Το
ρ
της
Ευρυδίκη
Ρουά
Ώρες
Ματ
Ερωμένη
Νίκη
Ήττα
Σέργιος[1]
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Ε.Β.: Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε μέσα σε μια δυνατή παρτίδα σκάκι -της οποιάς τα βήματα ακολούθησα πιστά.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Ε.Β.: Λογοτεχνία.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Ε.Β.: Θα του πρότεινα να μη βιαστεί να δικάσει ή να καταδικάσει κανέναν ήρωα γιατί το τέλος θα τον αιφνιδιάσει. Άλλωστε στο συγκεκριμένο βιβλία για να διαλέξεις στρατόπεδο θα πρέπει προηγουμένως να έχεις αναμετρηθεί με τις δικές σου κρυμμένες αλήθειες.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Ε.Β.: Το μακρύτερο ταξίδι που μπορεί να κάνει κάποιος είναι εκείνο το ένα... εντός της ψυχής του. Το ρ της ερωμένης σε ταξιδεύει στους απότομους γκρεμούς του νου και σε προστάζει να κοιτάξεις κατάματα την άβυσσο που χάσκει ολάνοιχτη μέσα μας.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Ε.Β.: Όσοι με ήξεραν έκαναν λάθος. Οι άντρες που με αγάπησαν έκαναν λάθος. Η μάνα που με γέννησε έκανε μεγάλο λάθος.
Και το παιχνίδι άρχισε... μόνο που τον πρώτο καιρό ήταν ολοκληρωτικά δικό μου. Δεν λέω το πάλεψε... μα δε λογάριασε τον κίνδυνο. Ήταν γεννημένος να κερδίζει τις παρτίδες, ήμουν γεννημένη να τις κλέβω. Έκανε πάντα τα σωστά, σίγουρα βήματα, έκανα πάντα τα λάθος, κι όταν φτάσαμε και οι δύο στον γκρεμό... εγώ είχα μεγαλύτερη εμπειρία στην πτώση.
Το μυθιστόρημα της Ειρήνης Βαρδάκη, Το ρ της ερωμένης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.
[1] Η Ειρήνη Βαρδάκη συμπληρώνει την ακροστιχίδα του τίτλου του βιβλίου της. Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο. Περισσότερα σαν κι αυτό εδώ.