Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Σαρκοφάγος θρηνωδών

Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης
Φίλες και φίλοι,

Συνεχίζουμε την περιοδεία μας στα μουσεία του κόσμου και ανακαλύπτουμε τους δικούς μας θησαυρούς. Αυτή τη φορά κάνουμε στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης και σταματάμε μπροστά σε μια εξαιρετική σαρκοφάγο των μέσων του 4ου π.Χ. αιώνα.

Πρόκειται για μια σαρκοφάγο από την βασιλική νεκρόπολη της Σιδώνας, κατασκευασμένη από λευκό πεντελικό μάρμαρο, διακοσμημένη με δεκαοχτώ γυναίκες θρηνωδούς (εμείς βλέπουμε τις έξι), όλες σε διαφορετική στάση. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για την ταφή του βασιλιά Στράτωνα της Σιδώνας, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 375 και 358 π.Χ., δολοφονημένος από τη γυναίκα του που αμέσως μετά αυτοκτόνησε.

Η σαρκοφάγος έχει σχήμα ιωνικού περίπτερου ναού. Ανάμεσα στους κίονες τοποθετήθηκαν αγάλματα γυναικείων μορφών, που φορούν ελληνικό ένδυμα (χιτώνα-πέπλο-ιμάτιο) και είναι ξυπόλητες. Παρατηρώντας τες, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο. Πράγματι, θεωρείται ότι ήταν είτε σύζυγοι του Στράτωνα είτε ανήκαν στον στενό του κύκλο.

Κάτω από του κίονες υπάρχει μια οριζόντια ζώνη με ανάγλυφη παράσταση κυνηγιού διαφόρων ζώων. Το κάλυμμα της σαρκοφάγου κοσμείται με ανάγλυφη παράσταση εκφοράς νεκρού, δηλαδή μεταφορά της σορού για την ταφή.

Η βασιλική νεκρόπολη της Σιδώνας ανακαλύφθηκε τυχαία στο τέλος του 19ου αιώνα από τον ιδιοκτήτη του κτήματος -βρήκε ένα βαθύ πηγάδι. Την ανασκαφή ανέλαβε ο ίδιος ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης. Στη διάρκειά της ανακαλύφθηκαν δύο υπόγεια ορύγματα. Το πρώτο ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά συλημένο. Το δεύτερο ήταν ανέπαφο και στον πρώτο του θάλαμο εντοπίστηκε αυτή η σαρκοφάγος.
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη