Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Ζωή Λάσκαρη

Γεννήθηκε με το επίθετο Κουρούκλη στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου 1943 και υπήρξε μία από τις ομορφότερες γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου του Πέλου Κατσέλη, από όπου αποφοίτησε το 1969.
Η δημοσιότητα τη συντρόφεψε νωρίτερα, όταν στέφθηκε Σταρ Ελλάς το 1959 με το ψευδώνυμο Αμαρυλλίς και μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό. Εκεί (έμεινε 18 μήνες) έκανε μαθήματα υποκριτικής και γύρισε διαφημιστικά σποτ στην αμερικανική τηλεόραση. Όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην Ελλάδα, ο Φίνος της επέβαλε το καλλιτεχνικό επίθετο Λάσκαρη για να μην τη συγχέουν με τη συνονόματη ξαδέλφη της, τραγουδίστρια Ζωίτσα Κουρούκλη.
Η εμφάνισή της στο θεατρικό σανίδι ξεκίνησε από την Κύπρο το 1966 για να κορυφωθεί στην Ελλάδα κυρίως τις δεκαετίες 1970-1990, με έργα όπως «Μαριχουάνα στοπ», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Φρύνη η εταίρα», «Η κυρία του Μαξίμ» ενώ δε σταμάτησε μέχρι και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα να πρωταγωνιστεί σε σημαντικά θεατρικά έργα. Η φωτογραφία είναι από τη θεατρική παράσταση «Η κυρία του Μαξίμ» (θέατρο Διάνα, 1979-1980).
Από το 2002 τα όνειρά της βρήκαν στέγη στον Πολυχώρο Αθηναΐς, όπου ιδρύθηκε και λειτουργεί ως σήμερα η Θεατρική Σκηνή «Ζωή Λάσκαρη», που φιλοξένησε έργα όπως «Ευαίσθητη ισορροπία», «Διαμάντια και μπλουζ» κ.ά. Η φωτογραφία είναι από τη θεατρική παράσταση «Φρύνη, η εταίρα» (θέατρο Διάνα, καλοκαίρι 1980).
Ο ελληνικός κινηματογράφος αποτύπωσε την ομορφιά της σε 24 ταινίες, με πρώτη τον «Κατήφορο» (1961) και τελευταία τη «Republic» (2015), στην οποία συμμετείχε μετά από 32 ολόκληρα χρόνια κινηματογραφικής σιωπής («Επικίνδυνο παιχνίδι», 1985). Έπαιξε και σε κωμωδίες και σε δραματικές ταινίες ενώ η μορφή της και τα χαρακτηριστικά της σαγήνευσαν πολλούς θαυμαστές της. Όπως και στους υπόλοιπους τομείς της καριέρας της, έτσι κι εδώ οι εμφανίσεις της ήταν επιλεκτικές και λίγες. Στις φωτογραφίες δύο από τις ταινίες που πρωταγωνίστησε και κυκλοφόρησαν σε μορφή σινερομάντζων στο περιοδικό «Θησαυρός» της δεκαετίας του 1960.
Η ηθοποιός αποτυπώθηκε σε μια σειρά τουλάχιστον έξι διαφημίσεων για την ποτοποιία Καμπά τη δεκαετία του 1960.
Τη δεκαετία του 1980, που μεσουρανούσε η ελληνική βιντεοπαραγωγή, πρωταγωνίστησε σε τρεις βιντεοταινίες: «Ένα τραγούδι θα σου πω» (1985), «Αντίστροφη πορεία» (1987, συμπρωταγωνιστής ο Αλέκος Αλεξανδράκης, σκηνοθέτης ο Μανούσος Μανουσάκης) και «Η γυναίκα της πρώτης σελίδας» (1987, συμπρωταγωνιστής ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ, σενάριο-σκηνοθεσία Νίκος Φώσκολος, κυκλοφόρησε και σε σπάνια σήμερα έκδοση Bell).
Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε σε τρεις μόνο ελληνικές σειρές, αν εξαιρέσουμε την τηλεοπτική μετάδοση της βιντεοταινίας «Η γυναίκα της πρώτης σελίδας» από το MEGA το 1990: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα ‘75» (ΥΕΝΕΔ, 1975-1976), «Μαρία Πάρνη» (ΕΡΤ, άνοιξη 1981) και «Η άλλη πλευρά του τοίχου» (ΕΤ1, 1999-2000). Επίσης, παρουσίασε στην ΕΤ2 την άνοιξη του 1990 με τον Γρηγόρη Βαλτινό την εκπομπή «Το γεγονός». Τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην εκπομπή «Celebrity travel» (ΣΚΑΪ, καλοκαίρι 2017, 1 επ.).
Σε ιδιωτικές συλλογές ανακάλυψα και δύο δίσκους βινυλίου που κυκλοφόρησαν με τραγούδια και αεροβικές ασκήσεις της τη δεκαετία του 1980! Επίσης εξαιρετική ήταν η φωτοβιογραφία της Ζωής Λάσκαρη που κυκλοφόρησε από τον Μαρίνο Κουσουμίδη και τις εκδόσεις Βασδέκη το 1982, με πάμπολλες φωτογραφίες της ηθοποιού.
Η πολύχρονη και σημαντική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 174 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται), με πρώτο αυτό στις «Εικόνες» (31/8/1959, αποτυπώνεται η εμφάνισή της στην Αμερική).
«Η ξανθή αγαπημένη Παναγιά» την περίοδο 1970-1973 υπήρξε ζευγάρι με τον δημοφιλή τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο, μονοπωλώντας σχεδόν το ενδιαφέρον του κοινού.
Το 1998 ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον συνδυασμό του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Αρκετές φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο, κυρίως στην επίσημη ιστοσελίδα της ηθοποιού, στα sites retromaniax.gr και cosmopoliti.com και στη σελίδα του facebook Magazines and Bibliophilia
Οι εικόνες 5α-5β, 7α-7δ, 8α-8β, 10 και 11β είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα