Τέσσερα διαφορετικά βιβλία από τις εκδόσεις Όστρια προσφέρονται στους συνταξιδιώτες αναγνώστες του ιστότοπου προσπαθώντας να καλύψουν κάθε γούστο και ανάγκη. Γνωρίστε τα και διεκδικήστε τα!
Κουρτίνα
Τερέζα Κουρούκλη
Είναι ο αέρας πριν απ' τη βροχή και ατίθαση η κουρτίνα αγκαλιάζει την καρέκλα της βεράντας ξανά και ξανά. Έρχεται, φεύγει, την τυλίγει στα άσπρα, την ομορφαίνει, γίνονται σκηνικό· τη μια είναι χορευτικό το πλησίασμα και μετά όταν την αρπάζει, γίνεται κάτι σαν πάθος ασφυκτικό.
Η καρέκλα χάνεται και μαζί γίνονται μια άσπρη κινούμενη φιγούρα και ξανά πίσω η κουρτίνα, για να πάρει φόρα, να 'ρθει μπροστά πάντα βουβά, να της χιμήξει, να την περιτυλίξει, πριν ξαναγυρίσει πίσω στο πόστο της...
Μια συλλογή από τριάντα μικροδιηγήματα που δείχνουν αυτόνομα, όμως διαθέτουν συνδέσμους. Οι ιστορίες κυκλώνουν το αόρατο όπως μια κουρτίνα που μας εμποδίζει να δούμε πίσω της όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τί υπάρχει.
***
Η ζωή μας κάνει πλάκα
Ρίκα Διαλυνά
Το μυθιστόρημα «Η ζωή μας κάνει πλάκα», πρόκειται για μια ιστορία με δραματικά, ηθικοπλαστικά στοιχεία, συμπληρωμένα με τα απαραίτητα κλισέ και εκπλήξεις που συναντούμε συχνά σε ταινίες και βιβλία. Όσα συμβαίνουν στην ιστορία στερούνται την υποστήριξη της σταθερής, φυσικής ροής του λόγου. Η γραφή παρουσιάζεται άλλοτε λυρική, σχεδόν ποιητική, και κάποτε «στυγνή» και περιγραφική. Οι εικόνες μού θυμίζουν έντονα επαναλήψεις του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, προσφέροντας πλήθος θετικών και αρνητικών συναισθημάτων με τον τρόπο αποδίδονται.[1]
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
***
Ίδρυμα Αγίων
Costantino Salis
Το Ίδρυμα Αγίων είναι ένα πολυπρόσωπο, τολμηρό και ανατρεπτικό λογοτεχνικό έργο. Δεν γράφτηκε για να φτιάξει μια ιστορία αντικειμενική αλλά για να αποδώσει τη φρεσκάδα της αφήγησης, το θαυμασμό της φαντασίας, την κωμικότητα και την απελπισία ενός ταξιδιού στον ξεχωριστό κόσμο της τρέλας. Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Βασίλης, μια διχασμένη προσωπικότητα που διηγείται όλα όσα είδε και έζησε στα 40 χρόνια που παρέμεινε έγκλειστος σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. Μιλάει για έναν φίλο του, τον Βασίλη, και δεν μπορεί να αντιληφθεί πως ο Βασίλης είναι εκείνος ο ίδιος –τι κι αν η νοσοκόμα του ψυχιατρείου τού λέει «Πάψε πια να μιλάς όλο για τον Βασίλη, τον Βασίλη... Μα δεν μπορείς επιτέλους να το καταλάβεις πως ο Βασίλης είσαι εσύ;»
Ο Βασίλης είναι το μαύρο πρόβατο. Μέσα στο αναστατωμένο του μυαλό πραγματικότητα και φαντασία συγκρούονται παράγοντας απρόσμενες εκλάμψεις. Μιλάει για τη δεκαετία του Εξήντα και εξυμνεί τα «μυθικά χρόνια του Εξήντα», όπως τα χαρακτηρίζει. Λέει πως «το τρελοκομείο είναι μια συγκατοίκηση αγίων. Είναι άγιοι οι καημένοι οι τρελοί. Είναι αγία η αδελφή, και ο γιατρός είναι ο πιο άγιος απ’ όλους, είναι ο αρχηγός των αγίων».
***
Ιστορίες από τη χαμένη πατρίδα
Πάνος Καλούδας
Το βιβλίο ζωντανεύει στιγμές και εικόνες πού πλέον τείνουν να θαμπώσουν από το πέρασμα του χρόνου. Υμνεί τον ηρωικό Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, γράφτηκε με βιωματικά στοιχεία αλλά κυρίως με αγάπη, με τρυφερότητα και με νοσταλγία. Είναι αφιερωμένο σε μία ακόμα χαμένη πατρίδα η οποία εγκαταλήφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 60. Η σειρά των διηγημάτων πραγματεύεται αληθινές ιστορίες μεταφέροντας το μεγαλείο, την πολιτιστική, κοινωνική και πνευματική ευμάρεια της πιο καλά συγκροτημένης κοινότητας των Ρωμιών.
[1] Περισσότερες βιβλιοεντυπώσεις του ιδίου εδώ.