Τ.Κ.: Θα έλεγα η μεγάλη μου αγάπη για τα ταξίδια και με ό,τι αυτό συνεπάγεται: όπως η επαφή με διαφορετικούς τόπους, λαούς και πολιτισμούς κλπ. Σίγουρα το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αυστραλία και έχοντας ζήσει και γνωρίσει από κοντά και τους αυτόχθονες της περιοχής, έπαιξε ρόλο όταν διάλεγα τον πρώτο προορισμό του εξερευνητή.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Τ.Κ.: Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω δύο: Καλό ταξίδι!
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Τ.Κ.: Θα τον/την συμβούλευα, αφού καθίσει αναπαυτικά, να χαρεί το ταξίδι και να απολύσει τη διαδρομή.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Τ.Κ.: Πώς να διαλέξω έναν μόνο προορισμό με τόσες επιλογές; Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είχαμε ανοικτό εισιτήριο επιστροφής. Πρώτος προορισμός θα ήταν ο αρκτικός κύκλος και αφού πηγαίναμε Γροιλανδία, Καναδά θα συνεχίζαμε για την κεντρική Αμερική.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Τ.Κ.: Θα κλείσω με ένα κομμάτι από την αρχή του ημερολογίου:
20 Φεβρουαρίου
Σηκώθηκα νωρίς. Έκανα ένα κρύο ντους, μόνο αυτό με ξυπνάει, έφαγα ένα θρεπτικό πρωινό και ψαλίδισα τη γενειάδα μου. Έχω γκριζάρει τελευταία. Φόρτωσα το σακίδιό μου και τσούλησα το τρίκυκλό μου στο κέντρο της ταράτσας.
Ρύθμισα το GPS και έβαλα τον πρώτο προορισμό: Άλις Σπρίνγκς (Alice Springs), Κεντρική Αυστραλία. Ξαφνικά άκουσα μπιπ μπιπ μπιιιιιιπ.
Μήνυμα από την Βάγια: «Καλό ταξίδι, κύριε Καθηγητά! Να προσέχετε!».
Καλός άνθρωπος αυτή η Βάγια, να θυμηθώ να της φέρω σουβενίρ.
Φόρεσα τα προστατευτικά μου γυαλιά, το κράνος, και έδεσα τις ζώνες ασφαλείας. Ένιωσα λίγη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς, έτσι χαλάρωσα κάπως τις ζώνες. Είμαι σίγουρος πως έφταιγε η έβδομη κρέπα με τη διπλή σοκολάτα.
Ανέβασα τους διακόπτες… τακ… τακ… τακ… και πάτησα το κουμπί εκκίνησης. Έκλεισα τους τροχούς και …απογειώωωθηκααααα!
Το βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
Στην υπόθεση... ο Άρης μετακομίζει στην Αθήνα και έρχεται σε επαφή με έναν ολοκαίνουριο κόσμο: άλλοι άνθρωποι, νέα γειτονιά, καινούριο σπίτι... Ευτυχώς το τελευταίο διαθέτει μια σοφίτα όπου θα δημιουργήσει το προσωπικό του χώρο αφού την καθαρίσει και πετάξει αυτά που άφησε ο παλιός ιδιοκτήτης. Ένα ημερολόγιο που θα βρει εκεί γίνεται η αφορμή για τον Άρη και τη νέα του φίλη, να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.
Κι ας ξεκινήσω από τα πεζά: το βιβλίο αποτελεί μια φανταστική ευκαιρία για ένα παιδί να γνωρίσει μέρη του κόσμου, να μάθει πράγματα για άλλους πολιτισμούς και να γεμίσει εικόνες. Προσφέρει έναυσμα να αναζητήσει κανείς χώρες στο χάρτη, πληροφορίες για λαούς κ.ο.κ. Λειτουργεί θαυμάσια ως μαθησιακή προτροπή, αλλά πάνω απ' όλα σε διασκεδάζει και είναι καλοφροντισμένο και καλαίσθητο. Διαθέτει υπέροχη εικονογράφηση από την Σάντρα Ελευθερίου, πλούσια και έξυπνη.
Μου άρεσε το εύρημα με το τρίκυκλο (μπράβο!) και πέρασα πολύ όμορφα συντροφιά με τον καθηγητή, τον Άρη και τη Λίνα... την κυρία Μοσχούλα, τη Βάγια, τους Μαορί, τον Μικαέρε, τη γη της Ροτορούα, ένα τατουάζ mοku, την πόλη Καϊτούνα και πολλά πολλά άλλα -δε θα σας τα πω κι όλα, όμως ήθελα να δείτε πως δε θα μάθουν μόνο τα παιδάκια σας νέα πράγματα αλλά όλη η οικογένεια.
Μη σας πω ότι κάποιες από τις σκιτσαρισμένες σελίδες του μπορούν να χρωματιστούν με ξυλομπογιές από τα μικρότερα παιδιά κι έτσι να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον ως βιβλίο-περιπέτεια!
Αναζητήστε το και απολαύστε το!