Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλες: Αγόρια και κορίτσια * Pelota ** Διάφορα άλλα: Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής * Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Αθηνόδωρος Προύσαλης

Γεννήθηκε το 1926 (μάλλον στις 15 Δεκεμβρίου) στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Θείος του ηθοποιού Τάσου Προύσαλη, ηθοποιού που συμμετείχε σε πολλές ταινίες και βίντεο-ταινίες τη δεκαετία του 1980. Πέθανε στις 6 Ιουνίου 2012.
Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και με πολλούς άλλους αξιόλογους θιάσους. Ξεκίνησε το 1953 στο πλάι της Κυβέλης και σταδιοδρόμησε σε δραματικούς και κωμικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αυτό το ρεπερτόριο ξεδιπλώνεται και στις συμμετοχές του σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας», κυρίως την περίοδο 1976-1983. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Σου χαρίζω τη... γυναίκα μου» (θέατρο Γκλόρια, 1976-1977).
Στον κινηματογράφο καθιερώθηκε κυρίως σε ρόλους μάγκα και λαϊκού τύπου, αν και στην προσωπική του ζωή ήταν πολύ μορφωμένος. Βαθιά στεντόρεια φωνή, διαπεραστικό βλέμμα, μισάνοιχτο στόμα και μπεγλέρι στο χέρι: «Μια ψηλή τσιριμπίμ τσιριμπόμ» ήταν μία από τις ατάκες που έμειναν στη μνήμη των κινηματογραφόφιλων από την ταινία «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη»! Συμμετείχε διαπιστωμένα σε 98 ταινίες, με πρώτη το «Στραβόξυλο» (1952), όπου εμφανίζεται σε έναν βουβό ρόλο 5 δευτερολέπτων και δεύτερη τη «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» (1957). Τελευταία του συμμετοχή ήταν στην «Πολίτικη κουζίνα» (2003). Η χαρακτηριστική του φυσιογνωμία αποτυπώθηκε και σε 44 βιντεοταινίες!
Το 1990 βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Οι απέναντι» και τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πάμπολλες σειρές από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, με κορυφαίο και χαρακτηριστικότερο ρόλο όλων τον Αριστείδη στα «Εγκλήματα» (ΑΝΤ1, 1998-2000, 66 επ.)! Εμφανίστηκε σε αγαπημένες σειρές, όπως «Μεθοριακός σταθμός» (ΥΕΝΕΔ, 1974-1981), «Οι Πανθέοι» (ΕΙΡΤ, 1977-1979), «Ο θείος μας ο Μίμης» (ΕΡΤ2, 1984-1985), «Παππούδες εν δράσει» (ΕΤ1, 2000-2001) ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και σημαντικές γκεστ εμφανίσεις σε σειρές αυτοτελών και όχι μόνο επεισοδίων, όπως «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα» (ΕΡΤ, άνοιξη 1980), «Ντόλτσε βίτα» (MEGA, 1996-1997), με τελευταία εμφάνιση τη «Γενιά των 592 ευρώ» (MEGA, 2010-2011). Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη σειρά «Αυλές και ρετιρέ» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1982), όπου απεικονίζεται μαζί με τον Σωτήρη Τζεβελέκο.
Μέχρι στιγμής τον έχω εντοπίσει σε τρία εξώφυλλα τηλεοπτικών περιοδικών των δεκαετιών 1970-1980, με ωραιότερο το εικονιζόμενο, για τη σειρά αυτοτελών επεισοδίων «Άνθρωποι και ανθρωπάκια» (ΕΡΤ2, 1982-1983, δε σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ). Απεικονίζονται μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Βασιλείου, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Δαδινόπουλος, Νίκος Τσούκας, Ανδρέας Φιλιππίδης, Μήτση Κωνσταντάρα, Δήμητρα Νομικού. Το τεύχος κυκλοφόρησε στις 28/9/1979 και δεν έχω διασταυρώσει ακόμη τι συνέβη, ίσως άργησε να προβληθεί η σειρά.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές: Τα screenshots των ταινιών και οι εικόνες 2 και 5 είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και Φρουτίνο4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουPelota, Σταμάτη ΓιακουμήΕν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Άννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη