Την συλλογή διηγημάτων «Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη» την βίωσα είναι η αλήθεια με μία ιδιαίτερη συγκίνηση. Αιτία; Το γεγονός πως το ξεχωριστό αυτό έργο είναι αφιερωμένο στη γενέτειρά μου, φιλοξενώντας μάλιστα στις σελίδες του και το δικό μου πόνημα…
Τα 18 τελικά έργα που επιλέχθηκαν μες από την κρίση της συγγραφέως Μαρίας Ψωμά Πετρίδου, προήλθαν μες από 200 και πλέον συμμετοχές δημιουργών. Ο κεντρικός όρος του διαγωνισμού των Εκδόσεων «Παράξενες Μέρες» ήταν πως απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο σε όσους γεννήθηκαν ή ζουν μόνιμα στην Θεσσαλονίκη.
Στις ιστορίες που θα ταξιδέψει ο αναγνώστης, διαδραματίζονται κάθε λογής απρόβλεπτες, δραματικές κι ευχάριστες στιγμές που μπορεί να ζήσει ο κάτοικος και ο επισκέπτης τούτης της πόλης.
Η περιπλάνησή μας ξεκινά με την Εύη Μίνου και το διήγημά της «Οι αληθινά ψεύτικες ιστορίες της Κάτω Τούμπας». Εκεί όπου αποτυπώνονται οι προσωπικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που μέρα με τη μέρα αλλάζουν, καθώς ο χρόνος μεταμορφώνει μοιραία τα πάντα.
Την σκυτάλη παίρνουν «Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια» του Χριστόδουλου Λιτζερίνου. Η πλοκή του χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και ανθρωπιά, μιας και αναφέρεται στον θάνατο και στην ελπίδα.
Τρίτο κατά σειρά είναι το διήγημά μου «Ξέπνοο χαμόγελο». Μέσα του εκτυλίσσεται η ιστορία του άνεργου πτυχιούχου πρωταγωνιστή, που μπρος στις αντίξοες συνθήκες επιμένει ν’ αγωνίζεται έχοντας ως μόνα εφόδια την πίστη στις δυνατότητές του και το χιούμορ του.
Ο Χρήστος Καραντωνίου μας συστήνεται με το «Τρείς συλλαβές, όλα άλφα», όπου βιώνουμε όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πόλη μας και αναγκάζουν τους νέους να ξενιτευτούν αναζητώντας την ζωή που τους αξίζει.
Επόμενος δημιουργός, ο Τάσος Βαλμάς που μας ξεναγεί «Στο κήπο του καλού». Εκεί, με τη βοήθεια του ρακοσυλλέκτη Στεφάν θα γίνουμε μάρτυρες στην καλοσύνη που διέπει κάποιους ανθρώπους, αναδεικνύοντας το χρυσάφι που υπάρχει στις καρδιές τους.
Στη συνέχεια γνωρίζουμε το έργο της Δέσποινας Γραμματικού, «Είμαι η πόλη». Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό διήγημα που μας ταξιδεύει στα μυστικά της Θεσσαλονίκης.
Στο «Ανεξιχνίαστη σύγχυση» της Κατερίνας Θεμελάκη, κινούμαστε ανάμεσα στους ήχους και τα χρώματα της πόλης, ζώντας μια ιστορία υπό το φως της αγάπης…
Ο Σταμάτης Μπεκιάρης μας υποδέχεται με το έργο του «Η ομολογία της καρυδιάς». Ενός δέντρου που από την μεγάλη αυλή μας προσηλυτίζει στα δικά του μυστικά.
Κατόπιν, ο Φώτης Μηκερόζης μας ομολογεί πως «Παράξενος καιρός το χινόπωρο στη Σαλονίκη», γνωρίζοντάς μας την ιστορία του χαμάλη Τζάκου.
Έπειτα περνάμε στον Νικόλαο Βαβδινούδη και την «Γυάλινη σφαίρα» του που μας ταξιδεύει στα δύσκολα μονοπάτια του έρωτα και της προδοσίας.
Παράλληλα, οι δρόμοι που μας πάει ο Κωνσταντίνος Αυγερινάκης με το «Ξεσαλονίκη» κινούνται γύρω από την ιστορία και τα χαρακτηριστικά αυτής της πόλης που έλκει σαν μαγνήτης όσους την επισκέπτονται.
«Η μαγική πόλη» του Μιχάλη Μακόγλου ασχολείται με το παρελθόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου ο πρωταγωνιστής μας συστήνει την δική του, μαγική πόλη.
Σειρά έχει ο Μάνος Αποστολίδης και η «Θεσσαλονίκη σκοτάδι» που μας μιλά για την παράξενη ενέργεια που αναβλύζει από τους δρόμους, τα κτίρια και τις ψυχές των κατοίκων της.
«Ο επόμενος» που γράφτηκε από τον Αγαμέμνων Μπάνο, μας μιλά για το σκληρό πρόσωπο της κρίσης και ότι αυτή έχει επιφέρει στην ψυχή του Μανώλη.
Η συγγραφέας Όλγα Ιωαννίδου συμμετέχει με «Το νόμισμα». Ένα διήγημα που μας εξηγεί την σχέση του «άνδρα με το γαλάζιο πουκάμισο» με τούτη την μυστήρια πόλη.
Το διήγημα «Κόκκινα λόγια στο μαντήλι» της Ιωάννας Ντορμούση μας μεταφέρει στην Κρήνη και στην ιστορία της γηραλέας Φωφώκας.
Επόμενο έργο, αυτό της Ιωάννας Χατζημιχαήλ με τον τίτλο «Θεσσαλονίκη». Εδώ κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν του ήρωά της, μαζί με όλη την αυτοκριτική για τα όνειρα που είχε και όσα τελικά κατάφερε.
Στο τέλος της συλλογής μας περιμένει η «Χαμένη αγκαλιά» του Στράτου Κιαπίδη. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία που μιλά για την φιλία και τα απροσδόκητα γεγονότα που επιφυλάσσει για όλους μας η μοίρα.
Καλή σας ανάγνωση Φίλοι μου!
Η συλλογή διηγημάτων, Παράξενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες μέρες. Δείτε το εδώ!
Το εξώφυλλο φέρει έργο του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου.