Στις αρχές του 20ού αιώνα, Γερμανοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν ανασκαφές στην περιοχή της Μιλήτου, ελπίζοντας να αποκαλύψουν την πόλη των αρχαίων σοφών Θαλή, Αναξίμανδου, Αναξιμένη και του εξαιρετικού πολεοδόμου Ιππόδαμου.
Ανάμεσα στα 1903 και 1905 βρήκαν τα συντρίμμια της «Πύλης της Αγοράς της Μιλήτου» που κατέρρευσε από σεισμό κατά τον 11ο αιώνα. Τα τμήματα της Πύλης μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο, συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν ξανά στη θέση τους, αναπαριστώντας το εντυπωσιακό οικοδόμημα του 2ου αιώνα π.Χ.
Η μνημειακή πύλη συνδυάζει στοιχεία της ελληνικής αρχιτεκτονικής, με έντονες ρωμαϊκές επεμβάσεις. Διώροφη, με κίονες κορινθιακού ρυθμού, με κόγχες και τοξωτά ανοίγματα, πλούσια διακοσμημένο θριγκό (το πάνω μέρος του κτηρίου) και αετώματα σε τρία μέρη.
Οι κόγχες ήταν διακοσμημένες με αγάλματα (ενός Αυτοκράτορα και ενός Έρωτα που κρατούσε το κέρας της Αμαλθείας), συμβολίζοντας την προστασία της Ρώμης και την ευημερία της πόλης της Μιλήτου.
Η Μίλητος ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα π.Χ. από Ίωνες στις εκβολές του ποταμού Μαιάνδρου και άκμασε από τον 10ο αιώνα π.Χ. ως τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., όταν καταλήφθηκε από τους Πέρσες.
Περί το 600 π.Χ. ο Θαλής ίδρυσε στην πόλη την πρώτη Σχολή στον Ελλαδικό χώρο και συνέδεσε το όνομά της με την άνθηση της φιλοσοφίας και τις αναζητήσεις για την αρχή των όντων.
Η σωζόμενη κατασκευή έχει διαστάσεις 16.88 x 28.92 μέτρα και θα την θαυμάσετε στο Μουσείο του Βερολίνου.