Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο οι πρωταγωνιστές διαθέτουν κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, τα οποία και μας ελκύουν ώστε να ακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη ροή των γεγονότων, μέχρι την κατάληξή τους.
Κεντρικός μας ήρωας είναι ο Αιμίλιος κι όλα ξεκινούν όταν ως μωρό βρίσκεται στα σκαλιά ενός ορφανοτροφείου, μαζί με λίγα χαρτιά και χαρτονομίσματα. Το ίδιο μάλιστα διάστημα πηγαίνει καθημερινά στα σκαλιά στα οποία βρέθηκε, ένας μυστηριώδης ξένος: Ο τυφλός Χακίμ.
Ένας άντρας που δείχνει γεμάτος από φιλοσοφικές ανησυχίες και ο οποίος κατά καιρούς μπαίνει στο ορφανοτροφείο και λέει παραμύθια στα παιδιά, έχοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία στον μικρό Αιμίλιο.
Όσο ο μικρός μας ήρωας μεγαλώνει, κλαίει όλο και περισσότερο και συνεχώς λιποθυμά κάθε που βλέπει να παίρνουν άλλα παιδιά για υιοθεσία.
Σε επόμενο κεφάλαιο συναντούμε την πλούσια οικογένειά της Ούρσουλας Βρανά, που έχει ένα γιό, τον Γεώργιο. Σύντομα μαθαίνουμε πως δουλεύει σε γραφείο κι όταν φτάνει σε ηλικία γάμου, γνωρίζει μια αδίστακτη και πονηρή κοπέλα, την Ερασμία.
Όπως γίνεται γρήγορα κατανοητό, η γυναίκα αυτή εποφθαλμιά την περιουσία της μητέρας του. Όταν τελικώς παντρεύονται, το πρώτο που φροντίζει να κάνει είναι να απομακρυνθούν από την επιρροή της Ούρσουλας Βρανά. Κατόπιν ψάχνει τρόπους ώστε να καρπωθεί τα πλούτη της.
Λόγω του ότι η Ερασμία και ο Γιώργος δε μπορούν να κάνουν παιδί, αυτό γίνεται αφορμή για να βάλει σε εφαρμογή και τα σκοτεινά της σχέδια…
Τι συνδέει άραγε την οικογένεια αυτή με τον μικρό Αιμίλιο;
Ποια κατάληξη έχει άραγε γραμμένη η μοίρα για τους πρωταγωνιστές μας;
Σχετικά με την γραφή της συγγραφέως, θεωρώ πως είναι στρωτή και κατανοητή στο μεγαλύτερο μέρος, ενώ στο τέλος μας απαντά σε όλα τα συσσωρευμένα ερωτήματα και απορίες που μας έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.
Επίσης, για να το θεωρήσω άρτιο ως βιβλίο, θα ήθελα ως αναγνώστης να υπάρχει διαθέσιμο και το βιογραφικό της δημιουργού, όπως και συνηθίζεται.
Καλή σας ανάγνωση Φίλοι μου!
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook
Περισσότερα από/για την Σάντρα Ελευθερίου και το βιβλίο της: