Πότε ξεκίνησα να γράφω; Πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα βιβλία; Πώς βρίσκει κανείς έμπνευση στους πρόποδες του Έρεβος;
Κάποια από αυτά τα ερωτήματα, ίσως και περισσότερα που φωτογραφίζουν μια ψυχοσύνθεση, μπορεί να απαντηθούν σε αυτό το μικρό απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Σκοτεινός Παράδεισος».
«… Έμεινα πίσω και περίμενα για πολλή ώρα εκεί, αφήνοντας το νου μου να πλανιέται από τη μια ανάμνηση στην άλλη. Εκείνο το κρύο δωμάτιο αναμονής του ιατρείου, μου είχε ξυπνήσει, κάποιες κρυμμένες εικόνες του παρελθόντος, που περιείχαν στίγματα απομόνωσης και παρέμεναν καλά ξεχασμένες.
Εγκληματικές, εφηβικές ευαισθησίες, σε συμπεριφορά ενηλίκων για στοχασμούς, που δεν είχαν σταθερές βάσεις σοβαρών προβλημάτων. Κι όμως φάνταζε τότε, άκρως γοητευτικό ως σκηνικό, λες και η διατήρηση και περαιτέρω πίεση στον πόνο, χάριζε ωριμότητα και πιο γρήγορη
μετάβαση στον κόσμο των μεγάλων.
Κι είχα χαθεί, για άλλη μια φορά, σε θυμίσεις που πήρανε ζωή κι η δομή της πραγματικότητας έκανε στην άκρη σαν πέπλο, ώστε να δω καλύτερα μέσω ενός οράματος, που έδειχνε έναν έφηβο κρυμμένο στη νύχτα, σε ένα παγκάκι ενός πάρκου που όλο έγραφε κι έγραφε σε κάτι πρόχειρες κόλλες χαρτί, για συναισθήματα που πρόδιδαν τη καρδιά, για ταξίδια κι αγάπες φανταστικές. Για πάθη που έπαιρναν ζωή μέσα του και για μια, μόνο, ξεχωριστή στιγμή, έμενε ολομόναχός κι ένιωθε λίγη από τη σοφία του κόσμου, που ήταν θεσπέσια γοητευτική.
Τέτοιες ονειροπολήσεις ήταν η μαγιά και πλάθοντάς τες, ως ατελείς μνήμες, φούσκωνε ένα ζυμάρι, που ήταν η κύρια τροφή μου. Η τροφή ενός πεινασμένου ανθρώπου, με απελπισμένη λαχτάρα, να ενώσει όλα τα υλικά που είχε ανάγκη η ψυχή…»
Τα δυο πρώτα αυτά βιβλία μου «Σκοτεινός Παράδεισος» και «Το Ημερολόγιο Ενός Ονειροπόλου» είναι η εμμονή ενός μικρού παιδιού να φαντάζεται ανεμόσκαλες στα δέντρα της αιωνιότητας. Να κάνει το όνειρο, ένα απέραντο μακρύ μονοπάτι. Να εκφράζει, αφυπνισμένος, τα μηνύματα της καρδιάς, που ποτέ δεν σωπαίνουν.[1]
Στράτος Πόντης
Τα βιβλία του Στράτου Πόντη, Σκοτεινός παράδεισος και Το ημερολόγιο ενός ονειροπόλου, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Για το μυθιστόρημα Σκοτεινός παράδεισος (έχει γράψει ο συνεργάτης του koukidaki, Θεόφιλος Γιαννόπουλος). Βρείτε το εδώ.
Ο Στράτος Πόντης (Ευστράτιος Ποντισίδης) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή από τον Έβρο. Έχει σπουδάσει τεχνικός αεροσκαφών, δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια. Έζησε κατά καιρούς στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά), στην Κύπρο (Αγία Νάπα, Λεμεσό), στην Αγγλία (Λονδίνο) και στις ΗΠΑ (Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη) όπου εργάστηκε ως μεταφορέας, πλασιέ, μπάρμαν, ελαιοχρωματιστής, υπάλληλος καταστήματος, μάνατζερ σε καφέ-μπαρ και ζωγράφος. Αγαπάει τη θάλασσα, το διάβασμα, τη ζωγραφική, την αρχαία ελληνική ιστορία, τα χιονισμένα βουνά, τα ταξίδια, τις δήθεν βαθυστόχαστες συζητήσεις και την άσκηση της πυγμαχίας.
[1] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο. Περισσότερα σαν κι αυτό θα βρείτε στην αντίστοιχη ετικέτα.
*Ο Στράτος Πόντης σημειώνει: Αλλάζω την λέξη έρεβος , σε δροσοσταλιά για τον επόμενο.