Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Δημήτρης Νικολαΐδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν αλλά και στη Νομική Σχολή Αθηνών. Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και τραγουδίστριας Σούλης Σαμπάχ. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1993. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μας συγχωρείτε, διακοπές» (Γιώργου Λαζαρίδη, θέατρο Καλουτά, καλοκαίρι 1971).

Στη θεατρική του πορεία ξεκίνησε στο πλάι του Κάρολου Κουν, ερμηνεύοντας μια σειρά από ρόλους και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους της κυρίας Κατερίνας, του Βασίλη Λογοθετίδη, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και της Τζένης Καρέζη. Το 1965 σκηνοθέτησε το πρώτο του θεατρικό έργο, το «Μιας πεντάρας νιάτα» (θέατρο Μινώα) και ακολούθησε μια σειρά επιτυχιών που τον καθιέρωσε ως «τον κυριότερο σκηνοθέτη της σύγχρονης ελληνικής κωμωδίας» κατά τον Θεόδωρο Έξαρχο. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τρίτη και 13» (του Γεωργίου Ρούσσου, θέατρο Αργυρόπουλου, 1954-1955).
Στον ελληνικό κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 77 ταινίες, με πρώτη το «Κορίτσι της γειτονιάς» (1954). Σε ένα βουβό πέρασμα δευτερολέπτων εμφανίστηκε στον «Παπατρέχα» (1966) ενώ την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε και μία ταινία, την «Η γυναίκα μου τρελάθηκε». Τελευταία του εμφάνιση ήταν στη «Γεύση από Ελλάδα» (1980). Επίσης συμμετείχε σε δύο συμπαραγωγές: «An act of reprisal» (Αντεκδίκηση, 1964) και «The day the fish came out» (Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, 1966). Η εικόνα είναι επιχρωματισμένο στιγμιότυπο από την ταινία «Ο βασιλιάς της γκάφας» (1962) και απεικονίζεται με την Πάρι Λεβέντη, τον Θανάση Βέγγο και τον Θανάση Μυλωνά.
Ο ξένος κινηματογράφος δεν τον άφησε αδιάφορο, μιας και συμμετείχε σε διαπιστωμένα 8 ταινίες, μεταξύ τους: «Αμέρικα, Αμέρικα» (1963) και «Ο Έλληνας μεγιστάνας» (1978). Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε σε τουλάχιστον έξι βιντεοταινίες (διαπιστωμένα τρεις). Στη φωτογραφία screenshot από την αφιερωματική εκπομπή «Σαν παλιό σινεμά» (ΕΤ1, 2001).
Στην ελληνική τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές, κυρίως της δεκαετίας του 1980, μεταξύ των οποίων: «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου» (ΕΙΡΤ, 1973-1975), «Εκείνες κι εγώ» (ΥΕΝΕΔ, 1976-1977, ήταν και ο σκηνοθέτης) και άλλες. Επιπλέον, σκηνοθέτησε αρκετές σειρές όπως: «Ο κύριος, η κυρία και η μαμά» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1971), «Ορκιστείτε παρακαλώ» (ΕΡΤ, 1982-1984) κ.ά. με τελευταία του συμμετοχή τη σειρά «Το καπλάνι της βιτρίνας» (ΕΤ1, 1990). Εδώ απεικονίζεται στα γυρίσματα της σειράς «Ορκιστείτε παρακαλώ» (μαζί του οι: Ισμήνη Καλέση, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Ντάνος Λυγίζος, Αντώνης Τέμπος κ.ά.).
Αυτή η λαμπρή πορεία αποτυπώθηκε μέχρι στιγμής μόνο σε ένα εξώφυλλο και μάλιστα μετά θάνατον, το ανωτέρω (7/9/2007)!
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η εικόνα 2 είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή
Η εικόνα 4 είναι screenshot από την εκπομπή «Σαν παλιό σινεμά» της ΕΤ1 και μπορείτε να τη δείτε online εδώ
Τις εικόνες 3 και 5 τις βρήκα στο διαδίκτυο.
Οι εικόνες 1 και 6 είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη