Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Γιώργος Παπαζήσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1964, και στη Μουσική Σχολή Μενέλαου Θεοφανίδη. Απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Χίπισσα Ιωάννα» (των Κώστα Καραγιάννη, Νίκου Καμπάνη, θέατρον «Βασιλικόν», 1970-1971).

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Τιτίκας Στασινοπούλου, με την οποία ήταν παντρεμένοι για πάνω από 40 χρόνια και χώρισαν διακριτικά και σιωπηλά πριν λίγο καιρό. Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. Η
φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Όλοι... κουνιόμαστε» (των Ν. Καμπάνη και Β. Μακρίδη, θέατρο Αθήναιον, καλοκαίρι 1981).
Διέπρεψε στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση, ένα είδος που έβλεπε από μικρός και είχε λατρέψει. Την περίοδο 1962-1965 είχε ακολουθήσει τον Λόχο Ορεινών Καταδρομών Θεάτρου και συμμετείχε σε παραστάσεις στην ελληνική επαρχία. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα
της παράστασης «Στη χώρα των θα.. θα.. θαυμάτων» (των Γιάννη Καλαμίτση, Ναπολέοντα Ελευθερίου και Γιώργου Κριμιζάκη, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1984) και απεικονίζεται με τους Γιώργο Σίσκο, Σωτήρη Μουστάκα και Ντάνο Λυγίζο.
Με την παράσταση «Χάρισέ μου το γουνάκι σου» γνώρισε νέα σειρά επιτυχιών μαζί με την Τιτίκα Στασινοπούλου. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Κλέψαν τα δις... την κάλπη να δεις» (των Ν. Καμπάνη, Δ. Ρίζου, Χ. Ρώμα και Ντ. Σπυρόπουλου, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1989).
Στον κινηματογράφο, όπου εμφανίστηκε σε 37 ταινίες, καθιερώθηκε ως ο καλόκαρδος και αγαθός Μανωλιός από την Κρήτη, μια περσόνα που τον ακολούθησε για πολλά χρόνια, κυρίως τη δεκαετία του 1970 μέσα από τις ταινίες του οργανισμού Καραγιάννης-Καρατζόπουλος ενώ ο ίδιος κάποια στιγμή θέλησε να αποδεσμευτεί και να προχωρήσει την καριέρα του. Η επιτυχία αυτή μάλιστα ξεκίνησε με την εμφάνισή του στη «Ζηλιάρα» (1968) ως Ρούσσος Κατσανεβάκης κι αργότερα θα την εξελίξει. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Τέρμα τα δίφραγκα» (1962) ενώ εμφανίστηκε το 2001 στην ταινία «Αλέξανδρος και Αϊσέ», σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση («Υβ! Υβ!», 1972).
Το κωμικό του ταλέντο αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 12 βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980, ακολουθώντας την πρόσκαιρη μόδα αυτής της παραγωγής (η έρευνα συνεχίζεται).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε ελάχιστα. Συμμετείχε σε τηλεπαιχνίδια όπως τα «Τετράγωνα των αστέρων» (ΕΡΤ, 1980) και «Κάνε ό,τι κάνω» (ΥΕΝΕΔ 1980), καθώς και σε επιθεωρησιακού χαρακτήρα εκπομπές όπως «Show και αβλαβές» (New Channel, 1991) αλλά σε σειρές εμφανίστηκε μόνο στην «Για την καρδιά ενός αγγέλου» (ALPHA, άνοιξη 2017) και για δύο χρόνια στη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου (ΑΝΤ1, περίπου 1995-1997).
Τιμήθηκε από την πολιτεία και από πολιτιστικούς φορείς για την καλλιτεχνική του προσφορά. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Η μεγάλη μηχανή» (του Γιώργου Λαζαρίδη, θέατρο Μινώα, 1975-1976).
Ο ηθοποιός παρά την πολύχρονη καριέρα του εντοπίστηκε μόνο σε ένα εξώφυλλο, το ανωτέρω (9/2/1973) (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες από τα θεατρικά προγράμματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Το εξώφυλλο είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Το screenshot της σειράς είναι από την ομάδα του facebook «Η λάμψη».
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα