Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο ομολογώ με μία δυσπιστία. Ίσως οι πειρατές, για τους οποίους με προετοίμασε η περίληψη του, δεν μου φάνηκαν δελεαστικοί σαν θέμα. Ωστόσο το βιβλίο ήταν μια ανατρεπτική και ευχάριστη έκπληξη και σε κάθε σελίδα του μου λέγε με αδίκησες, αλλά σε συγχωρώ.
Με συγχώρεσε γιατί πράγματι πέρασα πολύ ωραίες ώρες μαζί του. Μου χάρισε ταξίδια στην Κρήτη και στη Βενετία μιας άλλης εποχής, πεντακόσια χρόνια πριν από σήμερα και αυτό το μακρινό παρελθόν ήταν πολύ ενδιαφέρον να το εξερευνεί κανείς και να βλέπει όλες αυτές τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες του, που σκάλισε περίτεχνα η Άννα Γαλανού.
Μου γνώρισε έναν ανελέητο πειρατή, τον Ιωάννη, που αγαπούσε τη θάλασσα· η θάλασσα ήταν η λαχτάρα του και η παρηγοριά του, αλλά η μοίρα το 'φερε να γίνει αυτό το στοιχείο της θάλασσας που φοβόταν περισσότερο όσοι ταξίδευαν στα νερά που αυτός κούρσευε. Πειρατής Ιωάννης.
Μου γνώρισε έναν ανελέητο πειρατή, τον Ιωάννη, που αγαπούσε τη θάλασσα· η θάλασσα ήταν η λαχτάρα του και η παρηγοριά του, αλλά η μοίρα το 'φερε να γίνει αυτό το στοιχείο της θάλασσας που φοβόταν περισσότερο όσοι ταξίδευαν στα νερά που αυτός κούρσευε. Πειρατής Ιωάννης.
Έχει μια σημασία ότι αυτός ο πειρατής, Ιωάννης γεννήθηκε και ως Ιωάννης κούρσευε. Είκοσι χρόνια λεηλατούσε Ενετικά πλοία ως Ιωάννης, λεηλατούσε και ήταν ακόμη ο Ιωάννης, αυτός που η ζωή του λεηλατήθηκε προηγουμένως ανελέητα από τους Ενετούς, που πήραν ως λάφυρα ό,τι αγαπούσε περισσότερο και τον άφησαν πίσω τους παραμορφωμένο, τρομακτικά μόνο, αβοήθητο, γεμάτο θυμό, πάνω σε ένα μονόδρομο που οδηγούσε στην εκδίκηση. Έδειχνε άλλος, αλλά δεν άλλαξε όνομα, δεν άλλαξε καθόλου και τίποτα.
Πράγματι η μοίρα δεν ήταν με το μέρος του, ενώ γεννήθηκε για να ζήσει ευτυχισμένος, ενώ όλα έδειχναν ότι θα ζήσει ευτυχισμένος, χρειάστηκε τελικά όλη τη δύναμη της ψυχής και του μυαλού του για να μπορέσει να σώσει και το μυαλό και την ψυχή του. Δεν μπορείς να αποδώσεις καμία ευθύνη και μομφή στον Ιωάννη για όσες ανθρώπινες ζωές αφαίρεσε, για όσα πολύτιμα ξένα πήρε με τη βία, για όσες γυναίκες πούλησε στα σκλαβοπάζαρα, για το πόσο σκληρός έδειχνε, για το πόσο βαθιά έθαψε τον εαυτό του. Αλλά δεν σου προκαλεί ούτε λύπηση, δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς γι' αυτόν: «κρίμα, πώς κατάντησε έτσι»· πρώτος αυτός βάζει τους όρους για την εικόνα που θα σχηματίσεις για τον ίδιο και είναι η εικόνα ενός άντρα που αναγκάζεσαι να θαυμάσεις, να συμπαθήσεις, να θες να μπορούσες μέσα στο βιβλίο να προσθέσεις μερικές γραμμές δικές σου και να του πεις: Ιωάννη όλα καλά τα 'κανες, δεν μπορούσες καλύτερα. Έχει μέσα του αξίες από αυτές που γυρίζουν το καντάρι προς το μέρος τους αν βάλεις από την άλλη μεριά του κανταριού όλη την ασχήμια του κόσμου.
Η ασχήμια, η κακή πλευρά της ζωής τότε, πεντακόσια χρόνια πριν και σήμερα, πάντα ίδια η ασχήμια, πάντα ίδια η ζωή όταν αδικεί και κλέβει από τον άνθρωπο τη χαρά. Και μόνη δύναμη απέναντι σε μια ζωή άδικη και τότε και σήμερα ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος πάντα κάτι μπορεί να βρει να ομορφύνει το σκοτάδι, ίσως την ελπίδα, ίσως την αγάπη, ό,τι καλό μπορεί να έχει μέσα του κάνει ρωγμές στο σκοτάδι και έτσι βρίσκει το δρόμο να προχωρά.
Ο Ιωάννης φτάνει ρωγμή στη ρωγμή στο στόχο του και λυτρώνεται. Η Αριάδνη βρίσκεται διαρκώς κάπου εκεί, μπορεί να 'ναι ο στόχος, μπορεί να 'ναι η ρωγμές στο σκοτάδι, μπορεί να 'ναι η λύτρωση.
Γιώτα Χατζοπούλου
Το μυθιστόρημα της Άννας Γαλανού, Εκδίκηση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. και αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας Οι δρόμοι της καταιγίδας.
Η Άννα Γαλανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τον σχεδιασμό εντύπων. Πήρε πρώτο βραβείο για το διήγημα Με αντίπαλο τη ζωή, δεύτερο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για το έργο Το τέλος μιας κωμωδίας, δεύτερο βραβείο για το ποίημα Άδειος κόσμος και δύο σημαντικές διακρίσεις για τη μελέτη της στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παραμύθια. Από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα εκδόθηκαν: Οι τρεις φωτιές (2013), Το παράπονό μου μια κραυγή (2012), Αντιμέτωποι με το χθες (2011). Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν: Όταν φεύγουν τα σύννεφα (2016), Σμαράγδι στη βροχή (2015), Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί (2014) και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά «Λόκο».
Περισσότερα από/για την Άννα Γαλανού:
Θυσία [πρώτο μέρος της τριλογίας Οι δρόμοι της καταιγίδας]