Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Δημήτρης Μπισλάνης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Υπήρξε από τις χαρακτηριστικότερες «κακές» φυσιογνωμίες και ιδιαίτερα απαιτητικός αδελφός απέναντι στην ανύπαντρη αδελφή. Υπέροχη, βαθιά φωνή, ψηλό παρουσιαστικό και εξέχουσα φυσιογνωμία σε δεύτερους ρόλους.

Η σταδιοδρομία του στα καλλιτεχνικά μας πράγματα κράτησε περίπου μια δεκαπενταετία, από το 1962 που εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε θέατρο και κινηματογράφο. Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από την παράσταση «Ο άνθρωπος που γύρισε απ΄τον γύψο» (θέατρο Σινεάκ-Ρεξ, καλοκαίρι 1973), στο οποίο συνεργάστηκε με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, έναν ηθοποιό που τον αγαπούσε και τον εκτιμούσε βαθιά. Μαζί εμφανίστηκαν σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Παγίδα» (1962), μιας και το «Μερικοί το προτιμούν κρύο» της ίδιας χρονιάς προβλήθηκε αργότερα μες στον χρόνο. Διαπιστωμένα εμφανίστηκε σε 82 ταινίες, 1 συμπαραγωγή («Οι διαβολάνθρωποι», πρωτότυπος τίτλος «Devil’s men» ή «Minotaur», 1975) και στην ταινία μικρού μήκους «Φωνές» (1968). Εδώ υπάρχει ένα ωραίο μοντάζ από εμφανίσεις του σε ταινίες.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις πρώτες σειρές της κρατικής οθόνης, όπως «Η γειτονιά μας» (από τις μακροβιότερες σειρές της ΥΕΝΕΔ, 1972-1977), «Βασίλισσα Αμαλία» (ΥΕΝΕΔ, 1975-1976, 68 επ.) και σε άλλες. Στο Θέατρο της Δευτέρας εμφανίστηκε στην παράσταση «Οι δώδεκα ένορκοι» του Ρέτζιναλντ Ρόουζ (20/12/1976), από όπου και η φωτογραφία.
Δυστυχώς, αυτός ο ταλαντούχος άνθρωπος πέθανε νωρίς, μόλις στα 44 του χρόνια, από γάγγραινα, κατά την παραμονή του σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Πέθανε το 1977, συγκλονίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο της εποχής. Η φωτογραφία είναι από την ταινία «Έμπαινε Μανωλιό!» (1970).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα screenshots, πλην της πρώτης που τη βρήκα στο διαδίκτυο, είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα