Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Χάρρυ Κλυνν

Ο Χάρρυ Κλυνν ή Βασίλης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1940 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη. Πέθανε στις 20 Μαΐου 2018. Εδώ το επίσημο site του ηθοποιού. Η εικόνα είναι από αταύτιστο δημοσίευμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος» (1991).
Πρωτοεμφανίστηκε το 1958 σε διαγωνισμό ταλέντων του κονφερανσιέ Γιώργου Οικονομίδη στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια έπαιξε με τον Οικονομίδη στην Αθήνα σε διάφορα νούμερα βαριετέ. Συνέχισε μόνος τη σταδιοδρομία του σε ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (31/8/1978).
Το 1964 μετανάστευσε στον Καναδά και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδασε δημοσιογραφία, μάρκετινγκ και δημόσιες σχέσεις. Εκεί διαμόρφωσε την καλλιτεχνική του προσωπικότητα ως ηθοποιός και διασκεδαστής. Άρχισε να γράφει σατιρικά κείμενα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου που τα ερμήνευε ο ίδιος. Μεταξύ άλλων αρθρογραφούσε στα Playboy, Daily Worker, Village, On the Double και σε περιοδικά του περιθωρίου με τα αρχικά Η.Κ.
Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και εμφανίστηκε σε μπουάτ της Πλάκας, όπου καθιερώθηκε σύντομα ως ηθοποιός και συγγραφέας. Συγκρότησε επιθεωρησιακούς θιάσους σε συνεργασία με συναδέλφους του. Σκηνοθέτησε στην τηλεόραση δικές του παραγωγές και στο θέατρο διάφορες επιθεωρήσεις. Στη φωτογραφία, απεικονίζεται με τον θίασό του (μεταξύ άλλων Τόνυ Άντονυ, Ελένη Βιτάλη, Σόφη Ζαννίνου, Νατάσα Γερασιμίδου, Τάκης Μπουγάς κ.ά.). Περαιτέρω πληροφορίες καλοδεχούμενες.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 8 ταινίες μεγάλου και 2 μικρού μήκους. Εμφανίστηκε πρώτα στις ταινίες: «Τα 201 καναρίνια», «Γάμος αλά ελληνικά» και «Νυχτοπερπατήματα» (όλες το 1964) και στη μικρού μήκους «Σύγχιση» (1960). Όταν επέστρεψε από το εξωτερικό γύρισε ταινίες που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1980 και ανέβασαν ψηλά τον πήχη της επιθεώρησης και του χιούμορ, όπως: «Αλαλούμ» (1982), «Made in Greece» (1987) κ.ά.
Με αυτό το σαρωτικό χιούμορ πρωταγωνίστησε και σε τουλάχιστον 10 διαφημίσεις την ίδια δεκαετία ενώ πρωταγωνίστησε και σε 5 τουλάχιστον βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται). Στη φωτογραφία ο ηθοποιός ταυτίζεται με το χαμόγελο της Joconda, πασίγνωστης εταιρείας ελληνικών βιντεοταινιών του 1980 (από το περιοδικό «Ο κόσμος του video», Μάρτης 1988).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σποραδικά. Ετοίμασε και έγραψε δύο επιθεωρησιακά shows («Χάρρυ Κλυνν show», ΑΝΤ1, 1990 και «Πολίτης Κλυνν», ΑΝΤ1, 1995) ενώ εμφανίστηκε ως γκεστ στη σειρά «Βασίλης, Ιάσων και Ντόκι» (ΑΝΤ1, 1992-1993, τραγουδούσε μάλιστα και στους τίτλους αρχής της σειράς) και στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου «Αλ τσαντίρι νιουζ» (ALPHA, 2010-2011).
Έγραψε ποιητικές συλλογές, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σενάρια και θεατρικά έργα. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και πραγματοποίησε εκθέσεις έργων του. Βιβλία του δημοσιεύτηκαν αρχικά από τον Κάκτο αλλά το σύνολο του έργου του κυκλοφόρησε από τον Καστανιώτη από το 1997 και εντεύθεν.
Δημοσιογράφησε σε μεγάλες εφημερίδες, όπως «Τα Νέα» (1986) και «Μακεδονία» (2000-2002). Τη δεκαετία του 1980 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της εφημερίδας «Πρώτη» και το 2007 ίδρυσε την εφημερίδα «Όλοι για την Καλαμαριά». Διετέλεσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Απόλλων Καλαμαριάς. Στη φωτογραφία εξώφυλλο της σατιρικής εφημερίδας «Το καλάμι» (22/1/1987).
Η μορφή του έχει αποτυπωθεί σε τουλάχιστον 30 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται), με πιο ξεχωριστό το ανωτέρω (11/11/1978) με αφορμή τη συμμετοχή του με τη Λιζέτα Νικολάου στο «Μεγάλο παιχνίδι» που παρουσίαζε ο Νάσος Αθανασίου στην ΥΕΝΕΔ. Επίσης με συγκίνησε και το εξώφυλλο της 26/6/1991, όπου απεικονίζεται με τον άλλο σημαντικό ηθοποιό, Σωτήρη Μουστάκα.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 2, 6 και 9-11 είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Οι εικόνες 1, 5 και 8 είναι από την προσωπική μου συλλογή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα