Μια μικρή συλλογή από δυο τρία πραγματάκια που αξίζουν ένα λεπτό ανάγνωσης, λίγο χρόνο, μια αναζήτηση... Για να ξέρετε τί παίζει.
Αυτές τις μέρες, που λέτε, κυκλοφόρησε ένα μοναδικό βιβλίο και παράλληλα ιστορικό, όχι με την έννοια που έχει η λέξη στον χαρακτηρισμό "ιστορικό μυθιστόρημα" αλλά με τη σημασία που έχει στη φράση "ιστορικό γεγονός". Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο Βορειοκορεάτη συγγραφέα που δεν έχει την έγκριση του καθεστώτος και αφορά μια συλλογή διηγημάτων υπό τον τίτλο Η καταγγελία. Ο συγγραφέας του -εννοείται ότι παραμένει αγνώστου ταυτότητος- υπογράφει με το όνομα Bandi που σημαίνει πυγολαμπίδα και ίσως αυτή η αδιόρατη μικρή λάμψη του εντόμου κάτι να λέει για το εγχείρημα. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Συγγραφέων και ζει -ακόμα- στη Βόρεια Κορέα. Αν ποτέ αποκαλυφθεί το όνομά του θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή αλλά το ρίσκο είναι μικρότερο της ανάγκης του να μιλήσει για την πείνα, τις κακουχίες, την κόλαση ή την αποκοπή από την πρόοδο που έχει επιφέρει στο λαό της Βόρειας Κορέας το απολυταρχικό καθεστώς της ενώ οι ιστορίες του έπρεπε να φυγαδευτούν από τη χώρα υπό άκρα μυστικότητα ώστε να βρουν το δρόμο προς τη δημοσιότητα. Τη μετάφραση από τα γαλλικά έκανε ο Βασίλης Κιμούλης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες; Κλικ εδώ!
Το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου γιορτάζοντας τα 70 χρόνια ανελλιπούς δράσης, παρουσιάζει την νεανική-εφηβική μουσικοθεατρική παράσταση Το Κάστρο της Κυρά-Ρήνης και ο βασιλιάς Ανήλιαγος.
Πρόκειται για μια ιδέα του μουσικού (performer) Ανδρέα Κατερινόπουλου, ο οποίος υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης που ακροβατεί μεταξύ σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής. [για τον ίδιο δείτε και εδώ!] Το θεατρικό έργο γράφτηκε από την πολυβραβευμένη συγγραφέα Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, βασισμένο σε έναν από τους πιο γνωστούς Αιτωλικούς μύθους, και γίνεται μουσικοθεατρική παράσταση για να ζεστάνει την καρδιά όσων είναι και παραμένουν παιδιά.
Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου παντρεύει επί σκηνής δύο μορφές τέχνης, το μουσικό θέατρο και την ψηφιακή τεχνολογία, μετατρέποντας την θεατρική σκηνή σε ζωντανό πίνακα ζωγραφικής, όπως τον δημιουργεί η ιδιαίτερη, σύγχρονη και ταυτόχρονα ονειρική σκηνοθετική ανάγνωση του Κωνσταντίνου Κάππα. Ο εικαστικός δημιουργός (digital artist) Ευθύμης Αργυράτος αποδίδει ψηφιακά, αποσπάσματα του μύθου ζωγραφίζοντας σε πραγματικό χρόνο.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της όμορφης αρχοντοπούλας Κυρα-Ρήνης κρατά η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου. Επίσης, εμφανίζονται οι Αγρινιώτες ηθοποιοί και μουσικοί Αιμίλιος Αλεξανδρής (Ανήλιαγος), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Βάγια) και Ανδρέας Κατερινόπουλος (Γυφτάκης). Τα κοστούμια και τις ειδικές κατασκευές υπογράφει η ανατρεπτική σκηνογράφος και ενδυματολόγος θεάτρου Ελένη Καραμέρου, γνωστή για την επί σειρά ετών συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, ενώ τα σκηνικά είναι κατασκευή του Βασίλη Ραμμόπουλου.
Στην υπόθεση... οι καιροί ήταν δύσκολοι για την όμορφη χώρα. Τα ποτάμια στέρευαν και στο πέλαγος αρμένιζαν πειρατικά καράβια. Η σωτηρία ήταν ένα κάστρο. Οι δύο γέροι βασιλιάδες γυρεύουν το καλό της χώρας και οι δυο μοναχογιοί τους την αγάπη. Ανάμεσά τους μια αρχοντοπούλα με ομορφιά ξακουστή και φρονιμάδα αμέτρητη. Δύο άθλοι θα κρίνουν τον αξιότερο. Η κυρά-Ρήνη φυλακισμένη καρτερεί... Ποιoς θα την κερδίσει; Ο αψύς και γυριστής Γυφτάκης ή ο χλομός Ανήλιαγος;
Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 έως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016
Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 η παράσταση που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανεβαίνει στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.
Πληροφορίες-κρατήσεις: Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, Πλατεία Παναγοπούλου 1, Αγρίνιο, Τηλ.: 2641024767
Facebook group της παράστασης
Σε κάτι διαφορετικό αλλά πρωτόφαντο... η Black & White theatre group παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια το έργο Nerve του Αμερικανού Adam Szymkowicz, στο θέατρο Μπιπ (Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη). Έργο που πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, το online dating και έχει ήρωές του τον Έλιοτ και τη Σούζαν, οι οποίοι -τι άλλο;- συνομιλούν σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο μέχρι που αποφασίζουν να γνωριστούν από κοντά. Το κείμενο χαρακτηρίζεται ως βαθιά ανθρώπινο, σύγχρονο ενώ οι χαρακτήρες είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας -άρα και οικείο. Μιλάει για έλλειψη συναισθηματικής ευφυίας, για μοναξιά, για την ανάγκη της επικοινωνίας... για τους ανθρώπους έρμαια των νευρώσεων και συναισθηματικών εγκλωβισμών που διψούν για αποδοχή και συντροφικότητα. Σκηνοθετεί ο Μάριος Παϊτάρης σε μετάφραση Θωμά Βούλγαρη και εικαστική επιμέλεια Αγγελίνας Παγώνη. Παίζουν οι Μαριάνθη Κολιάκη και Γιάννης Ρούσσος. Κατασκευή μαριονέτας από τον Σωκράτη Παππά.
Παραστάσεις: Από 7 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Η Αγγελική των Fly Theatre παρουσιάστηκε και πέρυσι στο Αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία, ικανή για να επιστρέψει πάλι από τις 11 Νοεμβρίου στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Το κείμενο βασίζεται στη μαρτυρία της Αγγελικής Ματθαίου και παρουσιάζεται σε διασκευή της Κατερίνας Δαμβόγλου. Όπως αναφέρει το έργο η Αγγελική είναι... παιδί της Λωζάνης. Της συνθήκης της Λωζάνης. Η ιστορία της ξεκινά το 1922 στο σπίτι της όταν εκείνη ήταν 6 ετών. Με την Καταστροφή της Σμύρνης και αφού αιχμαλωτίζεται η οικογένειά της, ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς την ενδοχώρα της Τουρκίας. Μετά από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο, αφού όμως έχει χάσει όλη την οικογένειά της. Μέσα από την ιστορία της τίθονται τα ερωτήματα: "Τι εστί εθνική ταυτότητα;" και "Τι εστί έθνος;" Η Αγγελική βρήκε τη δύναμη... να αγαπά αντί να μισεί, να συγχωρεί και να συνεχίσει να ζει με τη γαλήνη εκείνου που υπέφερε τόσο ώστε να εκτιμά και να απολαμβάνει την κάθε μέρα με την αθωότητα και τον ενθουσιασμό ενός παιδιού.
Σκηνοθεσία/συνδημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Νεκτάριος Θεοδώρου