Τ.Κ.: Το βιβλίο μου ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ είναι βασισμένο σε αληθινές ιστορίες και γεγονότα από τις χαμένες πατρίδες και όχι μόνο. Ο τίτλος του είναι διφορούμενος καθώς για μένα είναι μια υπόσχεση στην γιαγιά μου Γεωργία να καταγράψω την ζωή της αλλά και ο πόθος των δύο ηρωίδων μου, Γεωργίας και Ελπίδας, να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν: Μαινεμένη στην Μαγνησία και Κουκλουτζά προάστιο της Σμύρνης αντίστοιχα. Το όνειρό τους έμεινε ανεκπλήρωτο και οι καρδιές τους λαβωμένες. Η ζωή τους μέσα στην δίνη των πολέμων και γεμάτη απρόσμενες καταστάσεις και γεγονότα. Οι αντοχές τους δοκιμάστηκαν στο έπακρο και όμως επέζησαν δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα πίστης και ελπίδας που μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας καθοδηγήσει.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Τ.Κ.: Η λέξη ΥΠΟΣΧΕΣΗ περιγράφει δυναμικά το βιβλίο μου. Υπόσχεση στην ζωή, στην ελπίδα, στην αναγέννηση μέσα από τις στάχτες. Η απάνθρωπη πλευρά της ζωής και οι συγκυρίες που δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα, κάνουν τις Μικρασιάτισσες γυναίκες να ορθώσουν το ανάστημά τους και μαζεύοντας τα κομμάτια τους να βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν την πορεία τους σε μια νέα γη, στην μητέρα-πατρίδα όπου δεν γίνονται δεκτές με τον καλύτερο τρόπο. Η αξία τους θα αναγνωριστεί αργότερα μέσα από την αγάπη που θα εισπράξουν από τις οικογένειες που θα δημιουργήσουν.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Τ.Κ.: Ο αναγνώστης που πρόκειται να διαβάσει το βιβλίο μου θα πρέπει να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που οδηγεί στην ευτυχία. Θα εκτιμήσει την ειρήνη, την υγεία, την πατρίδα, την οικογένεια και θα καταλάβει πως τα υλικά αγαθά μπορεί να χαθούν από την μια στιγμή στην άλλη. Δεν ξαναγύρισαν οι ήρωες του Μικρασιατικού πολέμου, ούτε αυτοί που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας στις εμπόλεμες καταστάσεις που ακολούθησαν. Όμως το όραμα της ελευθερίας και της προκοπής είναι χαρακτηριστικό του λαού μας και δεν πρέπει να λυγίζουμε ότι καταστάσεις κι αν αντιμετωπίζουμε.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Τ.Κ.: Το βιβλίο είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Η αρχή του στο Μουτεβελί, περιφέρεια Μαγνησίας Μικράς Ασίας. Ακολουθεί ο Κουκλουτζάς, η Σμύρνη, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Ανδρος και ο Πειραιάς. Η πορεία συνεχίζεται προς την Πάτρα, κατόπιν Κοκκινιά-Νίκαια. Μια παράλληλη πορεία ξεκινά από Αλμυροπόταμο Ευβοίας, Αστακό, Πάτρα, Νίκαια και η κατάληξη όλων είναι ο Κορυδαλλός. Με τα σύγχρονα μέσα ίσως το ταξίδι αυτό να διαρκούσε 10 μέρες.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μια φράση/παράγραφο από το βιβλίο...
Τ.Κ.: Σας παραθέτω δύο αποσπάσματα από το βιβλίο:
«Γεννήθηκα στις 4 Φεβρουαρίου του 1908 στο Μουτεβελί. Έμεινα ορφανή από 6 μηνών από τον πατέρα μου. Είχα τρεις αδερφούς τον Παναγιώτη, τον Αντώνη και τον Χρήστο και μία αδερφή δέκα χρόνια μεγαλύτερη από μένα την Κατίνα.»
«Όλη αυτή την ώρα η Κατίνα είχε μείνει ακίνητη σαν στήλη άλατος. Είχε κοκκινήσει ως τις ρίζες των μαλλιών της αλλά αυτό το χρώμα την έκανε ακόμα πιο όμορφη. Τόλμησε και κοίταξε στα μάτια τον Μέντορα και αυτό που διάβασε εκεί ήταν ένας έρωτας κρυφός και ανείπωτος... ...Ένοιωσε πως η αγάπη τους θα γινόταν δέντρο που θα έβγαζε φύλλα και θα ρίζωνε βαθιά στη γη για να καρποφορήσει και να ωριμάσει τους καρπούς του αμοιβαίου τους έρωτα.»
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια και περιέχει CD με τρία μελοποιημένα ποιήματα της Τζίνας Κατσάτου από την Ελένη Μπελιμπασάκη, σε ερμηνεία Ελένης Ασημακοπούλου και Βασίλη Διαμάντη.
Η Τζίνα Κατσάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής. Κατάγεται από την Μικρά Ασία και από τον Αλμυροπόταμο Ευβοίας. Είναι καθηγήτρια αγγλικών και γαλλικών και είχε τα φροντιστήρια ΕΦΕΣΗ. Ίδρυσε τον σύλλογο KORYDALLOS-LAMURE-EUROPE μαζί με τους γονείς και μαθητές των φροντιστηρίων της και έκανε γνωστή την πόλη του Κορυδαλλού στην Γαλλία οργανώνοντας ανταλλαγές μαθητών. Ασχολείται με τα κοινά του Δήμου και ήταν μέλος της πρωτοβάθμιας και τώρα της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής. Είναι μέλος της Ανάσας Ζωής Δήμου Κορυδαλλού. Είναι παντρεμένη και έχει τέσσερα παιδιά. Στην εργογραφία της περιλαμβάνεται και το βιβλίο "Πρόσωπα της αγάπης" που ήταν το πρώτο της (Εκδ. Οσελότος).