Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Andre Rieu – Το πρώτο βιολί μιας ορχήστρας!

Αυτή είναι η ιστορία του “Βασιλιά του Waltz”, του ανθρώπου που έφερε την κλασική μουσική πάλι στο προσκήνιο, πούλησε εκατομμύρια δίσκους και έκανε συναυλίες που οι σημερινοί “Rock Stars” δεν μπορούν να συναγωνιστούν!

Μπορεί η κλασική μουσική σήμερα να πουλήσει;
Το όραμα και την πίστη ότι μπορεί και το πείσμα να το αποδείξει το είχε ο Andre Rieu! Αλλά ας πάρουμε την ιστορία του από την αρχή.


Ο Rieu άρχισε να μαθαίνει βιολί από την ηλικία των πέντε ετών. Ήταν σχεδόν νομοτελειακό, αφού ο πατέρας του Rieu υπήρξε μουσικός διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας του Λιμβούργου.
Από νωρίς ο Rieu θα δείξει μια προτίμηση στο Waltz.

Waltz
Το βαλς είναι χορός σε μουσική ¾, φαίνεται να αποτελεί την παραλλαγή και μετάλλαξη ενός εξαιρετικού λαϊκού χορού της Αυστρίας, που ονομάζεται landler.
Στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα το βαλς έγινε δημοφιλές στη Βιέννη.
Ο χορός γρήγορα έφθασε στη Γαλλία, μετά στην Αγγλία και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.
Η απογείωση και καθιέρωσή του έγινε όταν μεγάλοι άντρες της κλασικής μουσικής, όπως ο Mozart και ο Schubert, έγραψαν μουσική βαλς για χορό.
Όταν άρχισαν οι δημόσιες χοροεσπερίδες στη Βιέννη, το βαλς θα γίνει ο δημοφιλέστερος χορός.
Οι χοροεσπερίδες της Βιέννης έγιναν ο βιενέζικος τρόπος εορτασμού του Καρναβαλιού και υπάρχουν ως και σήμερα.
Σε αυτές υποχρεωτικά οι κύριοι φορούν σμόκιν και οι κυρίες φορέματα ως τον αστράγαλο. Στις περισσότερες αίθουσες ο χορός διαρκεί ως τις πέντε το πρωί!

Ας γυρίσουμε, όμως, και πάλι στον Rieu.

Ο Rieu, ο Ajax, το Second Waltz και πως το ποδόσφαιρο έβαλε και πάλι την κλασική μουσική στο προσκήνιο.
Το 1987 ο Rieu ίδρυσε την Johann Strauss Orchestra και μια δική του εταιρεία παραγωγής.
Στην πρώτη συναυλία που θα κάνει η ορχήστρα την 1η Ιανουαρίου του 1988 θα αποτελείται από 12 μουσικούς. Στην τελευταία που έπαιξε μέσα στο 2016 συμμετείχαν πάνω από 150 μουσικοί.
Επί 8 χρόνια ο Rieu προσπαθεί με πείσμα να βάλει και πάλι την κλασική μουσική μέσα στα σπίτια.
Στις συναυλίες που δίνει, εκτός από πολύ γνωστά κομμάτια Waltz, ενσωματώνει πολλά σύγχρονα τραγούδια της pop κυρίως μουσικής, παιγμένα όμως με έναν διαφορετικό τρόπο.
Η επιτυχία, όμως, θα έρθει χάρη στο ποδόσφαιρο!
Το 1994 ο Rieu κυκλοφορεί στην Ολλανδία το album “From Holland with Love” και γίνεται επιτυχία, κυρίως χάρη στο κομμάτι “Second Waltz”, που ως τότε στους κόλπους της κλασικής μουσικής ήταν γνωστό ως “Waltz No. 2 from Jazz Suite No. 2” του Dmitry Shostakovich.
Ο τίτλος φάνηκε αντι-εμπορικός στον Rieu και τον άλλαξε σε “Second Waltz”.
Η πραγματική καθιέρωση, όμως, θα έρθει όταν ο Andre Rieu αποδέχεται να παίξει το συγκεκριμένο κομμάτι στο ημίχρονο του αγώνα Champions League ανάμεσα στον Ajax και την Bayern München.
Στο γήπεδο γίνεται το αδιαχώρητο, ο Rieu, ντυμένος με μαύρο φράκο και το βιολί Stradivarius που έχει, φτάνει στο κέντρο του γηπέδου και από τα μεγάφωνα ξεκινά να παίζει το “Second Waltz”.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική. Ο φαινομενικά αταίριαστος σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα Rieu θα γνωρίσει κυριολεκτικά την αποθέωση!
Τόσο το τραγούδι όσο και όλο το album θα μείνουν στο top-10 του Ολλανδικού chart πάνω από έναν χρόνο, πουλώντας μόνο στην Ολλανδία 900.000 cd!

Stradivarius
Με το όνομα “Stradivarius” είναι γνωστό οποιοδήποτε από τα βιολιά (κυρίως), αλλά και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, κατασκευάστηκαν από μέλη της οικογένειας των Ιταλών τεχνιτών Stradivari.
Την παράδοση ξεκίνησε ο Antonio Stradivari, κατά τον 17ο αιώνα.
Σύμφωνα με τη φήμη που τα συνοδεύει, η ποιότητα του ήχου τους είναι αξεπέραστη.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 650 γνήσια όργανα των Stradivari (βιολιά, άρπες, κιθάρες, βιόλες και βιολοντσέλα) που έχουν διασωθεί ως σήμερα, όμως χιλιάδες άλλα βιολιά έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με το σχέδιό τους και φέρουν ετικέτες που γράφουν «Stradivarius».
Η παρουσία μιας τέτοιας ετικέτας πάνω σε ένα βιολί δεν σημαίνει ότι το όργανο είναι γνήσιο έργο του Stradivari.
Βιολιά Stradivarius που κατασκευάστηκαν την εικοσαετία 1680-1700 πωλούνται σήμερα για αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ας γυρίσουμε, όμως, και πάλι στον Rieu.

Οι ξεχωριστές συναυλίες του Rieu
Εκμεταλλευόμενος την επιτυχία του album, ο Andre Rieu ξεκινά μια σειρά από συναυλίες με αφετηρία την Ολλανδία και σταδιακά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Στις συναυλίες του ο κόσμος τον υποδέχεται ως “Rock Star” και τα media τον αποκαλούν "Modern King of Waltz".
Η ορχήστρα του αποτελείται πια από 150 και πλέον μουσικούς και σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις μαζί με τα κομμάτια της κλασικής μουσικής ο Rieu ενσωματώνει και σύγχρονα, όπως το “My heart will go on”, το “Time To Say Goodbye” και το “Hallelujah”.
Επίσης, στις συναυλίες του ο Rieu επανεκτελεί τις γνωστότερες μελωδίες του πλανήτη, όπως το “Zorba's Dance”, το “Victory” και το “Kalinka”.
Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα συγκλονιστικό, ο κόσμος αντιδρά και συγκινείται!
Πολλές φορές σε συναυλίες του παρουσιάζει και διεθνούς φήμης καλεσμένους.

Θέλω, όμως, να σταθώ στη συναυλία που έδωσε στη γενέτειρά του, το Maastricht, στις 12 Ιουλίου του 2014.
Εκεί, μπροστά σε 10.000 κόσμο, παρουσίασε την 10χρονη τότε Amira Willighagen, που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε με μια “αγγελική” φωνή το κλασικό κομμάτι “O mio babbino caro”.
Ο κόσμος θα παρακολουθήσει την μικρή Amira και τον Rieu, με μια συγκίνηση που είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα και σε παρασύρει ακόμα και όταν το δεις απλά από το Youtube, όπως εγώ.
Πολλοί, κατά την διάρκεια του τραγουδιού, ξεσπούν σε κλάματα!
Στο τέλος του τραγουδιού θα ακολουθήσει ένα απίστευτο “Standing ovation” (όρθιοι, χειροκροτούν παρατεταμένα) από 10.000 ανθρώπους!
Μια άλλη στιγμή που αξίζει να αναφερθεί, από τις συναυλίες του Rieu, είναι αυτή που στο Royal Albert Hall του Λονδίνου θα εκτελέσει το “Sirtaki Zorba Dance”.
Κόσμος θα σηκωθεί και θα ξεκινήσει να χορεύει συρτάκι μέσα στην αίθουσα κλασικής μουσικής δημιουργώντας μια πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα!
Παρόμοια σκηνικά διαδραματίζονται σε όλες τις συναυλίες όπου ο Rieu παίζει το κομμάτι του Θεοδωράκη!

Συρτάκι
Το συρτάκι είναι δημοφιλής ελληνικός χορός.
Όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν, δεν είναι πολύ παλιός ελληνικός χορός.
Χορογραφήθηκε το 1964 από τον Γιώργο Προβιά για την κινηματογραφική ταινία “Ζορμπάς”.
Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό.

Ας γυρίσουμε, όμως, και πάλι στον Rieu.

Επίλογος
Το 2015 ο Rieu έδωσε 7 sold out συναυλίες στη Ρουμανία, σε υπαίθριο χώρο.
Περισσότεροι από 150 χορωδοί συνόδευσαν τον Rieu, σε ένα σκηνικό που αναπαριστούσε έναν αρχαίο ελληνικό ναό.
Ο Rieu εργαζόταν επί δύο χρόνια μόνο για αυτό το μεγάλο πρότζεκτ.
Έχει κερδίσει δύο παγκόσμια μουσικά βραβεία, ενώ οι δίσκοι του έχουν γίνει 335 φορές πλατινένιοι σε πολλές χώρες και έχει πουλήσει 35 εκατομμύρια cds και dvds.
Ο “σύγχρονος Βασιλιά του Waltz” με πείσμα, όραμα και επιμονή κατάφερε το θεωρητικά αδύνατο!
Να φέρει και πάλι την κλασική μουσική στο προσκήνιο!
Η κλασική μουσική απέκτησε τον δικό της “Rock Star” και όπως έγραψε μια αγγλική εφημερίδα μετά από μια συναυλία του:

“...Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο μεγάλο όνομα από τον Robbie Williams και τους One Direction μαζί...”

“...He's the 63-year-old violinist who (for ladies of a certain age) is bigger than Robbie Williams and One Direction put together...”


Γιώργος Περισανίδης

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα