Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1950 στη Λαμία, όπου και έκανε δουλειές του ποδαριού, όντας ορφανός από 8 χρονών. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και τον στίβο ως τα μέσα της δεκαετίας του 1960 που ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Μπέλλου. Πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 2016. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης: «Μωρά μου καλησπέρα, βογκάμε όλη μέρα» (των Λάκη Μιχαηλίδη, Βύρωνα Μακρίδη και Κώστα Παπαπέτρου, Δελφινάριο, καλοκαίρι 1992).
Την περίοδο 2004-2007 εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Πειραιά. Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι ασχολήθηκε με όλες του τις δυνάμεις για τα παιδιά με νοητική στέρηση ή άλλες ασθένειες. Συμμετείχε στο διαφημιστικό σποτ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεφρικές Ασθένειες «Ελπίδα» (2003) και η δράση του επιβραβεύτηκε από το Ίδρυμα «Θεοτόκος» της Κύπρου το 2002. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τα παιδιά της πιάτσας» (του Νίκου Τσιφόρου, θέατρο Rex, 1976-1977).
Το παράστημά του και η εντυπωσιακή φωνή του ήταν χαρακτηριστικά που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Στο θέατρο υποδύθηκε ρόλους σκληρού, αδίστακτου ανθρώπου, χωρίς να διστάσει να τσαλακώσει αυτήν την εικόνα παίζοντας σε επιθεωρήσεις στο πλάι των Θανάση Βέγγου, Ρένας Βλαχοπούλου και άλλων. Ερμήνευσε όμως και άλλους χαρακτηριστικούς ρόλους σε παραστάσεις όπως: «Πέερ Γκυντ» (Ερρίκου Ίψεν), «Αυλή των θαυμάτων» (Ιάκωβου Καμπανέλλη), «Τα παιδιά της πιάτσας» (Νίκου Τσιφόρου) κ.ά. Χορταστικό αφιέρωμα με φωτογραφίες από το θέατρο μπορείτε να δείτε εδώ. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τσιρκολοκατάσταση» (των Γ. Καλαμίτση και Γ. Ξανθούλη, Δελφινάριο, καλοκαίρι 1982).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 13 ταινίες, όλες της δεκαετίας του 1980, με πρώτη την «Πάλι τρέλα πουλάς;» («Τώρα θέλω τώρα»), στα χορευτικά μέρη της οποίας εμφανίζεται ως μέλος του μπαλέτου η κατάξανθη, ανώνυμη και αγνώριστη Καίτη Γαρμπή. Το 1989 εμφανίστηκε στην «Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα» και μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα επανεμφανίστηκε το 2002 στη «Φούσκα».
Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 30 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται), κυρίως στον χαρακτηριστικό ρόλο του σκληρού ανθρώπου είτε του νόμου είτε του υποκόσμου, χωρίς όμως ν’ αρνείται να εμφανιστεί και σε κωμωδίες, όπως αυτές με πρωταγωνιστή τον γύφτο Ταμτάκο.
Στην τηλεόραση έπαιξε σε αρκετές σειρές των δεκαετιών 1970 και 1980, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή γκεστ εμφανίσεις. Μεταξύ αυτών: «Εν τούτω νίκα» (ΥΕΝΕΔ, 1973), «Η γυφτοπούλα» (ΥΕΝΕΔ, 1974), «Ναυτικές ιστορίες» (ΥΕΝΕΔ, 1978), «Οδός Ανθέων» (ΕΤ1, 1988-1989), «Η βεντέτα» (ΕΡΤ2, 1986-1987), «Τμήμα Ηθών» (ΑΝΤ1, 1992-1994) και άλλες. Στη φωτογραφία, απεικονίζεται με τον Θέμη Μάνεση, τη Στέλλα Κωνσταντινίδου και τον Μάκη Κωστίνη.
Επίσης συμμετείχε σε παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας, όπως: «Ο ουρανοκατέβατος» (Αλέκου Σακελλάριου, 1985, απ’ όπου και η φωτογραφία), «Η χαρτοπαίχτρα» (Δημήτρη Ψαθά, 1985), «Μπράβο Κολονέλλο» (Αλέκου Σακελλάριου, 1986).
Ο ηθοποιός όμως ταυτίστηκε απόλυτα με τον ρόλο του Ταξίαρχου Θεοχάρη στην καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου «Καλημέρα ζωή» στην οποία πρωταγωνίστησε από την αρχή ως το 2004, οπότε και εξελέγη βουλευτής και τον ρόλο του ανέλαβε ο Νίκος Βερλέκης.
Η χαρακτηριστική φωνή του αποτυπώθηκε στις μεταγλωττίσεις των παιδικών σειρών της ΕΡΤ της δεκαετίας του 1980: «Ντένις ο τρομερός», «Κάντυ Κάντυ», «Επιθεωρητής Σαΐνης» (ήταν ο αφηγητής), «Τάο Τάο» κ.ά. αλλά και σε πρόσφατες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney. Στις φωτογραφίες, έντυπα αυτόγραφα του ηθοποιού.
Η σταδιοδρομία του αποτυπώθηκε σε δύο εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται), όπου στη μεν «Ραδιοτηλεόραση» (21 Σεπτεμβρίου 1975), για τις ανάγκες της σειράς «Εν τούτω νίκα» είναι μασκαρεμένος, στο δε Τηλέραμα (28 Σεπτεμβρίου 1979) εμφανίζεται με άλλους ηθοποιούς της παράστασης «Άνθρωποι και ανθρωπάκια» (Σωτήρη Τζεβελέκο, Αθηνόδωρο Προύσαλη, Νίκο Δαδινόπουλο, Νίκο Τσούκα, Ανδρέα Φιλιππίδη κ.ά.).
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα (εικόνες 1-3) είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Τα εξώφυλλα (εικόνες 10α και 10β) είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Τα αυτόγραφα του ηθοποιού (εικόνες 9α και 9β), τα εξώφυλλα των βιντεοταινιών (εικόνες 5α και 5β) και την εικόνα 6 τα βρήκα στο Διαδίκτυο.
Τα screenshots και οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.