Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Η Ευλαμπία Τσιρέλη και τα Δέντρα και δάση της Μέσης-γης

Η ψυχή του κόσμου είναι τα δέντρα. Το δέντρο απαντάται σε όλες σχεδόν τις μυθολογίες του κόσμου. Έχει συνδεθεί με την αθανασία και την αιωνιότητα. Ήρωες με γενναία καρδιά, βάζουν στόχο να βρουν φυτά αθανασίας, αιώνιας νεότητας, γνώσης και δύναμης. Το όνειρο συνήθως καταστρέφεται από ένα ερπετό ή την προσωρινή νίκη του σκότους και του ερέβους επί του φωτός.
Στο βιβλίο Δέντρα και Δάση της Μέσης-γης προσπάθησα δω τη δόμηση και εξέλιξη του απέραντου σε σύμβολα κόσμου και της μυθολογίας του Τόλκιν από μια άλλη διάσταση∙ να αναδείξω τυχόν πτυχές του έργου που συνδέονται με μυθολογικά στοιχεία της αρχαίας Μεσοποταμίας. Είναι πασιφανές πως ο καθηγητής δεν έχει επιρροές μόνο από σκανδιναβική μυθολογία, αλλά και από ανατολικές μυθολογίες και, φυσικά, τη Βίβλο την οποία γνώριζε εις βάθος. Η ιστορία της Μέσης-γης είναι μια ιστορία επικράτησης του φωτός έναντι του σκότους, και αυτό το φως διαφυλάσσεται από τα ίδια τα δέντρα.[1]
Ευλαμπία Τσιρέλη
Η μελέτη της Ευλαμπίας Τσιρέλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Η πρώτη ελληνική μελέτη με θέμα το έργο του J.R.R. Tolkien λαμβάνει από τις πρώτες κιόλας μέρες της έκδοσής της, τεράστια αποδοχή από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο συνοδεύεται από έργα 7 νέων ζωγράφων που εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν δέντρα και πλάσματα της Μέσης-γης: Κατερίνα Αλαμπασίνη, Τριανταφυλλιά Βάσσου, Ζωή Ευσταθίου, Κωνσταντίνα-Μαρία Καρυωτάκη, Ηλίας Πατρινός, Βαγγέλης Σαλευρής και Τάνια Σιώπη.
Προλογίζει ο Colin Duriez, βιογράφος του καθηγητή J.R.R. Tolkien:
«Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιγράφει με ακρίβεια τη σημασία των δέντρων στη ζωή και το έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, αλλά ανοίγει και ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας και ανακάλυψης νέων πτυχών του έργου του. Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός, συνδέει το πλούσιο ερευνητικό της πεδίο των αρχαίων μυθολογιών -ευρωπαϊκών και μεσοποτάμιων- αλλά και το βιβλικό, που αμφότερα ήταν οικεία και αγαπητά στον καθηγητή, με τον κόσμο της Μέσης-γης. Το βιβλίο της, μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο συμβόλων, εικόνων, μύθων, μοτίβων και αρχετύπων, βαθιά ριζωμένων στην ανθρώπινη σκέψη και φαντασία. Το δέντρο, όπως η ίδια ανακαλύπτει και αποκαλύπτει στους αναγνώστες, έχει έναν καθόλα ζωτικό ρόλο σε αυτό το γοητευτικό μωσαϊκό».

Η Eυλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Υπ. Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Α.Π.Θ. και εργάζεται ως θεολόγος στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Μεταφράζει και επιμελείται λογοτεχνικά και επιστημονικά κείμενα. Είναι η δημιουργός του Εργαστηρίου Συγγραφής Imaginarium στο iWrite όπου διδάσκει συγγραφή και επιμέλεια κειμένου από το 2014. Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις ανά την Ελλάδα για τη Λογοτεχνία, τον Μύθο και τη Φαντασία. Είναι συντονίστρια της λέσχης ανάγνωσης φανταστικής λογοτεχνίας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ φαντασίας Θεσσαλονίκης, Fantasmagoria, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από/για την Ευλαμπία Τσιρέλη:
Η Ευλαμπία Τσιρέλη και τα Χρόνειρα

[1] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο. Περισσότερα σαν κι αυτό θα βρείτε στην αντίστοιχη ετικέτα.
Απαντήστε κι εσείς στο Πλοκόλεξο κλικάροντας εδώ
Η Ευλαμπία Τσιρέλη σημειώνει: Αντικατέστησα τη λέξη δαίμονες με τη λέξη δέντρα, για τον επόμενο που θα δεχτεί την πρόκληση.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα