Το Julia είναι μια πραγματικά σπαρακτική μπαλάντα των Pavlov's Dog.
Όταν φτάσεις στο ρεφρέν, θα ακούσεις 3 φορές να επαναλαμβάνεται το:
“...And I can't live without your love...”
Είναι ένα τραγούδι σταθμός, που κουβαλάει ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στο χώρο του classic rock και περιβάλλεται από πολλούς αστικούς μύθους.
Η ιστορία μας ξεκινά περίπου 43 χρόνια πριν. Το 1973, μια παρέα εφήβων από το St. Louis του Μισούρι θα φτιάξει μια ροκ μπάντα και σε μια περιοχή όπου οι περισσότεροι συνήθιζαν να παίζουν jazz και country, εκείνοι έπαιζαν progressive rock.
Η αρχική πρόταση ήταν η μπάντα να ονομαστεί Anno Mundi, μια λατινική έκφραση που σημαίνει Από καταβολής κόσμου. Όμως το συγκεκριμένο όνομα φαινόταν εντελώς ηλίθιο στον τραγουδιστή του συγκροτήματος David Surkamp, ο οποίος άνοιξε στην τύχη το βιβλίο ψυχολογίας που κουβαλούσε μαζί του και έπεσε πάνω στο πείραμα του Παβλόφ.
Οι σκύλοι του Παβλόφ
Το 1904, στα περίχωρα της Αγ. Πετρούπολης, ο Ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλώφ σχημάτισε δύο ομάδες από σκύλους.
Η μία ομάδα έτρωγε σε σταθερή ώρα κάθε μέρα. Η άλλη ομάδα έτρωγε και αυτή σε άλλη σταθερή ώρα κάθε μέρα, αλλά με μία διαφορά: λίγα λεπτά πριν φάνε τα σκυλιά, ο Παβλώφ χτυπούσε ένα κουδούνι.
Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβανόταν για μέρες.
Στη συνέχεια ο Παβλώφ άρχισε να χτυπάει το κουδούνι σε άσχετες ώρες, χωρίς να προσφέρει τροφή. Πρόσεξε ότι στους σκύλους της δεύτερης ομάδας άρχισαν να τρέχουν τα σάλια, ακριβώς όπως όταν τους έδινε τροφή. Η πρώτη ομάδα δεν αντέδρασε καθόλου. Άρα η δεύτερη ομάδα είχε συσχετίσει την τροφή με το κουδούνι και αυτό δημιούργησε ένα αντανακλαστικό. Το νευρικό τους σύστημα προσαρμόστηκε και όποτε άκουγαν κουδούνι πίστευαν ότι θα επακολουθήσει η τροφή, γι' αυτό και τους έτρεχαν τα σάλια.
Η καινούργια αντίδραση ήταν ένα αντανακλαστικό, που δημιουργήθηκε τεχνητά συσχετίζοντας ένα τεχνητό ερέθισμα με μία συγκεκριμένη αντίδραση, απολύτως εξαρτημένη από το ερέθισμα αυτό. Ο Παβλώφ ονόμασε τα αντανακλαστικά αυτά εξαρτημένα και έγραψε ιστορία.
Ο Surkamp, γοητευμένος από την ιστορία που μόλις είχε διαβάσει, θα επιμείνει να ονομαστεί η μπάντα Pavlov's Dog (Ο σκύλος του Παβλώφ).
Οι Pavlov's Dog σύντομα αποκτούν τη φήμη ενός συγκροτήματος πραγματικά καλού στις ζωντανές εμφανίσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό πρέπει να έπαιξε η πολύ ιδιαίτερη φωνή του τραγουδιστή David Surkamp.
Ο David Surkamp έχει ίσως την πιο λεπτή σχεδόν γυναίκεια φωνή που έχεις ακούσει σε άντρα!
Σχετικά γρήγορα υπογράφουν και το πρώτο τους album και το 1975 κυκλοφορούν με την ABC Records το Pampered Menial, κερδίζοντας ως αμοιβή για την υπογραφή τους 500.000 δολάρια.
Το πρώτο τραγούδι του πρώτου τους album τιτλοφορείται Julia και την μουσική και τους στίχους υπογράφει ο Surkamp.
Κάπου εδώ αρχίζουν οι παραδοξότητες...
Ένα μήνα περίπου μετά την κυκλοφορία του, το ίδιο album κυκλοφορεί από την Columbia Records πάλι, που εμφανίζει ένα πανομοιότυπο συμβόλαιο με την μπάντα, στο οποίο η αμοιβή τους και πάλι είναι 500.000 δολάρια!
Το πρώτο τους album, παρόλο που θα πάρει καλές κριτικές, θα πατώσει εισπρακτικά. Η μπάντα θα κάνει και μια δεύτερη απόπειρα το 1976 στην Columbia Records με την κυκλοφορία του δεύτερου album At the Sound of the Bell, που και αυτό δεν θα κάνει πωλήσεις.
Το 1977 η Columbia θα αρνηθεί εντελώς να κυκλοφορήσει το τρίτο τους album και το γκρουπ λίγο μετά θα διαλυθεί, καταδικασμένο μάλλον στη λήθη...
Στις αρχές της δεκαετίας του 80, σιγά σιγά το Julia, συνοδευόμενο από διάφορες φήμες, θα αρχίζει να παίζει σε όλο και περισσότερους διαφορετικούς σταθμούς.
Η πρώτη φήμη που κυκλοφόρησε, άγνωστο από ποιον και πως, ήταν ότι ο τραγουδιστής Surkamp αυτοκτόνησε, επειδή ήταν πολύ άσχημος.
Ένας αστικός μύθος, που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο, έλεγε ότι το τραγούδι ερμηνεύει νάνος ομοφυλόφιλος, που είχε ευνουχιστεί! (Την εκδοχή αυτή πίστευα και εγώ για αρκετά χρόνια!)
Μια άλλη παραλλαγή έκανε λόγο για γυναίκα που κρύβεται πίσω από τα φωνητικά του τραγουδιού.
Αποτέλεσμα της παραφιλολογίας, που αναπτύχθηκε, ήταν το τραγούδι να παίζει σε όλο και περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς και να γίνεται όλο και πιο γνωστό!
Το 1990, με το τραγούδι ήδη να θεωρείται κλασσικό και να φιγουράρει στις περισσότερες λίστες με τις καλύτερες ροκ μπαλάντες όλων των εποχών, η μπάντα ενώνεται και πάλι.
Οι Pavlov's Dog ως και σήμερα, με αλλαγές από το αρχικό σχήμα, αλλά πάντα με τον Surkamp σαν τραγουδιστή, συνεχίζουν να κάνουν περιοδείες.
Το 2007, στα πλαίσια μια περιοδείας τους, θα επισκεφτούν και την Ελλάδα, ενώ λίγους μήνες πιο πριν είχαν κυκλοφορήσει και το τρίτο album τους, που 40 χρόνια πριν τους είχε αρνηθεί η Columbia.
Οι Pavlov's Dog αδιαμφησβήτητα υπήρξαν η μπάντα της μίας επιτυχίας. Το Julia υπήρξε το πρώτο τους τραγούδι, στο πρώτο τους album! Η αναγνώριση μπορεί να άργησε, μπορεί και να ήρθε με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο, αλλά τελικά το τραγούδι βρήκε τη θέση και την αποδοχή που του άξιζε!
Πληκτρολογώντας αυτές τις τελευταίες γραμμές, ακούω ταυτόχρονα και το τραγούδι τους στο youtube. Όσο περίεργο και να σου ακούγεται, ακόμα ευνουχισμένο νάνο τον φαντάζομαι! Με αυτήν την εικόνα είχα συνοδεύσει τα εφηβικά μου ακούσματα, αυτή θα κρατήσω για πάντα...
Γιώργος Περισανίδης