Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ο βωμός της Περγάμου

Μουσείο Περγάμου - Βερολίνο
Φίλες και φίλοι,

Ένα ολόκληρο μουσείο κτίστηκε για να περιλάβει τον βωμό του Δία από την Πέργαμο, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Ο κόσμος που συρρέει μένει έκθαμβος, επειδή ο βωμός αντιπροσωπεύει την κορυφαία έκφραση της γλυπτικής τέχνης της περιοχής (Πέργαμος, 180 π.Χ.).

Η σύγχρονη ιστορία του αρχίζει το 1878, όταν ο μηχανικός και αρχαιολόγος Κάρλ Χιούμαν εντόπισε πολλά γλυπτά εντοιχισμένα σε βυζαντινό τείχος. Η συστηματική ανασκαφή στην αρχαία Πέργαμο έφερε στο φως πολλά τμήματα του μνημείου, η τύχη των οποίων ήταν παρόμοια με χιλιάδων άλλων: η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε τη μεταφορά τους -αυτή τη φορά- στο Βερολίνο το 1886, όπου συναρμολογήθηκαν, συμπληρώθηκαν με σύγχρονες επεμβάσεις και παρουσιάζουν ένα μεγαλειώδες θέαμα.
Ο αρχαίος βωμός ήταν αφιερωμένος στον αρχηγό των θεών και ενδεχομένως και στην προστάτιδα της πόλης των Αθηνών, κατασκευασμένος από τον βασιλιά Ευμένη Β' (197-159 π.Χ.) μετά τη νίκη του εναντίον των Γαλατών.
Το μνημείο εδραζόταν σε τετράγωνη βάση από την οποία ξεκινούσε ένα ψηλό βάθρο με οικοδόμημα σε σχήμα «Π», περιβαλλόμενο από στοές με ιωνικούς κίονες. Το βάθρο ήταν διακοσμημένο σε όλο του το μήκος με ανάγλυφη ζωφόρο, πάνω στην οποία αναβίωνε η μυθική Γιγαντομαχία.
Στην δυτική πλευρά η ζωφόρος ακολουθούσε το ύψους του βάθρου -μειωνόταν προοδευτικά- και μια επιβλητική κλίμακα οδηγούσε ψηλότερα σε εσωτερική αυλή. Εκεί, στο κέντρο της αυλής, βρισκόταν ο βωμός των θυσιών. Οι τοίχοι της αυλής περιτρέχονταν από άλλη μία, μικρότερη ζωφόρο, με σκηνές από τη ζωή του ιδρυτή της Περγάμου, του Τήλεφου.
Το οικοδόμημα συνολικά έφερε ολόγλυφα αγάλματα στην οροφή και εξήντα επτά γυναικεία αγάλματα στις πτέρυγες -προσωποποιήσεις των πόλεων του βασιλείου της Περγάμου.

Η Πέργαμος, φίλες και φίλοι, βρισκόταν στο ύψωμα ενός λόφου, 30χλμ από την ακτή, απέναντι από τη Μυτιλήνη. Μετά την κατάληψή της από τον Μ. Αλέξανδρο και υπό την βασιλεία των Ατταλιδών, έγινε η Αθήνα της Μ. Ασίας. Πολυεπίπεδη, με αμφιθεατρική διάταξη, ήταν περιτειχισμένη (σώζεται μόνο η πύλη) από τον καιρό των Περσών.
Στα ψηλώματα δέσποζαν τα ανάκτορα, το ιερό της Αθηνάς Πολιάδας Νικηφόρου, με την περίφημη βιβλιοθήκη, ο ναός του Τραϊανού, ο βωμός του Δία, η Άνω Αγορά και το θέατρο του Διονύσου.
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα