Γεννήθηκε το 1906 στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή της Εταιρίας Ελληνικού Θεάτρου. Ήταν κόρη του ηθοποιού Κωνσταντίνου Νέζερ, αδελφή των ηθοποιών Χριστόφορου (1903-1995) και Κατίνας Νέζερ και ξαδέλφη του συνονόματου ηθοποιού Χριστόφορου Νέζερ (1889-1979). Με την αδελφή της, Κατίνα, αποτέλεσαν το μουσικοχορευτικό θεατρικό ντουέτο «Τα Νεζεράκια».
Παντρεύτηκε τον ηθοποιό Ερρίκου Κονταρίνη και εγγονός της είναι ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος. Πέθανε στις 18 Ιουλίου 1989. Εδώ απεικονίζεται με τον Βασίλη Αυλωνίτη στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.
Υπήρξε μεγάλη πρωταγωνίστρια κυρίως του μουσικού θεάτρου και της επιθεώρησης και μεταξύ άλλων η πρώτη ερμηνεύτρια της θρυλικής «Μαντάμ Σουσούς» του Δημήτρη Ψαθά. Η φωνή της είχε ευρύτατη γκάμα και η εκφραστικότητά της της χάρισε σημαντικούς και χαρακτηριστικούς ρόλους σε οπερέτες, κωμωδίες, επιθεωρησιακά σκετς κ.λ.π. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Φινίτα λα μούζικα» (των Δημήτρη Ευαγγελίδη και Αλέκου Σακελλάριου, θέατρο Αλίκης, περίπου το 1950).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 41 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, με πρώτη τη δυσεύρετη σήμερα «Μαντάμ Σουσού» (1948) και τελευταία το «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα από το περιοδικό «Θησαυρός» (21/12/1952) για την ταινία «Το στραβόξυλο», όπου η Μαρίκα Νέζερ απεικονίζεται με τον Μισέλ(!) Νικολινάκο, τη Λίανα Ορφανού και τον Βασίλη Αργυρόπουλο (που δεν εμφανίστηκε ξανά στον κινηματογράφο).
Η τηλεόραση δεν την άφησε ασυγκίνητη κι έτσι εμφανίστηκε σε σειρές κυρίως της δεκαετίας του 1970 όπως: «Ψιλικατζίδικο ο κόσμος» (ΕΙΡΤ, άνοιξη 1973), «Ο δρόμος» (ΥΕΝΕΔ, 1978 περίπου) κ.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα από το περιοδικό «Ντομινό» (26/1/1978) για τη συμμετοχή της στη σειρά «Ο δρόμος».
Τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Οι ακροβάτες» (ΕΡΤ, 1981) που δεν προβλήθηκε ποτέ αλλά σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ.
Η αυτοβιογραφία της κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη το 1980, με επιμέλεια του Μίμη Τραϊφόρου.
Αυτή η υπέροχη, σημαντική και λαμπερή καριέρα μέχρι στιγμής αποτυπώθηκε σε ένα και μόνο εξώφυλλο (7/2/1954) όπου απεικονίζεται με την Καίτη Μπελίντα και τον Αντώνη Αντύπα (η έρευνα συνεχίζεται).
Πηγές:
Η εικόνα 3 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Οι εικόνες 4, 5 και 8 είναι από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Η εικόνα 6 είναι από το site retromaniax.gr και πρόκειται για αυθεντική φωτογραφία, προερχόμενη από το αρχείο του σκηνοθέτη και παραγωγού Δημήτρη Ποντίκα.
Η εικόνα 7 είναι από το site σπάνιων και παλαιών βιβλίων spaniabiblia.gr.
Η εικόνα 2 είναι από το διαδίκτυο.