Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Τ.Κ.: Το 1964 μου ζήτησαν να γράψω ένα σενάριο για την δράση των Βούλγαρων Κομμιτατζήδων στην Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία. Θα ήταν το πρώτο ελληνικό «γουέστερν». Το απαγόρευσε η τότε λογοκρισία. Δοκιμάσαμε δυο χρόνια αργότερα, με σκηνοθέτη τον μεγάλο Βασίλη Γεωργιάδη. Το σαμποτάρισαν δυο γνωστοί παράγοντες του τότε «ελληνικού Χόλιγουντ» που στεγαζόταν στο μεγάλο κτίριο της Πλατείας Κάνιγγος.
Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Τ.Κ.: Στο Λονδίνο, το 1974 τις ημέρες που οι Τούρκοι αλώνιζαν στην Κύπρο. Ευρισκόμενος αυτοεξόριστος εκεί, έγραψα στα αγγλικά το μυθιστόρημα ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ βασιζόμενος στο σενάριο. Το μυθιστόρημα πουλήθηκε στον εκδοτικό οίκο David & Charles το 1977, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Αργότερα πληροφορήθηκα ότι είχε μπει Σκοπιανός «δάκτυλος».
Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Τ.Κ.: Όταν ξέρω το θέμα μου καλά, γράφω πολύ γρήγορα. Λιγότερο από δύο μήνες.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Τ.Κ.: Ιστορικό θρίλερ επειδή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά έχει τη δομή του κινηματογραφικού thriller.
Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Τ.Κ.: Καλύτερα να αντιγράψω ένα απόσπασμα από την έκθεση που έστειλε στο Αγγλικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Άγγλος Πρόξενος της Θεσσαλονίκης το 1903.
«… εκβιασμοί αθώων και άοπλων ατόμων, ληστείες, φόνοι ανδρών και γυναικών, ανελέητα μαρτύρια ιερέων, γιατρών και δασκάλων, ακρωτηριασμοί πτωμάτων, εμπρησμοί εκκλησιών, αναρχικός δυναμίτης εναντίον κάθε φίλου του νόμου και της τάξεως, αφανισμός Ορθόδοξων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, τρομοκρατία, αιματοχυσία από σκοτωμούς, πλιάτσικο…»
Με βάση αυτή την αναφορά και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μου για το αμερικάνικο κινηματογραφικό σενάριο, έφτιαξα τους κατάλληλους «ήρωες» για να προχωρήσουν την ιστορία που είχα χτίσει στο μυαλό μου.
Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Τ.Κ.: Τη φιλία ανάμεσα στον υπίλαρχο Καλλέργη και τον άλλοτε Κρητικό συμπολεμιστή του Πατεχάκη και την στιγμή που ο τελευταίος, επειδή είχε εντολή να μη συγκρουστεί με τους Τούρκους, κατουράει σε ένα ρυάκι επειδή παρακάτω είναι Τούρκοι στρατιώτες και πίνουν νερό!!!
Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Τ.Κ.: Ο Σάιμον Τέμπλαρ, ο επιλεγόμενος «Άγιος», αλλά εκείνος που έγραψε ο Leslie Charteris κι όχι εκείνος που παρουσίασαν/κατακρεούργησαν όλες οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Πέρα από το απίστευτο πνεύμα του, ακόμα και μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο, εκπροσωπούσε τα πιστεύω μου αναφορικά με την επιβολή του νόμου.
Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Τ.Κ.: Μια λακωνικά καλογραμμένη ιστορία, κάποια γνώση του τι συνέβαινε στη Μακεδονία του 1903 και του παιχνιδιού που έπαιζαν οι Τούρκοι σε βάρος των Ελλήνων, αφήνοντάς τους στο έλεος των Βουλγάρων και μια δυνατή συγκίνηση αν μέσα στο στήθος του χτυπάει πραγματικά ελληνική καρδιά. Επίσης, καταδεικνύει τη μανία του Έλληνα να μη συνεργάζεται, να μην υπακούει.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Τ.Κ.: Ότι θα φύγω από τη ζωή αφήνοντας εκκρεμότητες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η μοναχοκόρη μου.
Φοβάστε...
Τ.Κ.: Καταστάσεις που δεν έχω τις δυνάμεις ή τα μέσα να αντιμετωπίσω.
Αγαπάτε...
Τ.Κ.: Εύκολα -όσο εύκολα παύω και να αγαπώ, όταν δω το πρόσωπο που αγαπώ να κάνει κάτι που δεν το περίμενα από εκείνον ή εκείνη.
Ελπίζετε...
Τ.Κ.: Όχι πια. Όντας «δεινόσαυρος» για εγκλεισμό στο Jurasic Park, έχω δει κι έχω μάθει πώς παίζεται το παιχνίδι και να μαντεύω την έκβασή του πριν ακόμα φτάσει στη μέση, οπότε δεν υπάρχει χώρος για ελπίδα.
Θέλετε...
Τ.Κ.: Να δω την Ελλάδα να πάψει να εισπράττει καρπαζιές από τους ανθρώπους που έγιναν ότι έγιναν από τις γνώσεις και την διδασκαλία των δικών της παιδιών.
Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Τ.Κ.: Αυτοί που αγαπούν την Ελλάδα, που στενοχωριούνται για ότι συμβαίνει στις μέρες μας, αναφορικά με την Μακεδονία, και, φυσικά, όσοι θέλουν να διαβάσουν ένα καλογραμμένο θρίλερ που θυμίζει «γουέστερν». Όσοι πρόλαβαν να διαβάσουν «Μάσκα» θα κάνουν πάρτι.
Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Τ.Κ.: Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.
Γιατί δεν πρέπει;
Τ.Κ.: Γιατί αν δεν χτυπάει μέσα σας Ελληνική καρδιά μπορεί να πάθετε… έμφραγμα!
Επίσης, δεν πρέπει να το διαβάσετε αν έχετε εθιστεί στον Σκανδιναβικό τρόπο γραφής.
Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Τ.Κ.: Σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Public, Ιανός, Πολιτεία κ.λ.π.) αλλά και σε μικρότερα. Επίσης, μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω του Διαδικτύου.
Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Τ.Κ.: Στο Facebook, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Corinis.jd@gmail.com, ή στο κινητό τηλέφωνο 6944 849595.
Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Τ.Κ.: Το μαύρο και το κόκκινο.
Ποια μουσική;
Τ.Κ.: Το Ηπειρώτικο μοιρολόγι παιγμένο από κλαρίνο.
Ποιο άρωμα;
Τ.Κ.: Ιδέα δεν έχω.
Ποιο συναίσθημα;
Τ.Κ.: Η θλίψη.
Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Τ.Κ.: Κινηματογραφική ταινία -άλλωστε για τον κινηματογράφο γράφτηκε και θα πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Κούρκουλος. Αυτό ήταν το σχέδιο. Μιλάμε για το 1966, όταν ο Κούρκουλος ήταν ο… Κούρκουλος!
Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Τ.Κ.: Μακάρι να ήξερα. Μπήκα στο επάγγελμα στα 16 μου, γράφοντας το αστυνομικό διήγημα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και στα 17 μου στη «Μάσκα» κι από τότε δεν έπαψα να γράφω ούτε μια στιγμή. Μια ερευνήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που υπολόγισε τι έχω γράψει μέχρι σήμερα έπαθε «εγκεφαλικό λουμπάνγκο»! Δεν πρόλαβα να σκεφτώ τίποτα άλλο. Ίσως Εγκληματολόγος...
Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Τ.Κ.: Κανέναν. Δεν έχω χρόνο για διάβασμα. Γράφω ανελλιπώς και δεν αρκεί η ιπποδύναμη των ματιών μου και για διάβασμα. Εκτός αν πρόκειται για έρευνα/μελέτη αναφορικά με αυτό που γράφω.
Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Τ.Κ.: Οι συγγραφείς Leslie Charteris, Dashiell Hammett, Earl Stanley Gardner, Mickey Spillane, οπωσδήποτε, με έμαθαν πώς να «στήνω» την ιστορία και πόση σημασία να δίνω στον διάλογο και στην αποφυγή ανακριβειών. Το βιβλίο που λάτρεψα κυριολεκτικά είναι το The Saint In New York του Leslie Charteris.
Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Τ.Κ.: Πολλές φορές, σου υπαγορεύουν πώς να προχωρήσεις επειδή, αν είναι πλασμένοι σωστά οι χαρακτήρες τους, ζωντανεύουν κυριολεκτικά και επικοινωνούν μαζί σου.
Εγώ έχω βρει τον μπελά μου με τον Πλάτωνα Καρτέση, τον δικό μου πραγματικό παιδιόθεν ήρωά μου. Με τον υπαστυνόμο Γιαννίδη τα πήγαινα καλύτερα!!!
Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Τ.Κ.: Ταλέντο πρώτα συνδυασμένο με δυνατή φαντασία και, οπωσδήποτε κάποιες εμπειρίες τουλάχιστον σε έναν συγκεκριμένο τομέα, για να ξέρεις τι γράφεις.
Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Τ.Κ.: Σήμερα, το marketing κι αυτό που λένε κατά κόρο στο Χόλιγουντ «Plenty of bullshitting». Λόγου χάρη, να πουλάει ένα βιβλίο 2000-3000 αντίτυπα και να το ψηφίζουν 144.000 ως το καλύτερο της χρονιάς!!!
Τι την αποτυχία;
Τ.Κ.: Είναι σχετικό. Μπορεί ένα καλό βιβλίο να πάει άπατο επειδή ο εκδότης του δεν το χειρίστηκε σωστά. Το έκρυβε κάτω από τους πάγκους, λόγου χάρη, επειδή φοβόταν την φήμη ενός άλλου συγγραφέα που ήταν περισσότερο φίλος του. Έχω προσωπική εμπειρία.
Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Τ.Κ.: Εξαρτάται από τον αναγνώστη και για ποιο λόγο διαβάζει. Αν είναι νορμάλ άτομο.
Οι ψυχικές διαταραχές είναι σαν τον Πέτρο που πάει παντού!
Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Τ.Κ.: Το βιβλίο είναι έτοιμο, ζητείται τολμηρός εκδότης να το εκδώσει, επειδή τα λέει όλα χαρτί και καλαμάρι, κι ο τίτλος του είναι: «Πιο noir… πεθαίνεις!»
Tο βιβλίου του Τζίμμυ Κορίνη, Θύελλα στη Μακεδονία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.