Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours

Στέλλα Στρατηγού

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και πρωτοεμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι με τον θίασο των γονιών της, Βασιλείου και Αμαλίας Στρατηγού, σε ηλικία μόλις επτά ετών. Ήταν αδελφή των επίσης ηθοποιών Στέφανου, Ρένας και Αλέκας Στρατηγού ενώ υπήρξε σύζυγος του Τόλη Βοσκόπουλου. Για την καλλιτεχνική της δραστηριότητα τιμήθηκε με διακρίσεις και βραβεία από διάφορους δήμους και φορείς. Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 2005.

Απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο και διέπρεψε στην επιθεώρηση και τις μουσικές κωμωδίες, με πρώτη επαγγελματική εμφάνιση τη «Βίρα τις άγκυρες» (θέατρο Βέμπο, 1950). Συνεργάστηκε με πάμπολλα μεγάλα ονόματα της εποχής στο θέατρο και το τραγούδι. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της επιθεώρησης «Άλλος για υπουργείο» (των Γιώργου Ασημακόπουλου, Βασίλη Σπυρόπουλου και Παναγιώτη Παπαδούκα, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1966).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 16 ταινίες τις δεκαετίες 1950 και 1960, με πρώτη τα «Τρία μωρά» (1955) και τελευταία την «Καλώς ήλθε το δολλάριο» (1967).
Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της επιθεώρησης «Μπλε τριαντάφυλλα» (των Γιώργου Ασημακόπουλου, Βασίλη Σπυρόπουλου και Παναγιώτη Παπαδούκα, θέατρο Ακροπόλ, καλοκαίρι 1954).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 2 και 3 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.