Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas

Δεν με ξέρεις

Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη με τίτλο «Δεν με ξέρεις» είναι ένα βιβλίο που αφορά την ίδια τη ζωή, την κοινωνία και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει στο άτομο ως μονάδα, τόσο στο μικροεπίπεδο της οικογένειας όσο και στο μακροεπίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η γραφή είναι τολμηρή, πολλές φορές σκληρή, ευνοημένη σε θέμα πυκνότητας από το γεγονός ότι πρόκειται για μία σειρά σαράντα πέντε μικροδιηγημάτων τα οποία ωστόσο έχουν μία μυθιστορηματική κοινή βάση. Παρακολουθούμε έτσι τη ζωή ενός ανθρώπου μέσα από πρωτοπρόσωπες σκέψεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα διαδοχικά από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τη βίαιη κοινωνικοποίηση του προσώπου.

Το πρόσωπο της μητέρας, του πατέρα, η χρήση ουσιών, η βία, η ιδρυματοποίηση είναι κυρίαρχες έννοιες με τις οποίες καταπιάνεται ο συγγραφέας. Κάθε μικροδιήγημα είναι μία γροθιά στο στομάχι δοσμένη έξυπνα με τον κατάλληλο αριθμό λέξεων οι οποίες είναι τόσες ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να προβληματιστεί περαιτέρω, να ψάξει αναλογίες με τη ζωή αλλά και με τα δικά του βιώματα να φανταστεί για να επεκτείνει τον λόγο του Μπαρμπαγιάννη σε προσωπική ενδοσκόπηση.

Για ακόμη μία φορά οφείλω να ομολογήσω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον που η νέα γενιά τολμά και γράφει με σκοπό όχι την παραγωγή ενός εύπεπτου κειμένου, αλλά ενός κειμένου που απαιτεί την πλήρη προσοχή του αναγνώστη και την αυτοκριτική του ως βασική προϋπόθεση της κατανόησής του.

Το στοιχείο της υπερβολής σαφώς προσδίδει στην τραγικότητα, ωστόσο η ισορροπία ως προς το ρεαλιστικό είναι λεπτή. Ίσως κάθε μικροδιήγημα να μπορούσε να υποστηριχθεί καλύτερα αν αφορούσε τη δραματική κατάσταση της ζωής κάθε φορά ενός άλλου παιδιού, αλλά η συμπυκνωμένη ένταση στο πρόσωπο του μικρού Αντώνη δημιουργεί την αίσθηση πως πολλά ατυχή γεγονότα συνέβησαν μαζί στη ζωή αυτού του παιδιού. Σε κάποιους λοιπόν μπορεί να φανεί μια παρατραβηγμένη ιστορία, όμως η ίδια η ζωή είναι ακραία σε πολλές εκφάνσεις της και προσωπικά δεν μπορώ να αποκλείσω αυτήν την «ατυχία» αποτυπωμένη σε ένα και μόνο πρόσωπο.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να σταθείτε σκεπτικοί απέναντι στην κοινωνία μας.

Καλές αναγνώσεις.
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Η συλλογή μικροδιηγημάτων του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη, Δεν με ξέρεις, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ!

Περισσότερα από/για τον Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου ΛύπαThe 12 Kalikatzari of Christmasλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΟ εραστής του Ντεβ Μάρτιν, Δημήτρη ΤσεκούραBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΤο ταξίδι μιας στιγμής, Έφης Χαλκέα
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΜ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες, Γιούλης Γιανναδάκη