Κάθε που ξεκινώ να διαβάζω ένα βιβλίο -ανεξαρτήτως περιεχομένου- η προσμονή μου και οι ελπίδες μου αποζητούν κυρίως ένα αποτέλεσμα: Να με κατακτήσει ολοκληρωτικά ο δημιουργός με τη γραφή του, ωθώντας με να τον νιώσω ως άνθρωπο οικείο, που να επιβεβαιώσω δίχως δισταγμό ότι κατέθεσε ολόψυχα την εξομολόγησή του στο χαρτί.
Αυτό το μυστηριώδες και παράξενο συνάμα συναίσθημα, είναι αλήθεια πως το ζούσα σε μεγαλύτερο βαθμό στο παρελθόν. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά στην ανάγνωση του Καζαντζάκη -που οφείλω να "καταδυθώ" ξανά στις ιστορίες του, μιας και έχουν περάσει 23-24 χρόνια από την τελευταία φορά- του Λουντέμη, του Ξενόπουλου, του Καρυωτάκη, του Ελύτη, του Καββαδία και των άλλων δημιουργών, που είμαι σίγουρος πως έχουν αγγίξει όλους όσους αγαπάμε την ανάγνωση.
Στους νεότερους χρόνους θεωρώ πως υπάρχουν επίσης πολλοί αξιόλογοι λογοτέχνες για να σταθούμε. Μάλιστα, με κάποιους από αυτούς μας δίνεται η δυνατότητα μέσο της τεχνολογίας να ερχόμαστε άμεσα μαζί τους σε επαφή, μαθαίνοντας περισσότερα στοιχεία για τις συγγραφικές και προσωπικές τους σκέψεις, ανησυχίες και σχέδια.
Στο σημερινό άρθρο θα επικεντρωθώ στην ανάλυση των ιδιαίτερων συναισθημάτων που εντόπισα στο νέο έργο της Μουσικολόγου, Συγγραφέως και Ποιήτριας Όλγας Κανελλοπούλου-Ντινοδήμου. Ενός έργου, που οι λέξεις στις σελίδες του δεν είναι πλασμένες αποκλειστικά και μόνο από μελάνι. Κάτι που μας κάνει εξαρχής γνωστό και η ίδια προϊδεάζοντάς μας με τον παρακάτω στίχο: «Θαλασσινή αύρα η ποίηση».[1]
Η ποιητική συλλογή ξεκινά με τον προλογισμό της αξιότιμης Ποιήτριας-Λογοτέχνιδας Σταυρούλας Δεκούλου Παπαδημητρίου. Ενός ανθρώπου που, παρακολουθώντας το έργο της, πιστεύω ότι κατέχει σε απόλυτο βαθμό το χάρισμα να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μας. Όπως σημειώνει και η ίδια για την ποιητική συλλογή της Όλγας Κανελλοπούλου Ντινοδήμου, «η γράφουσα εξυμνεί, προβάλλει, κι απογειώνει όλα εκείνα που βοηθούν τον άνθρωπο να στοιχειοθετήσει έναν καλοκάγαθο χαρακτήρα».[2]
Έτσι, μας δίνεται ένα στίγμα για την αρμύρα, το αγέρι, το καρδιοχτύπι, την αγάπη, το γέλιο, το δάκρυ, τα ταξίδια, τις θύμησες, την ιστορική αλήθεια που αποτυπώνονται στα ποιήματά που θα ακολουθήσουν. Κι όλ’ αυτά γιατί:
«Φορώντας το φως του ουρανού
η πένα ταξιδεύει ο λόγος ανθίζει»[3]
Τα θεματικά πλαίσια στα οποία κινείται η ποιήτριά μας, τα εντοπίζω καταρχήν μεταξύ των ανθρώπινων προβληματισμών που αφορούν τόσο προσωπικά όσο και παγκόσμια θέματα. Επίσης υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αφιέρωση και την μοναξιά. Την νοσταλγία του παρελθόντος και των ονείρων του μέλλοντος. Των ύμνων και της κριτικής του κόσμου. Της αλληγορίας και της πραγματικής υπόστασης των πραγμάτων. Κι όλα τούτα είναι περίτεχνα σμιλευμένα κάτω από μια κοινή σκέπη, περιέχοντας συγχρόνως μια προτροπή, που μας συμβουλεύει:
«Στις αλυσίδες του νου
φτερούγες ζωγράφισε…
οι ιδέες να πετάξουν λεύτερες»[4]
Μες από τις σκέψεις της ποιήτριας ωθούμαστε να καταστρέψουμε τα σύγχρονα τείχη που όλοι λίγο πολύ υψώνουμε αόρατα γύρω μας από το φόβο του εγωισμού και των απρόβλεπτων καταστάσεων, βρίσκοντας εντέλει την ανθρωπιά μας. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει ειδική μνεία στο ποίημά «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΕΙΧΗ» που αφορά την προσφυγική κρίση:
«Είναι αυτά τα’ αγκαθωτά
πέτρινα τείχη
που ορθώνονται ανάμεσά μας.
Τείχη ντροπής
που πληγώνουν καρδιές.
Μετανάστες έρχονται
από εμπόλεμες χώρες,
τραυματισμένοι, πεινασμένοι,
Ξεχνάμε εύκολα…»[5]
Γιατί πρόκειται για μια ποιητική συλλογή γι’ ανθρώπους που επιμένουμε να «ακροβατούμε πάνω στα όνειρα/δίχως καν δίχτυ προστασίας…».[6]
Κι είναι σίγουρο πως στο καταφύγιο που μας προσφέρει το βιβλίο «Πέλαγος εντυπώσεων» θα ακουμπήσουμε αμέτρητες φορές τη ψυχή μας για να γαληνέψει, να πάρει δύναμη και να ονειρευτεί…
Η ποιητική συλλογή Πέλαγος εντυπώσεων, της Όλγας Κανελλοπούλου-Ντινοδήμου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
[1] Σελ.9 «ΑΓΑΠΗΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ»
[2] Σελ.7 «Πρόλογος»
[3] Σελ.9 «ΑΓΑΠΗΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ»
[4] Σελ.37 «ΕΥΗΛΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ»
[5] Σελ.69 «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΕΙΧΗ»
[6] Σελ.77 «ΦΥΣΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑ»
Άπαντα από την ποιητική συλλογή «Πέλαγος Εντυπώσεων», Όλγα Κανελλοπούλου-Ντινοδήμου, Εκδ. ΑΓΓΕΛΑΚΗ, 2016
Το εξώφυλλο κοσμεί πίνακας της Alexandra Kopp που τιτλοφορείται Window beach view
Το εξώφυλλο κοσμεί πίνακας της Alexandra Kopp που τιτλοφορείται Window beach view