Ο «Μιλούκα» εκπροσωπεί την κεντρική ιδέα του βιβλίου, είναι περισσότερο ιδέα παρά άνθρωπος, αποτελεί το ιδεώδες, τον ιδανικό αγωνιστή και ήρωα, που το κάθε μέλος της κοινωνίας θα έπρεπε να είναι ώστε να τεθούν οι βάσεις των ίσων ευκαιριών, της δικαιοσύνης και μιας ενιαίας κοινωνικής ηθικής.
Το πλαίσιο πλοκής που επιλέγει ο Πετράκης είναι ένα φουτουριστικό πλαίσιο εξελίξεων, όχι τόσο μακριά από τις γνώριμες κοινωνικές δομές. Η μελλοντική χροιά που δίνει στον τρόπο ζωής των ηρώων δεν έχει σκοπό να υπερπροβάλλει την πιθανή σήψη μιας αυριανής κοινωνίας βάσει της δυσοίωνης εξέλιξης της σημερινής, αλλά να τονίσει τα κακώς κείμενα της δικής μας κοινωνίας μέσα από τον μανδύα ενός αρκετά δυστοπικού περιβάλλοντος.
Ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Βασίλης, είναι ένας ήρωας ο οποίος θυμίζει τον μέσο εφησυχασμένο πολίτη. Μία σειρά μικρών γεγονότων, άλλοτε τυχαίων και άλλοτε υποκινούμενων από το Ασυνείδητο τού ήρωα, οδηγούν σε μία παρεξήγηση που πυροδοτεί μία σειρά εξελίξεων.
Χωρίς να καυτηριάζονται συγκεκριμένες πολιτικές στάσεις, έχουμε μπροστά μας ένα βαθιά πολιτικοποιημένο μυθιστόρημα αφού ο Βασίλης εκπροσωπεί όλα όσα ένας συμβιβασμένος άνθρωπος καλείται να σκεφτεί: τα διλήμματα για τους αγώνες που έπρεπε να δώσει και δεν έδωσε και τα διλήμματα για τους αγώνες που πρέπει να δώσει και διστάζει ή φοβάται να πραγματοποιήσει.
Διάχυτη είναι και η φιλοσοφική διάσταση του μυθιστορήματος που πολλές φορές θίγει ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την αξία της ανθρώπινης ζωής, τις δυνατότητές της και το μεγαλείο της υπέρβασης.
Οι δευτεραγωνιστές, ακόμα και αν η έκταση της προσωπικότητάς τους περιορίζεται σε λίγες σελίδες έχουν αρκετά σημαντική παρουσία διότι με τους χαρακτήρες τους και τις ζωές τους, αναδεικνύουν μέσα από τη σύγκριση και την αντιπαράθεση, ακόμη καλύτερα τις φωτεινές και σκοτεινές πτυχές του πρωταγωνιστή, ωθώντας τον τελικά με τη στάση τους στην Πράξη.
Η Ελλάδα της κρίσης, τόσο της οικονομικής όσο και των αξιών, μπορεί να εντοπιστεί πίσω απ’ τις γραμμές. Ωστόσο η πανανθρώπινη κρίση που δε γνωρίζει τόπο και χρόνο είναι εκείνη που μπαίνει στο μικροσκόπιο ενός μυθιστορήματος με ουσιαστική φωνή που αξίζει να διαβαστεί και να μας προβληματίσει.
Το μυθιστόρημα, Mιλούκα, του Ντίνου Πετράκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Ο Ντίνος Πετράκης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, όπου σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων για ένα χρόνο στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά και για περισσότερα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Από το 1998 ζει στο Ρέθυμνο. Εκεί, μετά από μερικά χρόνια εργασίας, κατάλαβε ότι δεν θα σταδιοδρομούσε στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων.
Το 2004 κυκλοφόρησε μαζί με δύο φίλους την ποιητική συλλογή Από την Κερπινή ως την Ταϊβάν. Δέκα χρόνια μετά, έκδωσε την πρώτη νουβέλα που έγραψε, με τίτλο Θερινό ηλιοστάσιο. Και τα δύο αυτά βιβλία ήταν ιδιωτικές εκδόσεις.
Το 2015, στον πανελλήνιο διαγωνισμό σύντομου διηγήματος με θέμα την αλληλεγγύη, το διήγημά του «Ένα καινούριο σπίτι» επιλέχθηκε για τη συλλογική έκδοση Έλα στη θέση μου (εκδόσεις Ταξιδευτής).