Οι Μορφές Έκφρασης (Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα, 2103464903, 2103464002) παρουσιάζουν το θεατρικό έργο Ευ-γενιά σε κείμενο και σκηνοθεσία της Άννας Σεβαστής Τζίμα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θωμά Κινδύνη και η διδασκαλία ρόλων του Ανδροκλή Δεληολάνη. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Παναγιώτης Μπερλής από τα Διάφανα Κρίνα. Το έργο, εμπνευσμένο από την Ελληνική παραλογή «Της Λυγερής και του Χάρου», μας μεταφέρει σ' έναν δυστοπικό κόσμο, μια τεχνητή πολιτεία την «Ευ-γενιά». Ένας νέος «τέλειος» κόσμος που θέλει να δημιουργήσει τον ιδανικό άνθρωπο, αφαιρώντας του κάθε δικαίωμα για συναίσθηση, σκέψη και πρωτοβουλία με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της ζωής του. Σκληρό και συνάμα τρυφερό, περιγράφει την αλαζονεία και ματαιοδοξία του ανθρώπου να υπάρξει στην τελειότητα. Δύο νέοι θα αντιδράσουν σ΄ αυτό το σύστημα και θα παλέψουν για να ανακαλύψουν ξανά την ανθρώπινη τους πλευρά και την αγάπη. Μια ωδή στις ελεύθερες επιλογές του Ανθρώπου στη ζωή. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Μπερλής // Σκηνικά – κουστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη // Χορογραφία – Διδασκαλία Κίνησης: Ευγενία Παπαδάκη // Φώτα-Video: Παναγιώτης Λάμπης // Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου // Ερμηνεύουν: Βλασία Βερβέρη, Έλενα Σαλένκοβα, Ανδρέας Γιαννακούλας, Γεώργιος Κοσκορέλλος, Σάββας Πογιατζής. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
H Μαρίλλη Μαστραντώνη και το ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble «χτίζουν» μια παράσταση χαρακτηριστικό δείγμα του θεάτρου-ντοκουμέντο. Τo Camp Europe μελετά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Το project εξελίσσεται σταδιακά, μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε Βερολίνο, Βουδαπέστη, Σμύρνη και Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα του κάθε residency παρουσιάζεται στο κοινό της κάθε πόλης ως μια work-in-progress performance, με κορύφωση το τελευταίο εργαστήρι στην Αθήνα (21 Απριλίου-8 Μαΐου) και την ολοκληρωμένη παράσταση η οποία θα παιχτεί 9-15 Μαΐου στο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, 2103412313). Σύλληψη-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Μαρίλλη Μαστραντώνη // Σκηνικά-Σχεδιασμός Video-Φωτογραφίες: Δήμητρα Τρούσα // Κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά / Σχεδιασμός ήχου: Αλέξης Γκίκας // Κίνηση: Χριστίνα Κατσίκη-Σαχτούρη // Performer: Βασιλική Γεωργικοπούλου, Şafak Ersözlü, Νίκος Ευσταθιάδης, Sarp Keskiner, Δημήτρης Μοσχονάς, Βάσια Πασπάλη, Τσαμπίκα Φεσάκη // Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κώτσου // Βοηθός σκηνοθέτη: Αντιγόνη Πανταζή // Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We will.
Μη χάσετε την παράσταση Μικρά τίποτα… μεγάλα κάτι του Λάκη Κουρετζή σε σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Ανδρομάχης Μοντζολή στο Θέατρο της Ημέρας (Ν. Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, 2106929090, 2106995777). Πρόκειται για μια σύνθεση από μικρά έργα και ταχυδράματα του συγγραφέα Λάκη Κουρετζή, ενορχηστρωμένα πάνω στον θεματολογικό άξονα της αέναης περιπέτειας της ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου και στην διαλεκτική σχέση του με τον εσωτερικό και εξωτερικό του κόσμο. Σκηνογραφική Επιμέλεια: Μπέττυ Λυρίτη // Κοστούμια: Βεστιάριο ΣΗΜΕΙΑ ΟΨΗΣ //Μουσική Επιμέλεια: Λευτέρης Ξάνθης // Επιμέλεια κίνησης: Αφροδίτη Κορέτση // Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης // Βοηθ. Σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού // Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Πάσιος, Ράνια Πρέβεζα, Νεφέλη Τσιπουρίδη, Σωτήρης Χατζηνικολάου // Χορευτικά μέρη και ιντερμέδια από την Ομάδα Χορού του Θεάτρου της Ημέρας. Κάθε Κυριακή στις 21:00 ως 20 Μαΐου. Περισσότερα για την παράσταση θα διαβάσετε εδώ.
Τρία μικρά διηγήματα από το τελευταίο βιβλίο της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, της συγγραφέα του «Γάμου», μεταφέρονται στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο (Ακαδήμου 14, 2105234382), με τον τίτλο Γλυκυτάτη γαία πατρίς, σε σκηνοθεσία και σκηνική μεταφορά Άννας Βαγενά. Με καταπληκτικές περιγραφές της ζωής των καθημερινών ανθρώπων από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, του χωριού της συγγραφέως και στα τρία διηγήματα κυριαρχεί η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα. Γιατί το να έχεις ρίζες και να τις υμνείς είναι ίσως η πιο σημαντική ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής. Τον Απρίλιο του 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατελάμβαναν τις πόλεις της Ελλάδος, μία ομάδα 30 στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων, αποτελούμενη από Εγγλέζους, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Κύπριους, ανέλαβε το καθήκον να καθυστερήσει όσο μπορεί την επέλαση των Γερμανών, στα στενά της κοιλάδας των Τεμπών. Οι στρατιώτες αυτοί, το βράδυ πριν από τη μάχη, φιλοξενήθηκαν στα Αμπελάκια, στο σπίτι της συγγραφέως, που ήταν τότε παιδί. Την επομένη σκοτώθηκαν όλοι, πλην τριών, κατά τη διάρκεια της μάχης. Οι νεκροί θάφτηκαν από τους κατοίκους του χωριού στα Αμπελάκια. Μετά από χρόνια, το 1976, Εγγλέζικη αντιπροσωπεία ήρθε να παραλάβει οστά των στρατιωτών.
Η γλώσσα και στα 3 διηγήματα, είναι η καθαρεύουσα, αυτή που έχει επικρατήσει να λέγεται στη λογοτεχνία «η γλώσσα του Παπαδιαμάντη». Άψογα ελληνικά, με μοναδικές εικόνες και περιγραφές της όμορφης φύσης του Κισσάβου. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα // Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης // Σκηνογραφία: Wasaf Butt // Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού // Παίζουν οι: Άννα Βαγενά, Σταμάτης Γαρδέλης, Κατερίνα Θεοχάρη // Ως και την Τετάρτη 30 Μαϊου. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Μη χάσετε την παράσταση-δραματοποιημένη λογοτεχνία Ένας Ήρωας του Καιρού μας στο θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 2103455020) κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00 που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Λέρμοντoφ. Τέλη της δεκαετίας 1830. Ένα ημερολόγιο ανοίγει. 10 Μαΐου. Στο δρόμο για τον Καύκασο ο αξιωματικός Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Πετσόριν σταθμεύει στα ιαματικά λουτρά μιας περιφερειακής πόλης της Ρώσικης αυτοκρατορίας. Το Πιατιγκόρσκ θυμίζει ένα τοπίο παραμυθιού. Στα σύνορα του οι επιθέσεις Τσερκέζων, λαών που ψάχνουν την ταυτότητα τους απέναντι στον Ηγεμόνα-Τσάρο, μαίνονται. Εκεί ο ήρωας θα συναντήσει έναν φίλο από το μέτωπο και απαλλαγμένοι από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα θα έρθουν αντιμέτωποι με την πλήξη. Ο ερχομός της πριγκίπισσας Μαίρης θα αλλάξει τα πράγματα. Ένα παιχνίδι διεκδίκησης ξεκινάει. Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ // Διασκευή: Lab.oratorium // Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης // Μουσική: Φώτης Σιώτας // Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού // Σκηνικά: Μιχαήλ Ταμπακάκης // Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα // Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου // Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη // Φωτογραφίες-video: Πάτροκλος Σκαφίδας // Κατασκευή σκηνικού: Φώτης Νικητάκης // Ερμηνεύουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Βασίλης Καλφάκης, Απόστολος Καμιτσάκης, Δάφνη Νικητάκη, Περσεφόνη Παντοπούλου // Μουσικός Επί Σκηνής: Φώτης Σιώτας
To Platforms Project 2018 θα παρουσιαστεί και θα λειτουργήσει φέτος, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2018 στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης), με ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και performances από τις συμμετέχουσες ομάδες. Ως κατεξοχήν «φυτώριο» των νέων καλλιτεχνών όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι το συνεχές ζητούμενο, ο εκθεσιακός χώρος της ΑΣΚΤ αποτελεί την ιδανική επιλογή για το Platforms Project στόχος του οποίου είναι η παρουσίαση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες καλλιτεχνών. Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2018 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.
Ο Βασίλης Σαλταγιάννης την Πέμπτη 3 Μαΐου παρουσιάζει το νέο του δίσκο με τίτλο Στην Εποχή της Αλεπούς που κυκλοφόρησε τον περασμένο χειμώνα σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, καταθέτοντας επί σκηνής τη μυθολογία του μεγάλου μας στιχουργού που συνομιλεί με τον άνθρωπο του σήμερα. Διαφορετικά μουσικά είδη, μελωδίες και ρυθμοί από τον Βασίλη Σαλταγιάννη αποτυπώνουν τις εικόνες, τους δρόμους και τα δρώμενα που αναδύουν οι στίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη. Με ανεβασμένη διαθέση και όρεξη να γίνουν όλοι μια παρέα που τραγουδάει ή ακόμα και που χορεύει, μαζί με τους ξεχωριστούς ερμηνευτές που ερμηνεύουν τα τραγούδια του δίσκου και άλλα αγαπημένα. Πάνω στη σκηνή θα βρίσκονται οι Βασίλης Σαλταγιάννης (τραγούδι, κιθάρα), Αργύρης Ντίνας (μπουζούκι), Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν, πιάνο), Αντωνία Τσολάκη (κόντραμπασο) και Ανδρέας Νικόλης (κρουστά). Συμμετέχουν φιλικά οι Δώρος Δημοσθένους, Κώστας Μάντζιος, Θέλμα Καραγιάννη, Ελένη Νόνη και Βαλέρια Κουρούπη. Στη Μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής [είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13], 2114096149, 6987844845).
Η MOKA BAND με αφορμή τον επερχόμενο 2ο δίσκο της, στις Live εμφανίσεις της παρουσιάζει, με ανεβασμένη διάθεση, κομμάτια από την πρώτη της δισκογραφική κυκλοφορία (όπως το Hey Hey My Baby που κέρδισε τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς από την πρώτη στιγμή), τη συνεργασία με τους Coffee Break Cookies με το The Loom αλλά και έξυπνα πειραγμένες διασκευές γνωστών κομματιών (έχει ήδη αγαπηθεί η διασκευή του Bang Bang των Monophonics, ενώ μας ξανασυστήνει με μεγάλη επιτυχία το τραγούδι “Όμορφη Πόλη” του Μίκη Θεοδωράκη). Η πολυμελής μπάντα με τις χορευτικές τους μουσικές, γεμάτες ρυθμό, δύναμη, κέφι και την ενέργεια μιας big band ορχήστρας, παρουσιάζουν ένα καλοδουλεμένο "αμάλγαμα" από soul, funk, groove και ambient ήχους, κερδίζοντας το κοινό στις συναυλίες τους. Δείτε τους στις 11 Μαΐου στο Passport Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, 2105222203) στις 22:30. Μαζί τους στη σκηνή οι Coffee Break Cookies σε πρώτη πανελλήνια εμφάνιση!