Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours

Ζωή Φυτούση

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου 1933 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου Μιχάλη Κουνελάκη, από όπου αποφοίτησε το 1957. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Σκάνδαλο στο Μουλέν-Ρουζ» (θέατρο Διονύσια, 1959-1960).
Είχε παίξει σε όλα τα είδη θεάτρου, από επιθεώρηση μέχρι τραγωδία, συνεργαζόμενη με όλα σχεδόν τα σημαντικά ονόματα της εποχής και του τόπου. Με την υπέροχη φωνή της θα στιγματίσει δύο παραστάσεις: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (θέατρο Αθηνών, 1961) και «Οδός ονείρων» (θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1962). Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Η γειτονιά των αγγέλων» (θέατρο Κοτοπούλη, 1963-1964).
Ως τραγουδίστρια συνεργάστηκε κυρίως με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Σταύρο Ξαρχάκο. Τα «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» και «Ο ταχυδρόμος πέθανε» έμειναν γνωστά κυρίως μέσα από τη δική της φωνή και ακόμη και σήμερα στο άκουσμά τους δημιουργείται συγκίνηση. Παρ’ όλ’ αυτά δε θεωρούσε τον εαυτό της πραγματική τραγουδίστρια, μιας και το βάρος της το έδινε όλο στο θέατρο.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε διαπιστωμένα 30 ταινίες, με πρώτη τη Ζαΐρα το 1952, όπου ήταν μαθήτρια γυμνασίου ακόμη και τελευταία το «Ηθικόν ακμαιότατον» (2006) ενώ εμφανίστηκε και σε, μέχρι στιγμής, 3 βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980. Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότερες ταινίες της γυρίστηκαν και προβλήθηκαν τις δεκαετίες 1950-1960 ενώ στη συνέχεια οι συμμετοχές της αραίωσαν. Στη φωτογραφία, άρθρο από το περιοδικό «Θησαυρός για τα «Όνειρα κοριτσιών», τη δεύτερη συμμετοχή της στον ελληνικό κινηματογράφο (22/3/1953).
Στην τηλεόραση έκανε επιλεγμένες εμφανίσεις από τη δεκαετία του 1970 ως σήμερα, με τελευταία εμφάνιση στην «Πολυκατοικία» (MEGA, 2010-2011) για 1 επεισόδιο.
Έγραψε επτά βιβλία. Τα «Παρ’ εκτός» (ποίηση), «Το μαγικό βιβλίο» (παιδικό θεατρικό) και «Τάφος δεν είναι εδώ» (ορατόριο) κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου και τα χάριζε η ίδια σε αγαπημένα της πρόσωπα. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: «Βοήθεια, θέλω να ζήσω» (Αθήνα, Κέδρος, 2000) και «Ζαφείρα, η λεύτερη» (Αθήνα, Άγκυρα, 2011) και η μελέτη της για την ελληνική γλώσσα: «Ομηρικές λέξεις» (Αθήνα, Πνοές Λόγου και Τέχνης, 2016). Στη φωτογραφία, η ηθοποιός στην υπέροχη εμφάνισή της στο Ηρώδειο το 2008 για την παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη «Αυτά που κάψαν το σανίδι».
Αυτή η λαμπρή καριέρα και η αισθαντική φωνή έχει αποτυπωθεί σε μέχρι στιγμής σε 8 εξώφυλλα περιοδικών ποικίλης ύλης και μουσικής.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 1 και 2 είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) (www.elia.org.gr).
Τις εικόνες 3α, 3β και 6 τις βρήκα στο Διαδίκτυο.
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot είναι από το προσωπικό μου αρχείο.