Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Άρης Λουντοβίζι

Εθνικό Μουσείο Ρώμης
Παλάτσο Άλτεμης
Φίλες και φίλοι,
Ο θεός του πολέμου, ο Άρης, εμφανιζόμενος σε ανάπαυση και χωρίς γενειάδα, με την ασπίδα του να αναπαύεται δίπλα του, χωρίς την αστραφτερή του πανοπλία, κάθε άλλο παρά πολεμοχαρής δείχνει.
Τα πόδια του αναπαύονται το ένα στο έδαφος και το άλλο, λίγο ψηλότερα, σ’ έναν βράχο και τα χέρια του ενωμένα στο υπερυψωμένο του γόνατο κρατούν το ξίφος, κρυμμένο στη θήκη του. Μισόγυμνος, με ένα μόνο ιμάτιο τυλιγμένο γύρω από τη μέση του και τις άκρες του να πέφτουν η μία ανάμεσα στα πόδια και η άλλη πάνω από το αριστερό χέρι, παρουσιάζει μια ειρηνική στιγμή, μια πραγματική ανάπαυλα, επιτρέποντας ακόμη και την παρουσία του παιχνιδιάρη Έρωτα στα πόδια του.

Το συγκεκριμένο γλυπτό, έργο του 2ου μ.Χ. αιώνα, βρέθηκε το 1622 και θεωρήθηκε ότι βρισκόταν στο Πεδίον του Άρεως. Ο εξαιρετικός γλύπτης Μπερνόνι συμπλήρωσε το δεξιό άκρο του ποδιού, ενώ ορισμένοι μελετητές τον θεωρούν υπεύθυνο και για την παρουσία του μικρού Έρωτα.
Μια παρεμφερής καθιστή μορφή του Άρη στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, δημιουργεί υπόνοιες ότι υπάρχει ένας -χαμένος σήμερα- κλασικός, καθήμενος Άρης.

Όπως και να έχει, αυτός ο τύπος του καθήμενου Άρη δεν αντιγράφηκε πολύ κατά τους αρχαίους χρόνους. Ωστόσο, μετά την ανακάλυψή του έγιναν αρκετά αντίγραφα από νεότερους γλύπτες, ενώ εκμαγεία του αποκτήθηκαν από πολλές σημαντικές συλλογές μουσείων, επηρεάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρες γενιές νεοκλασικών καλλιτεχνών.
Μια τέτοια ζωγραφική απεικόνιση βλέπουμε από τον Βελάσκεθ.
Μπορείτε να συγκρίνετε τα ρωμαλέα σώματα, φίλες και φίλοι. Εγώ προτιμώ το μαρμάρινο άγαλμα από το μυστακοφόρο μοντέλο του μεγάλου ζωγράφου, πάντως...
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα