Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ανδρέας Φιλιππίδης

Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1919 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Η. και του Εθνικού Θεάτρου.
Ήταν εγγονός του ηθοποιού Ανδρέα Φιλιππίδη και γιος των ηθοποιών Μάνου Φιλιππίδη και Χρυσούλας Πατεράκη. Πρώτη του σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου και δεύτερη η ηθοποιός Λίλη Παπαγιάννη. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1989.
Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η δίκη» του Φραντς Κάφκα (θέατρο Χατζηχρήστου, 1971-1972).

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και αλλού ενώ για κάποιο διάστημα υπήρξε και θιασάρχης, σκηνοθετώντας έργα των Τσέχωφ, Μολιέρου, Ξενόπουλου και άλλων. Ανέπτυξε επί σειρά ετών μια γόνιμη δραστηριότητα στον χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης και δίδαξε υποκριτική σε διάφορες δραματικές σχολές, μεταξύ των οποίων αυτήν του Εθνικού Θεάτρου (1946-1949, 1982-1989). Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από την παράσταση «Άνθρωπος και υπεράνθρωπος» του Μπέρναρντ Σω (Εθνικό Θέατρο, 1947), μια από τις πρώτες του συμμετοχές στον εθνικό φορέα.
Στον ελληνικό κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 42 ταινίες, με πρώτη «Τα παιδιά της Αθήνας» («Οι σαλταδόροι») το 1947. Εμφανίστηκε κυρίως σε ιστορικές και κοινωνικές και λιγότερο σε κωμικές ταινίες. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι εμφανίσεις του σε συμπαραγωγές και ξένες ταινίες. Εμφανίστηκε στις ακόλουθες: «Φαίδρα» (1962) και «Κραυγή γυναικών» («Η άλλη Μήδεια») (1978) με τη Μελίνα Μερκούρη και «Atlas» (1961), «Ραντεβού στην Ύδρα» («Island of love», 1963), «Αντεκδίκηση» («Act of reprisal», 1964) και «Οι εραστές του καλοκαιριού» («Summer lovers», 1982). Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή του ως αντισυνταγματάρχης Κατσάμπελας στη «Λούφα και παραλλαγή» (1984).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πάμπολλες σειρές των δεκαετιών 1970 και 1980, μεταξύ των οποίων: «Το σπίτι με το φοίνικα» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1970, το πρώτο ιστορικό σίριαλ συνέχειας), «Η γειτονιά μας» (ΥΕΝΕΔ, 1972-1977), «Η αναδυομένη» (ΥΕΝΕΔ, 1978-1979), «Μεθυσμένη πολιτεία» (ΕΡΤ, 1980-1981) και πολλές άλλες. Συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» και άλλων αντίστοιχων σειρών εκπομπών ενώ σκηνοθέτησε και κάποιες από αυτές. Στη φωτογραφία ρεπορτάζ του περιοδικού «Ντομινό» για τη σειρά «Λεηλασία μιας ζωής» με τον Κώστα Αρζόγλου και τον Νικήτα Τσακίρογλου (22/6/1978).
Ως δεινός σκακιστής, το 1985 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Τυχερή σκακιέρα».
Ανακάλυψα πως το 1982 διαφήμισε και το κρασί Παλλάς! Το εντόπισα σε οπισθόφυλλο του περιοδικού «Επίκαιρα».
Αυτή η υπέροχη, λαμπρή πορεία αποτυπώθηκε στη μέχρι τώρα έρευνά μου σε δύο μόνο εξώφυλλα, τα ανωτέρω. Στο πρώτο (28/9/1979), ο ηθοποιός απεικονίζεται μεταξύ Γιώργου Βασιλείου, Αθηνόδωρου Προύσαλη, Νίκου Δαδινόπουλου, Νίκου Τσούκα και πολλών άλλων με αφορμή τη σειρά θεατρικών εκπομπών «Άνθρωποι και ανθρωπάκια». Στο δεύτερο (18/5/1979), ο ηθοποιός ανοίγει το σπίτι του με τη σύζυγό του, Λίλη Παπαγιάννη, για τους αναγνώστες του περιοδικού.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Η εικόνα 2 προέρχεται από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου
Η εικόνα 5 προέρχεται από το ενδιαφέρον άρθρο του site newsbeast
Η εικόνα 6 προέρχεται από τη Συλλογή Τύπου της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
Η εικόνα 7β προέρχεται από το άρθρο του Βασίλη Νάτσιου στο site cosmopoliti
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα