωφόρους. Μέσα σε μπαρ και καφενεία διαβάζουν τις μικρές αγγελίες, λυγίζουν, ραγίζουν, σπάνε. Ζουν τις μικρές τους τραγωδίες, ενίοτε και κωμωδίες. Κάποιες από αυτές είναι αληθινές.
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου | Καλλιτεχνική συνεργασία: Νίκος Καρδώνης | Σχεδιασμός φωτισμών: Αποστόλης Τσατσάκος | Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα | Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Χαλκιάς | Βοηθός σκηνοθέτη: Λιάνα Γαβριήλ | Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης | Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Ειρήνη Ιωάννου, Γιώργος Καπινιάρης, Γιώργος Μακρής
Τα ««Είκοσι Αστικά Μονόπρακτα» της Δώρας Τσόγια κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.

Μη χάσετε τη μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, Το παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα, κάθε Κυριακή στις 12.30 στο Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθιάς 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός, 2103457904 και 6974646343)
Ο γέρο- βασιλιάς Συνετός πεθαίνει και αναθέτει στον γιο του, τον νέο βασιλιά Αστόχαστο να κυβερνήσει τη χώρα. Ο βασιλιάς Αστόχαστος και η γυναίκα του βασίλισσα Παλάβω μαζί με τις κόρες τους τις βασιλοπούλες, Ζήλιω και Πικρόχολη, με τον αντικαγκελάριο και τους παλατιανούς συμβούλους ρίχνουν έξω τη χώρα, η οποία πτωχεύει και οι κάτοικοί της αναζητούν εργασία σε άλλες πατρίδες καθώς η χώρα τους πια δεν μπορεί να τους προσφέρει εργασία και ελπίδα. Τότε αναλαμβάνει το βασιλόπουλο, ο γιος του Αστόχαστου, και προτείνει σε όλους τους πολίτες να εργαστούν τίμια και ευσυνείδητα καλλιεργώντας την ίδια τους τη γη. Σ’ αυτή την πρωτοβουλία σύμμαχος του βασιλόπουλου είναι όλοι οι πολίτες, έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό του, και να εργαστούν με εντιμότητα και ευσυνειδησία, προκειμένου η χώρα τους να ανασυγκροτηθεί και να γίνει μια νέα και υγιής πατρίδα για όλους.
Θεατρική απόδοση - Σκηνοθεσία: Αλμπέρτα Τσοπανάκη | Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Αντωνόπουλος | Σκηνικά - Κουστούμια - Σχεδιασμός φωτισμών: Τάκης Μελίδης | Ζωντανά στη σκηνή: Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος, Ακορντεόν: Αλίκη Ζωγράφου | Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Ασημάκης, Αλίκη Ζωγράφου, Αγγελική Παντερμαλή, Νατάσα Παντερμαλή, Γιούλη Παπανελοπούλου, Άκης Συνετός, Ζωή Τριανταφυλλίδη.

Μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Εταιρεία Θεάτρου Θέση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με τον Δον Κιχώτη του Μιχαήλ Θερβάντες σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου, από τις 21 Ιανουαρίου 2019 στο θέατρο Άλφα-Ιδέα (28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρη 51, Αθήνα) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.00. Οι πέντε ηθοποιοί, επηρεασμένοι από την ισπανική κουλτούρα, με όπλο την αθωότητα, τη σωματικότητα, τον λόγο, τη μουσική και τη φαντασία τους, άλλοτε ως ρόλοι και άλλοτε ως αφηγητές, μοιράζονται μαζί μας την ιστορία του ονειροπόλου ιδαλγού από τη Μάντσα. Σε μια εποχή που όλα αναθεωρούνται και επανατοποθετούνται, οι κωμικοτραγικές φιγούρες του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Η πορεία του Δον Κιχώτη είναι η πορεία του ανθρώπου για την αναζήτηση της ψυχής του. Θυσιάζει το υλικό και το πρόσκαιρο, για το πνευματικό και το αιώνιο. Ρωτά ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, Ισπανός φιλόσοφος και συγγραφέας: «Τι κληροδότησε ο Δον Κιχώτης στον πολιτισμό;» «Τον δονκιχωτισμό», απαντά ο ίδιος. Έννοια στην οποία βασίστηκαν η ομάδα και ο σκηνοθέτης για να δημιουργήσουν αυτή την παράσταση.
Μετάφραση-Διασκευή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση-Ταξιάρχης Χάνος| Σκηνοθεσία: Ταξιάρχης Χάνος | Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης | Στίχοι: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Ταξιάρχης Χάνος | Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα | Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα | Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Φουντουλίδου | Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας | Σκίτσο: Αχιλλέας Μεσάικος | Body Music: Σωτηρία Ρουβολή | Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση | Παίζουν οι ηθοποιοί: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου

H Ελένη, ο Δημήτρης και η Λέλα. Ένας ξαφνικός θάνατος φέρνει δύο ανθρώπους, με διαφορετικές ζωές, αντιμέτωπους με την αλήθεια που κρύβει μια ερωτική αλληλογραφία... οι Λευκές σελίδες! Μέσα από την κωμική προσέγγιση μιας τραγικής ιστορίας οι δύο ήρωες παρουσιάζουν ο καθένας την δική του εκδοχή οδηγώντας μας στην ανατροπή και το αληθινό μήνυμα... Συνεχίζονται οι παραστάσεις στο Ίχνος (Κολοκοτρώνη 30, Πειραιάς, 2117900711) κάθε Δευτέρα στις 20.00
Κείμενο: Βαγγέλης Δουκουτσέλης | Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσούκας | Παίζουν: Ντόρα Αυλωνίτου, Γιάννης Τσούκας | Τη φωνή του δανείζει ο Χάρης Ρώμας | Φωτογραφίες: Δήμητρα Σταμελάκη | Artwork: Κατερίνα Δαμιανάκου | Ενορχήστρωση “Bang – Bang”: Μάριος Καραμπότης
Περισσότερα για την παράσταση εδώ!

The Last Rose (Το Τελευταίο Ρόδο) στο Θέατρο OLVIO, Φαλαισίoυ 7, Βοτανικός, 2103414118) κάθε Παρασκευή στις 19.00
Το έργο μας βασίζεται στην ζωή μιας γυναίκας, κάθε γυναίκας, στο έργο μας της Ρόουζ (Rose). Οι δυσκολίες, οι προβληματισμοί, οι συγκρούσεις που αρχίζουν από την εφηβεία, την ενηλικίωση μέχρι και την ολοκλήρωση της, διαδραματίζονται επί σκηνής. Η κατανόηση και η προσαρμογή ή όχι στα υπάρχοντα δεδομένα της οικογένειας, φιλικού περίγυρου, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α. διαμορφώνουν και προσδιορίζουν την ίδια σαν άτομο, σαν χαρακτήρα. Η συναισθηματική υποστήριξη όταν υπάρχει βοηθά στην ενδυνάμωσή της. Ο μιμητισμός των προτύπων που της προβάλλονται μέσα στην πορεία της, την διαμορφώνουν ή έστω προσπαθούν. Μέσα από συνεχείς συγκρούσεις (οικογένεια, σχέσεις, επάγγελμα, κοινωνικός περίγυρος) η πρωταγωνίστρια μας καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει δυνατή με τις δικές της απόψεις ή θα ακολουθήσει κι αυτή τον δρόμο του Συνόλου. Εάν θα ξεπουλήσει και το τελευταίο καλό (The Last Rose) που έχει μέσα της ή όχι.
Χορογραφία: Σμαρώ Κεπαπτσόγλου | Κείμενα-Επιμέλεια-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χασιαπέτης | Μουσική Επιμέλεια: Λουκία Γκαρδιακού | Φωτογραφία-Βίντεο: Αντώνης Τασσόπουλος | Ενδυματολόγος: Νεκταρία Συρίγου | Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Άντζυ Νομικού (A priori) | Υπεύθυνη Marketing: Μάρι Μπενοπούλου | Χορευτές: Άρτεμις Δανούση, Νικόλ Καφετζοπούλου, | Αυγουστίνος Φιτιλής, Ραφαέλα Κότσελα, Δώρα Μπηλιώνη, Παπανικολάου Νίκη, Βασιλική Καραντώνη | Ηθοποιός: Ελένη Γκιούρα (Αφήγηση) | Μουσικοί: Λουκία Γκαρδιακού (Πιάνο- Ακορντεόν), Κωνσταντίνος Χριστοδούλου (Πιάνο), Bianca Scabellone (Τσέλο), Κλειώ Δερτιλή (Κρουστά), Μελίνα Ντελίκου (Βιολί), Μαντώ Κάτσικα (Φωνητικά)

Η Επιστροφή των Παραμυθιών! το νέο έργο της Γεωργίας Παρασκευά από τη θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου στο Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, στάση ΜΕΤΡΟ-Μεταξουργείο, 2105230267) κάθε Κυριακή στις 15:00. Η παράσταση προτείνεται για παιδιά άνω των 5 ετών.
Οι διάσημοι ήρωες των αγαπημένων παραμυθιών, η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ ζωντανεύουν στο Θέατρο Σταθμός από την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και μας καλούν να ταξιδέψουμε μαζί τους στον μαγικό τους κόσμο! Ένα έργο που φέρνει κοντά τον κόσμο των Παραμυθιών με το σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, προάγει τη φιλαναγνωσία και μιλάει για την αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά | Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου | Σκηνικά-Κουστούμια: Σάντρα Στεφανίδου | Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης | Κινησιολογία-Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά | Φωτογραφίες: Εύα Χαρακίδα | Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά | Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Κομεσσάριος | Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Ρόζη | Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη | Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης | Παίζουν: Κωνσταντίνα Βλαβιανού, Πάνος Καλαντζής, Νίκη Μαυροειδή, Γιάννης Μπόγρης, Γεωργία Παρασκευά
Η παράσταση προτείνεται για παιδιά άνω των 5 ετών

Το Τενεκεδένιο Ταμπούρλο, το αιρετικό αριστούργημα του Γερμανού συγγραφέα Γκύντερ Γκρας, βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας, που σόκαρε την Γερμανική κοινωνία θα «ηχήσει» για πρώτη φορά στην Ελλάδα επί σκηνής από τον 15μελή εταιρικό θίασο «δήλος». Η αλληγορική ιστορία ενηλικίωσης του μικρού Όσκαρ σε έναν κόσμο που τον καταπίνει το σκοτάδι, ζωντανεύει μέσα από μια χειμαρρώδη μουσικοθεατρική παράσταση με τη σκηνοθετική υπογραφή της Δήμητρας Χατούπη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο Θέατρο Σημείο (Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα, 2109229579, 6981582502, 6946810910).
Διασκευή: Αντώνης Γαλέος | Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη | Φιλολογική έρευνα: Στέλλα Παπακωνσταντίνου | Πρωτότυπη μουσική: Χρίστος Θεοδώρου | Σκηνογραφία: Έμιλυ Ονησιφόρου, Δήμητρα Τερζή | Ενδυματολογία: ομάδα θεάτρου «δήλος» | Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Λογοθέτης | Χορογραφίες / Κίνηση: Γεωργία Ζάχου, Νίκος Σαμουρίδης | Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάν Σαριγιάν | Βοηθός σκηνογράφου: Μάκης Νάνος | Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δέσποινα Ερρίκου | Digital marketing: Άρης Σομπότης | Οργάνωση παραγωγής: ομάδα θεάτρου «δήλος» | Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κορομπίλης | Σχεδιασμός-Επιμέλεια αφίσας: Γιώργης Παρταλίδης, Αναστασία Δένδια | Φωτογραφίες: Ιάσονας Καστόρης | Teaser: shot by Μιχάλης Καλιδώνης, edited by: Παναγιώτης Πελέκης | Κατασκευή σκηνικών: Εδουάρδος Σαριγιάν | Παραγωγή : Εταιρικός Θίασος Δήλος | Ηθοποιοί: Άρης Αντωνόπουλος, Αναστασία Δένδια, Γεωργία Ζάχου, Γιώργος Κορομπίλης, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Γιώργης Παρταλίδης, Νίκος Σαμουρίδης, Νίκος Σιγάλας, Γιάννης Σίμος, Κατερίνα Σκυλογιάννη, Έλλη Στεργίου, Δημήτρης Τσίκλης, Θεώνη Τσούρμα, Χριστιάνα Χατζηπιέρα, Άλκηστις Χριστοπούλου

Η Σκαλωσιά της Μαριάννας Λιανού στο TempusVerum-Εν Αθήναις (Ιάκχου 19- Γκάζι, 2103425170) από τις 11 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 19.00. Ένα σύγχρονο έργο για δύο πρόσωπα. Δύο πρόσωπα κι ένα απελπισμένο σχέδιο. Να εισβάλλουν σε μια μικρή, δημοτική βιβλιοθήκη για να κλέψουν ένα χειρόγραφο. Ένα χειρόγραφο του εθνικού ποιητή του τόπου, που ανακάλυψαν ξεχασμένο μέσα στο άτακτο αρχείο της βιβλιοθήκης και σκοπεύουν να το πουλήσουν. Μια Σκαλωσιά το βασικό τους εμπόδιο. Ένα εμπόδιο που τους αναγκάζει να συναντιούνται ξανά και ξανά. Κάθε συνάντηση κι ένα σημείο ένωσης, σύγκρουσης και διασταύρωσης του ενός με τον άλλο, αλλά και του καθενός με τον εαυτό του. Μια λάμπα δρόμου φωτίζει τις πιο ανομολόγητες επιθυμίες, τα ένστικτα, τις σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρα που κρύβουν μέσα τους. Δυο σκαλάκια, το κατώφλι των συναντήσεών τους.
Συγγραφέας: Μαριάννα Λιανού | Σκηνοθεσία: Μαριάννα Λιανού, Άννα Χανιώτη | Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα | Σχεδιασμός ήχου: FasmaTwist | Σύνθεση τραγουδιού: Δεσποινίς Τρίχρωμη | Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου | Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη | Artwork και σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Γούσης | Παίζουν: Χαρά Τζόκα, Σταύρος Τσιτσόπουλος

Ο Simone Mongelli και η ομάδα του παρουσιάζουν το Bodyterranean, έργο βασισμένο στο ομώνυμο άλμπουμ που ο Ιταλός καλλιτέχνης εξέδωσε στο τέλος του 2016, αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης έρευνας πάνω στο πάντρεμα της σύγχρονης γλώσσας της Body Music με την αρχαία γλώσσα της παράδοσης της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπου χρησιμοποίησε αποκλειστικά τους ήχους του σώματος και της φωνής. Ένα έργο που πρωτοτυπεί στην Ελλάδα, και όχι μόνο, το οποίο έρχεται σαν συνέχεια της καλλιτεχνικής πορείας του Simone Mongelli, και της προσωπικής του έρευνας πάνω στο παραδοσιακό υλικό. Για την υλοποίηση της παράστασης, ύστερα από διαδικασία ακρόασης, επέλεξε νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες και performers, με ειδικότητες στο παραδοσιακό τραγούδι, το χορό, την μουσική του σώματος και γενικά το performing, για να δημιουργήσει μία καινούργια, δυναμική ομάδα που υπόσχεται πολλά. Το Bodyterranean είναι μία πλούσια, δυναμική παράσταση με κύρια συστατικά τον ρυθμό και την πολυρυθμία, τη μελωδία και την πολυφωνία, την κίνηση και την ατμόσφαιρα, και με επίκεντρο το σώμα. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας, Ταύρος, 2103418550, 210341857924) στις 24 και  25 Ιανουαρίου 2019 στις 21:00
Συντελεστές: Simone Mongelli – σύλληψη, συνθέσεις και ενορχηστρώσεις παραδοσιακού υλικού, Σκηνοθεσία, body percussion, φωνητικά | Σίσσυ Πιντέλα – body percussion, φωνητικά, χορός | Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη – body percussion, φωνητικά, χορός | Άλκης Δήμος – φωνητικά, body percussion, beat-box | Λήδα Δουμουλιάκα – τραγούδι, φωνητικά, body percussion | Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου – τραγούδι, φωνητικά, body percussion | Φώτης Φωτόπουλος - body percussion, φωνητικά | Ναταλία Λαμπαδάκη - τραγούδι, φωνητικά, body percussion | Τάσος Σκλαβούνος – φωτισμός | Νικόλας Σταυριανουδάκης – ήχος | Κωνσταντίνα Κρίγκου – κοστούμια | Guests: Ειρήνη Δερέμπεη: τραγούδι, Γεράσιμος Ανδρεάτος: τραγούδι

Δείτε την παράσταση Η Κυανή, βασισμένη στη νουβέλα της Μαίρη Σέλλεϋ «Ο θνητός αθάνατος», από την ομάδα Νοσταλγία, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.30 από 12 Ιανουαρίου στο Rabbithole (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, 2105249903).
Το 1833, δεκαέξι χρόνια μετά τον «Φρανκεστάιν» και δεκαοχτώ χρόνια πριν τον θάνατό της, εκδόθηκε «Ο θνητός αθάνατος» της Μαίρη Σέλλεϋ. Η ιστορία μιλά για τον επαναπροσδιορισμό της ζωής ενός άντρα ο οποίος ήπιε ένα μυστικό ελιξήριο που τον έκανε να ζήσει για πάντα. Παρόλο που ο ήρωας της ιστορίας αρχικά αποκτά μια εφήμερη ευτυχία, στη συνέχεια επηρεάζεται ψυχολογικά από το «μάκρος της αιωνιότητας» καθώς βλέπει τα αγαπημένα του πρόσωπα να γερνάνε και να πεθαίνουν. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι, φυσικά, ο θάνατος της αγαπημένης του. Από τη μία, εκπληκτικά εξομολογητικό και από την άλλη μυθοπλαστικό μέσα σε μια σφαίρα επιστημονικής φαντασίας, η Σέλλεϋ μας έδωσε μια ιστορία κατανόησης των αποτελεσμάτων που φέρει η αιώνια νεότητα. Παίρνοντας την ιστορία της Σέλλεϋ από το τέλος της, ο Γιώργος Σίμωνας γράφει μια ιστορία η οποία αποτελεί ένα συνεχή διάλογο με τη συγγραφέα του 19ου αιώνα. Η « Κυανή» είναι η ιστορία ενός νεαρού επιστήμονα/εφευρέτη ο οποίος γνωρίζεται με μια κοπέλα και μη μπορώντας αρχικά να την αποκτήσει, φεύγει εξορίζοντας τον εαυτό του σε ένα μακρινό αστέρι. Ενώ αυτός δε γερνά, μιας και ο χρόνος κυλά διαφορετικά στο σύμπαν, η κοπέλα περνά όλη την ζωή της στη γη, ώσπου, στα βαθιά γηρατειά της, στέλνει ένα φίλο στο διάστημα να ειδοποιήσει τον μακρινό της και παντοτινό έρωτα ότι οι μέρες της τελειώνουν.
Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Γιώργος  Σίμωνας | Σκηνικά: Τώνια Ράλλη | Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα | Φωτισμοί: Γιώργος Κορδέλλας, Γιώργος Σίμωνας | Βίντεο: Ελένη Παπαϊωάννου | Μακιγιάζ/ Φροντιστήριο: Mαρίνα Πινιατώρου | Ηθοποιοί: Ηώς Αντωνοπούλου, Αχιλλέας Βατρικάς, Μάγδα Γκουβέρου, Δανάη Γουλιέλμου, Αναστασία Δεμέστιχα, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Γιάννης Καραλής, Ηλίας Μενάγιερ, Ελένη Παπαϊωάννου | Κατασκευή σκηνικού: sickmyduck.lab | Boηθοί σκηνογράφου: Μαρίνα Πινιατώρου, socos | Hχογραφήσεις/ Μίξεις: Στέλλα Ν. Χρίστου | Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα

Vasiliki Mouriki @Ρότα (Σόλωνος 124, 2103801033) την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, ώρα 21.00. Η Βασιλική Μουρίκη μετά από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων έρχεται στη Ρότα για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα δύο καινούρια δικά της κομμάτια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2019. Πρόκειται για ένα πολύ προσωπικό της project που είχε τη τύχη να παρουσιάσει και στο Abbey Road Studio του Λονδίνου, σε ένα live session όπου και συμμετείχε.



Το Μπλε, επιστρέφει στο Θέατρο Olvio (Φαλαισίου 7 και Ιερά Οδός 67, Βοτανικός, 2103428650), από τις 18 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:15, με τους Παντελή Πάγκαλο, Αναστασία Καπρέτσου. Η βουβή παράσταση που έστησε ο ταλαντούχος David Negrin, ήρθε για να δώσει νόημα και χρώμα στις ζωές μας καθώς μας δείχνει πως είναι να ζούμε σε μια άχρωμη καθημερινότητα και από διάφορες καταστάσεις τελικά να μπορούμε να χρωματίζουμε τις ψυχές μας. Ο θεατής θα βιώσει μια αλληλουχία συναισθημάτων γέλιου, χαράς, βαθιάς σκέψης, ανησυχίας, προβληματισμού, ψυχικής ανάτασης και συγκίνησης…
Σκηνοθεσία: Nτέιβιντ Νεγρίν | Υποκριτική διδασκαλία: Άννα Μονογιού | Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη | Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Ντέιβιντ Νεγρίν | Βοηθός Σκηνογράφου: Νάσια Πλέτση | Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Χαμζαλάρης, Χαμ | Ειδικές κατασκευές: Κώστας Γεροδήμος, Παναγιώτης Ζουμπούλης | Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού (A-Priori) | Διανομή: Παντελής Πάγκαλος, Αναστασία Καπρέτσου
Λόγω της ιδιαιτερότητας της παράστασης που είναι «βουβή», ενδείκνυται για κωφά άτομα και για ξένους που βρίσκονται στη χώρα μας.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα