Θ.Δ.: Πρέπει πρώτα να σας πω ότι αυτό είναι το 5ο βιβλίο μου που αναφέρεται στις αλησμόνητες πατρίδες, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός που μου έχει αποδοθεί «Ο συγγραφέας των αλησμόνητων πατρίδων». Έχω γράψει για την Σμύρνη, την Κύπρο, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τελευταίος σταθμός είναι η Βόρειος Ήπειρος. Δεύτερο και σημαντικότερο ίσως είναι το γεγονός ότι έχω από την πλευρά του πατέρα μου καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο. Αυτό εξηγεί από μόνο του το γιατί τώρα ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα. Ένα εύλογο ερώτημα, μετά από αυτό, θα ήταν γιατί άργησα τόσο πολύ να γράψω για την δική μου αλησμόνητη πατρίδα. Αλλά κι εδώ η απάντηση είναι απλή. Δεν αισθανόμουν έτοιμος να αγγίξω ένα θέμα που με πόνεσε τόσο πολύ μέσα στον χρόνο, μα καθόλου έτοιμος ψυχικά, συναισθηματικά. Με πλημμύριζε η συγκίνηση και με μπλόκαρε. Έτσι, έμεινε πίσω για να κλείσει ελπίζω αυτό τον μακρύ κατάλογο των αλησμόνητων πατρίδων. Με ώθησε λοιπόν, η αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα την οποία κρύβω βαθιά μέσα στην ψυχή μου.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Θ.Δ.: Παιδοκτονία!
Τι εννοείτε;
Θ.Δ.: Εννοώ ότι η μητέρα πατρίδα, για την οποία οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας αποδεδειγμένα, ήταν ικανοί να δώσουν και την ψυχή τους, εγκαταλείφθηκαν μόνοι και αβοήθητοι να γίνονται βορά ενός σκληρού, ενός απάνθρωπου καθεστώτος, όπως ήταν το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα που κυβέρνησε την Αλβανία από το 1945 ως το 1990. Η μάνα Ελλάδα φέρθηκε στους Βορειοηπειρώτες σαν μητριά, δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε τώρα πια!
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Θ.Δ.: Να μην θεωρήσει τίποτε από αυτά που περιέχει το βιβλίο υπερβολικό. Το αναφέρω και στον πρόλογο, γιατί πολλοί θα νομίσουν ότι, τα περιστατικά που περιέχει αυτή η ιστορία, είναι μυθεύματα. Μπορεί να μην συνέβησαν στις πλάτες των ηρώων του βιβλίου, συνέβησαν όμως σε πολλές χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα!
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Θ.Δ.: Το ταξίδι που πάντα ονειρευόμουν από μικρός ήταν να επισκεφτώ το χωριό μου στην σκλάβα μου πατρίδα, στην Βόρειο Ήπειρο, να γνωρίσω τους συγγενείς, το πατρικό σπίτι, να ζήσω στιγμές μαζί τους. Κι ας κρατούσε όσο ήθελε το Κισμέτι μου! Δυστυχώς, εμείς οι Βορειοηπειρώτες που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Ελλάδα, αργήσαμε πολύ να γευτούμε αυτή την χαρά.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Θ.Δ.: Η μεγαλύτερη ύβρις για έναν Έλληνα με καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο, είναι να τον αποκαλέσεις Αλβανό. Σκότωσε τον καλύτερα, παρά να τον προσβάλεις έτσι!
Στο οπισθόφυλλο:
1955. Πέντε νέοι Βορειοηπειρώτες προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελλάδα αλλά έρχονται αντιµέτωποι µε τις αλβανικές περιπόλους και το ηλεκτροφόρο συρµατόπλεγµα κατά µήκος της συνοριογραµµής. Μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να γλιτώσει και να περάσει αντίκρυ… Καταλήγει στην Αµερική, τα χρόνια περνούν, αλλά δεν παύει να αγωνιά για τη µοίρα των δικών του και της Όλγας, του µεγάλου του έρωτα. Να ’ναι άραγε ζωντανοί ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απάνθρωπες φυλακές του Σπατς;
1989. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου αποτελεί έναυσµα για την κατάρρευση του σκληρού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια, το πέρασµα αντίκρυ έχει αρχίσει να ανοίγει και ο Οδυσσέας αποφασίζει να αφήσει την οικογένειά του πίσω στην Αµερική και να επιστρέψει στο χωριό του. Η καταβύθιση στα γεγονότα του παρελθόντος και η απρόσµενη συνάντηση µε αγαπηµένα πρόσωπα θα αλλάξουν την πορεία της ζωής του για πάντα…
Η πολυεπίπεδη χρονικά αφήγηση βοηθά τον αναγνώστη να έρθει σε πλήρη επαφή µε έναν ρέοντα χρόνο, έτσι που να γίνεται συνομιλητής του συγγραφέα. Η αµεσότητα της αφήγησης είναι τέτοια που θαρρείς πως είσαι παρών στα γεγονότα και ακούς τους διαλόγους.
Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που βασίζεται σε µαρτυρίες και πραγµατικά γεγονότα.
Περισσότερα για τον Θοδωρή Δεύτο:
Ο Θοδωρής Δεύτος για το Είμαι πολίτισσα, Τζάνουμ!
Ο Θοδωρής Δεύτος και η Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής
Περισσότερα για τον Θοδωρή Δεύτο:
Ο Θοδωρής Δεύτος για το Είμαι πολίτισσα, Τζάνουμ!
Ο Θοδωρής Δεύτος και η Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής