«Όταν ο ήλιος μπήκε στο δωμάτιο»: αυτός ο λιτός και συνάμα περιεκτικός τίτλος κοσμεί τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Μολέσκη. Η συλλογή αυτή των 18 στον αριθμό διηγημάτων με έκανε να νιώσω σαν να κρατάω στα χέρια μου ένα ημερολόγιο του οποίου κρυφοκοιτάζω τις σελίδες, ανακαλύπτοντας πλευρές τη ζωής του συγγραφέα, που άλλες έχει την ανάγκη να φωτίσει περισσότερο και άλλες να τις αφήσει στη σκιά της λογοτεχνικής διάστασης.
Το γεγονός πως η βάση αυτών των ιστοριών είναι η πραγματική ζωή του συγγραφέα δίνει στον αναγνώστη την αίσθηση πως η ανάγνωση στην οποία προβαίνει αποκτά τη μορφή συνομιλίας και τον φέρνει συναισθηματικά πιο κοντά στον συγγραφέα.
Ο λόγος, πολύ κοντά στον καθημερινό κάνει το κάθε διήγημα απλό, χωρίς δυσνόητα σημεία. Κάποιες φορές αυτή η απλότητα διασπάται από μία διάθεση περισσότερο ποιητική. Με μία μοναδική τεχνική, αυτήν της έκπληξης στο τέλος του κάθε διηγήματος, η ιστορία μένει ανεξίτηλη στο μυαλό του αναγνώστη ο οποίος την επεξεργάζεται ώρες, μέρες, ίσως και εβδομάδες μετά.
Το γεγονός πως οι τοποθεσίες στις οποίες λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα εναλλάσσονται κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ευχάριστη. Έτσι ταξιδεύουμε από την Ελλάδα στην Κύπρο, από τη Ρωσία στην Αμερική, από Σουηδία στη Γεωργία.
Ο άνθρωπος αποτελεί το κέντρο της θεματικής του Μολέσκη. Ο άνθρωπος και οι φόβοι του, ο άνθρωπος και τα πάθη του, ο άνθρωπος και οι αναμνήσεις του, ο Έρωτας αλλά και πιο απλά αντικείμενα προβληματισμού όπως οι τυχαίες καθημερινές συμπτώσεις τίθενται στο μικροσκόπιο και το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή που παρουσιάζει συνοχή και κοινό χαρακτήρα, εμποτισμένη με τον ρομαντισμό του συγγραφέα.
Καλές αναγνώσεις!
Η συλλογή του Γιώργου Μολέσκη, Όταν ο ήλιος μπήκε στο δωμάτιο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.
Ο Γιώργος Μολέσκης γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Λύση της Κύπρου. Φοίτησε στο Αγγλικό Κολέγιο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, από το οποίο απέκτησε πτυχίο (Μ.Α.) στη ρωσική λογοτεχνία και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στη λογοτεχνία.
Εργάστηκε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, όπου κατείχε τη θέση του Ανώτερου Μορφωτικού Λειτουργού και διετέλεσε Εκτελεστικός Σύμβουλος του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Την περίοδο 2013–2017 διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
Έχει τιμηθεί με Κρατικό Έπαινο και Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο, καθώς και με το Μετάλλιο Πούσκιν της Ένωσης Ρώσων Συγγραφέων. Είναι, επίσης, επίτιμο μέλος της Κρατικής Ακαδημίας Σλαβικού Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Από το 1967 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, δυο συγκεντρωτικούς τόμους ποιημάτων και πέντε βιβλία με μεταφράσεις ποίησης.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Σύννεφο με παντελόνια, εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια, εκδόσεις Τα τραμάκια 1995, Ρώσοι ποιητές του 20ού αιώνα, εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια, εκδόσεις Μεσόγειος (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ελληνικά Γράμματα) 2004, Αναμονή βροχής, ποιήματα, εκδόσεις Μεταίχμιο 2008, Σύγχρονοι Τουρκοκύπριοι ποιητές. Απόπειρα επικοινωνίας, μετάφραση-επιμέλεια, εκδόσεις Τόπος 2010, Το ημιτελές ποίημα, εκδόσεις Μεταίχμιο 2014.
Βιβλία του μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν σε ξεχωριστούς τόμους στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Ποιήματά του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά στη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Φινλανδία, την Αρμενία, την Εσθονία και αλλού.