Μιλάμε για εποχές που η γεροντοκόρη ήταν παράξενο είδος: ανέραστη, κακιά, πανάσχημη, στρίγγλα! Μιλάμε για εποχές που ο αδελφός είχε υποχρέωση να προστατεύσει και να αποκαταστήσει την αδελφή πριν αποκατασταθεί ο ίδιος.
Ας έρθουμε όμως στην εν λόγω παράσταση. Την σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο κύριος Μπέζος. Σκηνοθετικά έχω να πω τα καλύτερα: ο Γιάννης Μπέζος καταφέρνει σε μια μικρή σκηνή να μας μεταφέρει στην Ύδρα του 1960, σε ένα σπίτι των Αθηνών, καταφέρνει να μπαινοβγαίνουν οι ηθοποιοί σε κάθε σκηνή με ευκολία και χωρίς να γίνονται παύσεις. Ο ίδιος σαν ηθοποιός είναι πεπειραμένος και ταλαντούχος, αλλά είχα την αίσθηση ότι αντέγραφε λιγάκι τον αείμνηστο Αυλωνίτη, έσερνε τη φωνή του όπως την έσερνε αυτός, έκανε κινήσεις με τα χέρια του όπως τις έκανε εκείνος. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να έχεις να αναμετρηθείς με έναν Αυλωνίτη και γενικά με τις αναμνήσεις του κοινού.
Ας ξεκινήσω με τα θετικά της παράστασης; όπως είπα και πριν, ωραία σκηνικά που εκμεταλλεύτηκαν επαρκώς την μικρή σκηνή του θεάτρου Προσκήνιο, καλόγουστα κουστούμια στην πλειοψηφία τους που σε έστελναν πίσω μερικές δεκαετίες, ωραία τα μουσικά διαλείμματα που προσπαθούσαν να μετατρέψουν την παράσταση από πρόζα σε μιούζικαλ (δεν με ενόχλησαν, το αντίθετο: συνέβαλαν στην εύθυμη νότα που ηθελημένα έδωσε ο σκηνοθέτης). Για τα σκηνικά υπεύθυνη είναι η Μαίρη Τσαγκάρη, για τα κουστούμια η Νικόλ Παναγιώτου, η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης φέρουν την υπογραφή του Φοίβου Δεληβοριά.
Ας πω και τα αρνητικά μου: οι χαρακτήρες της Ευτυχίας και του παλιού αγαπημένου της, του φαρμακοποιού, είναι καρικατούρες! Είναι λεπτές οι διαφορές μεταξύ του αστείου και του γελοίου. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη που αναλαμβάνει το ρόλο της Ευτυχίας είναι τόσο έντονα μακιγιαρισμένη και κάνει τόσες μούτες προκειμένου να προκαλέσει το γέλιο, που γίνεται γκροτέσκα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον αγαπημένο της φαρμακοποιό.
Το κοινό γελά πολύ με αυτούς τους δύο ρόλους: η πανάσχημη γεροντοκόρη και ο εξίσου κακομοίρης, γηραλέος γαμπρός.
Θεωρώ πάντως πετυχημένο το στοίχημα του κυρίου Μπέζου σε γενικές γραμμές: η παράσταση προσφέρει άφθονο γέλιο, ευχάριστες στιγμές, μουσικά διαλείμματα, χορευτικές φιγούρες, καλές ερμηνείες. Το προσωπικό του θεάτρου είναι ευγενέστατο και αυτό προσθέτει ακόμα ένα συν στην παράσταση.
Συντελεστές:
Κείμενο: Νίκος Τσιφόρος – Πολύβιος Βασιλειάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Μουσική & Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Χορογραφίες: Σοφία Καλπενίδου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Οργάνωση Παραγωγής Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Στόλλας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Ντένια Στασινοπούλου, Σταύρος Μαρκάλας, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου.
Στο Θέατρο Προσκήνιο (Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα, 2108256838) κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00