Μαζί τους κι ένα συνομήλικό τους παλικάρι, ο ανθυπολοχαγός Μάνος Παπαδάκης από τη λεβεντογέννα Κρήτη, που δεκαπέντε χρόνων παιδί είδε τη μητέρα του και την αδελφή του να σφάζονται από τους Τούρκους, ένιωθε πάντα μέσα του τρανό το χρέος της τιμής και αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια λύτρωσης του μακεδονικού ελληνισμού.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα συμπλέκονται αξεδιάλυτα, και η τολμηρή δράση των νεαρών ηρώων συμπλέκεται με μυστικά, προδοσίες, αγωνία, κίνδυνους για τη ζωή τους αλλά και τον έρωτα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον από την πρώτη έως την τελευταία αράδα την πορεία του μυθιστορήματος, συμπάσχει με τους ήρωες, ζει μαζί τους όλα τα γεγονότα, μα κυρίως μεταφέρεται με τρόπο άμεσο και γλαφυρό στην εποχή εκείνη και τους διάφορους τόπους της Ελλάδας όπου διαδραματίζεται η ιστορία, από την Κηφισιά και τα Χανιά μέχρι τη Σαλονίκη και το Μοναστήρι. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει εξαιρετικά η προσεγμένη γλώσσα του συγγραφέα, που ρέει αβίαστα και δεν κουράζει, περιγράφει με ακρίβεια καταστάσεις, τοπία, συναισθήματα, και τολμάει να χρησιμοποιήσει ιδιωματισμούς για να χρωματίσει το ύφος του -εδώ μου φάνηκε ότι χρειαζόταν ένα γλωσσάρι για να μην κολλάει ο αναγνώστης και χάνει τη μαγεία της αφήγησης. Σε γενικές γραμμές όμως, ο κύριος Παπαθεοδώρου έχει φτιάξει ένα αριστούργημα, προϊόν εκτεταμένης έρευνας, η οποία αποδεικνύεται και στις πολλές και χρήσιμες υποσημειώσεις στο τέλος του βιβλίου, πράγμα που επίσης συγκαταλέγω στα θετικά των «Γυναικών» διότι έμαθα απ’ αυτές περισσότερη ιστορία. Το τέλος δε, απρόσμενο, σου κορυφώνει ξάφνου την αγωνία και σε κάνει να αδημονείς ακόμα περισσότερο για το σίκουελ που ο συγγραφέας υπόσχεται…
Γυναίκες της Μικρής Πατρίδας λοιπόν, Ελληνίδες, Μακεδόνισσες, για να μεταχειριστώ τα λόγια του οπισθόφυλλου, αλλά και γυναίκες που ένιωσαν τη Μακεδονία δική τους και πάλεψαν για αυτήν. Ένα βιβλίο επίκαιρο μέσα στις πολιτικές εξελίξεις που βιώνουμε με την ενοχλητική για το πλείστον του ελληνικού λαού μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», διαφωτιστικό και συγκινητικό, που σίγουρα δεν το διαβάζει κανείς για χαλάρωση στην παραλία. Εύγε στον κύριο Παπαθεοδώρου που τόλμησε να ασχοληθεί με το καυτό ιστορικό ζήτημα του Μακεδονικού Αγώνα, και αναμένουμε σύντομα τη συνέχεια!
Λίνα Δώρου
Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, Γυναίκες της μικρής πατρίδας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.
Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα μυθιστορήματα ενηλίκων, ένα νεανικό μυθιστόρημα και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογές διηγημάτων. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο της σειράς ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ με τίτλο Η ΧΑΜΕΝΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ. Το μυθιστόρημά του ΟΙ ΕΦΤΑ ΟΥΡΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ τιμήθηκε με το Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού Μυθιστορήματος, ενώ ΤΟ ΑΣΤΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στο πλαίσιο του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Επίσης, το μυθιστόρημα ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2010, ενώ το ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ υποψήφιο για το ίδιο βραβείο το 2012, όπου και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις ψήφους των αναγνωστών και των Λεσχών Ανάγνωσης.
Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου έχει γράψει και τα πολιτικά θρίλερ SΦΑΓΕΙΟ SΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΜΑΥΡΗ ΑΥΓΗ με το ψευδώνυμο Θάνος Δραγούμης.