«Η σκιά στο σπίτι» με ένα εξώφυλλο όμορφο και αινιγματικό προδιαθέτει ελάχιστα τον αναγνώστη για το μέγεθος των τρομακτικών περιγραφών που θα συναντήσει στις σελίδες του. Και αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος Κέλλης έχει γράψει ένα δυνατό βιβλίο τρόμου, που δημιουργεί -όσο και αν θέλεις να το αποφύγεις- το συναίσθημα της έντασης και μιας συνεχούς εγρήγορσης που σε ακολουθεί ακόμα και τις ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των διαστημάτων της ανάγνωσης.
Κατ’ αρχάς, είμαι πολύ χαρούμενος ως συγγραφέας που ένας ακόμη νέος άνθρωπος -μόλις 32 χρονών- με σπουδές στη δημιουργική γραφή έχει διεκδικήσει και έχει το δικό του μερίδιο στην ελληνική λογοτεχνία και δη σε έναν τόσο δύσκολο τομέα όπως αυτόν της λογοτεχνίας τρόμου.
Τι πραγματεύεται λοιπόν το βιβλίο; Η ξαφνική απώλεια της συζύγου του οδηγεί τον Τάσο με τα δύο του παιδιά στην αλλαγή κατοικίας, μια αλλαγή που σκοπό έχει να απαλύνει τα τραύματα της απώλειας. Η τοποθεσία που επιλέγει ο Κέλλης είναι εύστοχη και ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική, με τη λίμνη της Βόλβης να δεσπόζει στο φόντο όλων των μακάβριων γεγονότων που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε γραφή απλή με διαλόγους που μεταφέρουν αρκετά πιστά την απλότητα του καθημερινού λόγου. Οι περιγραφές είναι σκοτεινές, λεπτομερείς και δημιουργούν άμεσα το ζητούμενο ενός μυθιστορήματος τρόμου. Μου άρεσε ιδιαίτερα το στοιχείο της φύσης -της γης, των ριζών, των κορμών των δέντρων- που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και πλέκει με υπερφυσικές παρουσίες εγκλείοντας σχεδόν ολόκληρο το περιβάλλον στη σκηνοθετική του ματιά.
Οι δευτεραγωνιστές με κέρδισαν και με έπεισαν περισσότερο από τους βασικούς ήρωες. Αν και σίγουρα ένα μυθιστόρημα τρόμου δεν μπορεί να έχει το βάθος ενός ψυχογραφήματος όσον αφορά την ανάλυση των χαρακτήρων, ο αστυνόμος Γρίβας και η κόρη του Τάσου, Ελπίδα, είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του μυθιστορήματος εξαιτίας της πιο διεισδυτικής ματιάς στις ζωές τους και στον τρόπο που χειρίζονται τα συναισθήματά τους.
Ποιος λοιπόν θα απέφευγε να διαβάσει ένα τέτοιο βιβλίο; Αν δε σας πείθει το υπερφυσικό στοιχείο, αν είστε λάτρεις της λογικής ροής γεγονότων, αν έχετε αδυναμία στα happy endings και το βράδυ κοιμάστε με κάποιο φως αναμμένο, τότε το μυθιστόρημα αυτό θα σας δυσκολέψει. Όμως αυτό θα έκανε κάθε μυθιστόρημα του είδους. Προσωπικά, θα μείνω στα στοιχεία εκείνα που αφορούν τα αμιγώς λογοτεχνικά κριτήρια. Θεωρώ πως το μυθιστόρημα θα εκτοξευόταν, αν η έκτασή του ήταν μικρότερη με τις περιγραφές και τους διαλόγους πιο συμπυκνωμένους.
Συνοψίζοντας, αν η λογοτεχνία τρόμου είναι το αγαπημένο σας είδος «Η σκιά στο σπίτι» είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα βρει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σας. Αν πάλι όχι, διαβάζοντάς το θα αντιληφθείτε πως πρόκειται για ένα κάλο βιβλίο που δεν προσποιείται κάτι άλλο από αυτό που είναι. Ο Κέλλης ξέρει να γράφει και να χρησιμοποιεί τις λέξεις για να πλάσει τρομακτικούς κόσμους… και το σημαντικότερο όλων… στην ελληνική γλώσσα, κάτι που από μόνο του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.
Το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Κέλλη, Η σκιά στο σπίτι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Περισσότερα για το μυθιστόρημα θα βρείτε εδώ!
Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1985 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο, όπου έκανε μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή. Η αγάπη του για τη λογοτεχνία του φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας. Από το 2008 κι έπειτα η δουλειά του διακρίνεται συνεχώς σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως καθηγητής αγγλικών.
Εργογραφία: Το φως μέσα μου: δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες (διηγήματα, Momentum, 2013), Νεκρή γραμμή (μυθιστόρημα, Κλειδάριθμος, 2014), Η σκιά στο σπίτι (εκδόσεις Κέδρος, 2016).