Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης
Φίλες και φίλοι,
Συνεχίζουμε την περιοδεία μας στα μουσεία του κόσμου και ανακαλύπτουμε τους δικούς μας θησαυρούς. Αυτή τη φορά κάνουμε στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης και σταματάμε μπροστά σε μια εξαιρετική σαρκοφάγο των μέσων του 4ου π.Χ. αιώνα.
Πρόκειται για μια σαρκοφάγο από την βασιλική νεκρόπολη της Σιδώνας, κατασκευασμένη από λευκό πεντελικό μάρμαρο, διακοσμημένη με δεκαοχτώ γυναίκες θρηνωδούς (εμείς βλέπουμε τις έξι), όλες σε διαφορετική στάση. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για την ταφή του βασιλιά Στράτωνα της Σιδώνας, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 375 και 358 π.Χ., δολοφονημένος από τη γυναίκα του που αμέσως μετά αυτοκτόνησε.
Η σαρκοφάγος έχει σχήμα ιωνικού περίπτερου ναού. Ανάμεσα στους κίονες τοποθετήθηκαν αγάλματα γυναικείων μορφών, που φορούν ελληνικό ένδυμα (χιτώνα-πέπλο-ιμάτιο) και είναι ξυπόλητες. Παρατηρώντας τες, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο. Πράγματι, θεωρείται ότι ήταν είτε σύζυγοι του Στράτωνα είτε ανήκαν στον στενό του κύκλο.
Κάτω από του κίονες υπάρχει μια οριζόντια ζώνη με ανάγλυφη παράσταση κυνηγιού διαφόρων ζώων. Το κάλυμμα της σαρκοφάγου κοσμείται με ανάγλυφη παράσταση εκφοράς νεκρού, δηλαδή μεταφορά της σορού για την ταφή.
Η βασιλική νεκρόπολη της Σιδώνας ανακαλύφθηκε τυχαία στο τέλος του 19ου αιώνα από τον ιδιοκτήτη του κτήματος -βρήκε ένα βαθύ πηγάδι. Την ανασκαφή ανέλαβε ο ίδιος ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης. Στη διάρκειά της ανακαλύφθηκαν δύο υπόγεια ορύγματα. Το πρώτο ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά συλημένο. Το δεύτερο ήταν ανέπαφο και στον πρώτο του θάλαμο εντοπίστηκε αυτή η σαρκοφάγος.