Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Γκουστάβ Κλιμτ - Το φιλί

Φίλες και φίλοι,

Πρόκειται για ένα αριστούργημα, μια απεικόνιση λαγνείας και έρωτα, μια αριστοτεχνική δημιουργία με τη λάμψη των φύλλων χρυσού να την απογειώνουν, και, βεβαίως, το πιο γνωστό και διάσημο έργο του Κλίμτ, φιλοτεχνημένο την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, το 1908. Οι αξιοπρόσεκτες διαστάσεις του (1.80 x 1.80μ.) κάνουν ακόμη πιο έντονη την παρουσία του αγκαλιασμένου ζευγαριού, του οποίου οι φιγούρες έχουν ανθρώπινο ύψος.

Το 1903 ο Κλίμτ ταξίδεψε δύο φορές ως τη Ραβέννα για να δει τα μωσαϊκά του Σαν Βιτάλε. Ήταν αυτά τα βυζαντινής επιρροής έργα που τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει μια σειρά έργων, γνωστών ως «Χρυσή Περίοδος».
Η χρήση του χρυσού ανάγεται στα παιδικά χρόνια του Κλίμτ, μιας και ο πατέρας και ο μικρότερος αδελφός του δούλευαν το μέταλλο. Το ενδιαφέρον του Κλίμτ για την βυζαντινή περίοδο συμβολίζει ένα βήμα προς την σταθερότητα και έπεται της προηγούμενης που ήταν εμπνευσμένη από την ελληνική αρχαιότητα.

Και οι δύο φιγούρες γνωρίζουν απόλυτα και μπλέκονται συμβολικά καθώς αντικρύζουν τη χρυσή άβυσσο της τελειότητας, μέσω της εκδήλωσης του έρωτά τους. Η ανδρική υπεροχή τονίζεται από τα μαύρα και γκρι κομμάτια και μαλακώνει από τα οργανικά περιστρεφόμενα θηλυκά σχήματα, που θυμίζουν ένα άλλο έργο του, το «Δέντρο της Ζωής». Η θηλυκή ενέργεια έχει την όψη των σπειροειδών κύκλων φωτεινών λουλουδένιων μοτίφ και κυματιστών ανοδικών γραμμών. Μέσω αυτών των καλλιτεχνικών ενδυμάτων, χρυσή βροχή ευλογεί την καρπερή γη.

Αν και ντυμένο το ερωτευμένο ζευγάρι, η εικόνα τους αναδίνει έντονο ερωτισμό, μέσα σ’ ένα ονειρικό σκηνικό. Κάτι ασυνήθιστο για τον Κλίμτ, ο οποίος δεν είχε όρια (δείτε άλλα έργα του), όπως ασυνήθιστη είναι και η παρουσία -έστω αμυδρή- του άνδρα.

Κάποιοι κριτικοί της τέχνης είπαν ότι το ζευγάρι αναπαριστά τον ίδιο τον Κλίμτ και την σύντροφό του Έμιλυ Φλέγκε, άλλοι θεωρούν ότι η γυναίκα είναι η Αντέλ Μπλόκ-Μπάουερ (υπάρχει, πάντως ένα ολόδικό της πορτραίτο, διάσημο και πανάκριβο!) και τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που νομίζουν ότι η γυναίκα είναι το μοντέλο Κόκκινη Χίλντα, η οποία ποζάρισε για την «Δανάη» και το «Χρυσόψαρο».

Η χρήση φύλλων χρυσού, γνωστή για τη χρήση της σε ιερές εικόνες, θεωρήθηκε από τους συντηρητικούς της μετα-βικτωριανής εποχής ως βλασφημία του ζωγράφου...

Ο Κλίμτ φέρεται να είπε: «Όποιος επιθυμεί να μάθει κάτι για μένα, ας κοιτάξει προσεκτικά τα έργα μου κι ας ψάξει μέσα τους να βρει τι είμαι και τι θέλω».
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα