Το νέο βιβλίο της κυρίας Ευδοκίας Σταυρίδου με τίτλο «Κάποτε στη Μυτιλήνη» μας παρουσιάζει και μας αφηγείται μία αληθινή ιστορία της μεταπολεμικής εποχής που διαδραματίζεται στο νησί της Λέσβου. Ο άρχοντας του νησιού ερωτεύεται τη μικρή και κατατρεγμένη Νίνα και την πείθει να τον ακολουθήσει φεύγοντας μακριά από τον μέθυσο πατέρα της και την παράγκα όπου έμεναν. Εκείνη, λαβωμένη από την ομορφιά του κι από την αγάπη που πρώτη φορά ένιωθε στη ζωή της, τον ακολουθεί δίχως να σκέφτεται τις συνέπειες. Αγνοεί όμως σοβαρές λεπτομέρειες για την ταυτότητα του και τη ζωή του. Όταν από λάθος τις ανακαλύπτει, πληγωμένη παίρνει το δρόμο του γυρισμού για το πατρικό της. Η καρδιά της όμως δεν παύει να αγαπά και να αποζητά τον Νικήτα.
Ένας φαύλος κύκλος ανοίγει για τους πρωταγωνιστές μας. Τρελά ερωτευμένοι, αλλά με τον φόβο της κατακραυγής της κοινωνίας, αδυνατούν να ζήσουν την αγάπη και τον έρωτα τους με τον τρόπο που θα ήθελαν. Μέχρι τη στιγμή που πρέπει να διαλέξουν.
Να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να φύγουν οι δυο τους, αδιαφορώντας για την κοινωνία; Να χωρίσουν μια για πάντα; Θα αντέξουν ο ένας μακριά από τον άλλον; Ποιος θα νικήσει τελικά; Οι μικροαστικές αντιλήψεις μιας κλειστής κοινωνίας ή η αγάπη τους;
Η κυρία Ευδοκία Σταυρίδου καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη.
Περιγράφει εξαιρετικά το κοινωνικό υπόβαθρο της εποχής εντάσσοντάς σε ολοκληρωτικά στη νοοτροπία των ανθρώπων του τότε. Στο πλευρό της Νίνας ζεις τον ολοκληρωτικό έρωτα, την αφοσίωση, την απογοήτευση, την υποταγή. Ζεις την αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο που θα έρθει και για τις αποκαλύψεις που ίσως θα φέρει. Ζεις όμως και την ελπίδα ενός τέλους αίσιου για τους ήρωες που, όντας πιόνια και οι ίδιοι, δεν καταφέρνουν να ορίσουν τη ζωή τους.
Ένα βιβλίο που ρέει χωρίς να σε δυσκολεύει ή να σε κουράζει, ένα ανάγνωσμα τόσο υπέροχο που δεν σου βαραίνει την ψυχή. Ακόμα και μέσα στην απόλυτη καταστροφή η ελπίδα για τα καλύτερα που έρχονται δεν σε αφήνει να ψυχοπλακωθείς. Η γλώσσα της συγγραφέως ανθρώπινη και αληθινή, σε απόλυτη αρμονία με τους ανθρώπους και την εποχή που πραγματεύεται. Είναι το είδος του βιβλίου εκείνου που θα σε αγγίξει, χωρίς να σε πληγώσει. Θα σε προβληματίσει, κατανοώντας όμως και όσους έπαιξαν ρόλο στην πλοκή των γεγονότων και δίνοντας τους τα απαραίτητα ελαφρυντικά βάσει των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής που έζησαν.
Το τέλος του βιβλίου έρχεται φυσικά. Όλες οι απορίες του αναγνώστη λύνονται και, θα τολμούσα να πω, αφήνει μια γλυκιά προσμονή για το μέλλον που προσωπικά θα ήθελα να το δω να συνεχίζεται σε επόμενο βιβλίο.
Κλείνοντας αυτήν την αναγνωστική εμπειρία, θα πω μόνο ότι το «Κάποτε στη Μυτιλήνη» ήταν ένα βιβλίο μαγευτικό. Απόλαυσα την ανάγνωση του με όλη μου την καρδιά και θα προέτρεπα τον καθένα ξεχωριστά να του δώσει μια θέση στη βιβλιοθήκη του γιατί την αξίζει!
Το μυθιστόρημα της Ευδοκίας Σταυρίδου, Κάποτε στη Μυτιλήνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.
Δείτε κι αυτό: