Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Artika, μιλάει για την παράσταση-θέατρο με χορό και ζωντανή μουσική, Κάτι σαν κήπος, που απευθύνεται σε παιδιά ενός ως πέντε ετών και παίζεται για δεύτερη χρονιά ενώ από τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει και μια νέα παραγωγή!
Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Τ.: Είχα παρακολουθήσει για πρώτη φορά μία παράσταση για παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας το 2004 και ενώ δούλευα τότε ως ηθοποιός στο Toihaus Theater στο Salzburg της Αυστρίας. Επιστρέφοντας πίσω, το 2006, ξεκινήσαμε μαζί με τη φίλη και συνάδερφο Κατερίνα Αλεξάκη την ομάδα Artika και δημιουργήσαμε τον χώρο Artika που είχαμε τότε. Καθώς αυτό που είχα δει και αισθανθεί μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, και δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο μέχρι τότε στην Ελλάδα, πρότεινα στην Κατερίνα να το τολμήσουμε. Η πρόταση αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό και έτσι τον Φεβρουάριο του 2007 παρουσιάσαμε την παράσταση «Η δική μου ομπρέλα», την πρώτη θεατρική παράσταση στην Ελλάδα για παιδιά ηλικίας από 1,5 έτους.
Ποιες οι προκλήσεις/αντιξοότητες/δυσκολίες που είχατε να αντιμετωπίσετε δημιουργώντας μια παράσταση για μικρά παιδιά;
Μ.Τ.: Πολλές καθώς ήταν ένας καινούριος και ανεξερεύνητος χώρος που έπρεπε να ανακαλυφθεί. Επίσης, ήταν κάτι καινούριο και για το κοινό, τους γονείς, που έπαιρναν τηλέφωνο και μας ρωτούσαν «τί είναι αυτό;», «το παιδί μου θα μπορέσει να το παρακολουθήσει;». Βέβαια, όπως συμβαίνει πολλές φορές στο ξεκίνημα, βουτήξαμε με ενθουσιασμό κατευθείαν στα βαθιά, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Να σκεφτείτε ότι είχαμε 3 παραστάσεις γεμάτες κάθε Σαββατοκύριακο!
Πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθούν τα παιδιά θέατρο και τι αποκομίζουν από την παράσταση;
Μ.Τ.: Το θέατρο αποτελεί μια άκρως σημαντική βιωματική εμπειρία που έχει να προσφέρει πάρα πολλά στο παιδιά και στους ανθρώπους γενικότερα. Κατ’ αρχήν μέσα από το θέατρο τους δίνεται η ευκαιρία να αναβιώσουν τη ζωή μέσα από ένα πρίσμα δημιουργικό, παιχνιδιάρικο και πρωτότυπο. Επιπλέον, η επαφή του παιδιού με το θέατρο συμβάλλει στην ολιστική καλλιέργειά του γνωστικά, γλωσσικά, ψυχικά, συναισθηματικά, αλλά και στην κοινωνική του ανάπτυξή, καθώς τα παιδιά καλούνται να συνυπάρξουν με άλλα παιδιά και να υπακούσουν στους κανόνες του θεάτρου. Παράλληλα, μαθαίνουν νέους τρόπους έκφρασης όπως είναι η γλώσσα του σώματος, αφυπνίζονται αισθητικά και εκτονώνονται ψυχικά.
Τελικά, τα νήπια, τι κοινό είναι; Εύκολο; Δύσκολο; Απαιτητικό;
Μ.Τ.: Όλα αυτά μαζί θα έλεγα. Εύκολο γιατί είναι ένα κοινό ανοιχτό, δύσκολο γιατί είναι απολύτως ειλικρινές , εν αγνοία του, απαιτητικό καθώς η ευθύνη μας απέναντι στο τι του προσφέρουμε είναι μεγάλη.
Τι λέει η περιγραφή:
Η μέρα ξεκινάει μέσα σε έναν κήπο, ένα κήπο που δημιουργείται, γεννιέται, ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας!
Να πλυθώ! Άκου πώς κάνει ο ήχος του νερού όταν πέφτει πάνω μου! Κοίτα, ένα σύννεφο, άσπρο σα μαξιλάρι. Πόσο θα ‘θελα να το πιάσω!
Ένας κήπος γεμάτος μεταμορφώσεις, η βροχή που γίνεται ποτάμι, το ξύλο που γίνεται καράβι, το φύλλο που γίνεται πιάτο, το χώμα που γίνεται πύργος.
Ώρα για φαγητό! Και μετά;
Η παράσταση τελειώνει αλλά η ιστορία συνεχίζεται, από το θέατρο στη ζωή, όλοι μαζί γύρω από τη σκηνή κι έπειτα στη ζωή του καθενός.
Συντελούν:
Ιδέα - Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά: Νατάσα Ευσταθιάδη
Κοστούμια: Όλγα Ευαγγελίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Ερμηνεία: Καραχάλιου Κλεονίκη, Βασίλης Καζής
Οργάνωση παραγωγής: Artika
Διάρκεια: 35'+10' μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού (A-Priori)
Στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, 2106453330
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 17:30 και για τα σχολεία καθημερινά στο θέατρο ή στο χώρο σας. Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία στο 6908881527.
H Artika, η ομάδα που έφερε το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα, έχει κλείσει 12 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας και δημιουργίας. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η ομάδα έχει κληθεί να συμμετάσχει σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει παραστάσεις, σεμινάρια και φεστιβάλ αποκλειστικά για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας στην Ιταλία (La Baracca Testoni Ragazzi), την Αυστρία (Toihaus Theater), τη Ρουμανία (Teatrul Ion Creanga), τη Γαλλία (Ville de Limoges) και το Ιράν (Isfahan Theater Festival).
Μεγάλη αναγνώριση της δουλειάς μας και τιμή για μας αποτελεί η ένταξή μας από τον Δεκέμβριο του 2018, μαζί με άλλες 17 ομάδες της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Mapping – A map on the aesthetics of performing arts for the early years» που στόχο έχει τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων σε συμπαραγωγή με τις άλλες ομάδες-θέατρα του προγράμματος και την έρευνα πάνω στην αισθητική των παραστατικών τεχνών για τις πολύ μικρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών).
Στόχος και επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός θεάματος που να μπορεί να αφομοιωθεί από την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των παιδιών της πολύ μικρής ηλικίας, και να τα φέρει σε επαφή με το θέατρο και την τέχνη, μία τέχνη θετική, ελεύθερη, ρομαντική και ποιητική.