Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς ** Διηγήματα: Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Διάφορα άλλα: Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Φραγκίσκος Μανέλλης και Μαίρη Λαΐδου


Ο Φραγκίσκος Μανέλλης γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης το 1909 και καταγόταν από θεατρική οικογένεια. Ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός της μουσικής σκηνής. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους με τους οποίους εμφανιζόταν στην Αθήνα και τις επαρχιακές πόλεις. Ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στην ψυχαγωγία των Ενόπλων Δυνάμεων και τιμήθηκε γι' αυτή του την προσφορά με ειδικές διακρίσεις. Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Μαίρης Λαΐδου και πατέρας της χορεύτριας Ρέας Μανέλη. Πέθανε το 1978.


Στον κινηματογράφο έπαιξε συνολικά σε 61 ταινίες, με πρώτη τη «Η θύελλα πέρασε» (1943) και τελευταία «Τα ομορφόπαιδα» (1971). Στην ανωτέρω φωτογραφία είναι ο κωμικός μας ηθοποιός στη δεύτερή του εμφάνιση, στην ταινία «Ραγισμένες καρδιές» (1945). Τη δεκαετία του 1960, όπου και διακρίθηκε σε ρόλους «μπουφόνου», με χαρακτηριστική φυσιογνωμία και συγκεκριμένο παίξιμο, ήταν παραγωγός τριών ταινιών στις οποίες πρωταγωνίστησε και σεναριογράφος πέντε!


Στην τηλεόραση έπαιξε μόνο στη σειρά «Το παλιό το κατοστάρι» (ΥΕΝΕΔ, 1974, 46 επ.), από όπου και το μοναδικό ως τώρα εξώφυλλό του που έχω εντοπίσει, δίπλα σε εξίσου σημαντικούς κωμικούς ηθοποιούς (Ραδιοτηλεόρασις, 9/6/1974). Επίσης, το 2009 οι εκδόσεις «Οδός Πανός» κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Μάκη Μωραΐτη «Φραγκίσκος Μανέλλης: ο σουρεαλιστής μπούφος και ο ελληνικός κινηματογράφος της παλιάς εποχής».


Ο Φραγκίσκος Μανέλλης παντρεύτηκε τη Μαίρη Λαΐδου, μια υπέροχη καρατερίστα, που πέθανε από εγκεφαλικό το 1960, μόλις στα 45 της χρόνια! Ο θάνατός της ήταν άλλη μια συμφορά στην πολύπαθη ζωή της μητέρας της, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, της γνωστής στιχουργού, η οποία προφητικά είχε γράψει λίγο καιρό πριν τους στίχους του τραγουδιού: «Δυο πόρτες έχει η ζωή». Η Μαίρη Λαΐδου γεννήθηκε το 1915 στη Σμύρνη και διέπρεψε στο μουσικό θέατρο, συντροφεύοντας πολλές φορές στη σκηνή τον σύζυγό της. Το επίθετό της ήταν Νικολαΐδου όμως το άλλαξε γιατί αυτό ήταν κοινότοπο επώνυμο στον χώρο του θεάτρου.


Η Μαίρη Λαΐδου πρόλαβε να εμφανιστεί μόνο σε 7 ταινίες, με πρώτη τη «Διαγωγή μηδέν» το 1949, στο πλάι του συζύγου της και τελευταία «Το νησί της σιωπής» (1958). Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), όπου υποδύθηκε τη μία από τις τσιγγάνες που πλαισιώνουν το αγαπημένο δίδυμο Μίμη Φωτόπουλου και Βασίλη Αυλωνίτη.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες 1 και 4 είναι από τη σελίδα στο facebook Μουσικό Θέατρο του ακάματου Γιάννη Χριστόπουλου.
Το εξώφυλλο και τα screenshots των ταινιών είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Η άλλη πλευρά, Γιώργου Λύπα4ος όροφος, Μάριου Λιβάνιουλοιπόν, Ευτυχίας ΚατελανάκηΤο ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Πέτα μακριά, Πέπε, Δαμιανός ΑγραβαράςΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη ΣμίχεληΟ βυθός αλλιώς, Μαρίας ΒουζουνεράκηΤα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης, Πόπης ΚλειδαράΙόντα θανάτου, Σοφίας ΕλευθεριάδουΝαι, αρνούμαι, Χάρη ΒαρούτηΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα