Ο Φραγκίσκος Μανέλλης γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης το 1909 και καταγόταν από θεατρική οικογένεια. Ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός της μουσικής σκηνής. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους με τους οποίους εμφανιζόταν στην Αθήνα και τις επαρχιακές πόλεις. Ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στην ψυχαγωγία των Ενόπλων Δυνάμεων και τιμήθηκε γι' αυτή του την προσφορά με ειδικές διακρίσεις. Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Μαίρης Λαΐδου και πατέρας της χορεύτριας Ρέας Μανέλη. Πέθανε το 1978.
Στον κινηματογράφο έπαιξε συνολικά σε 61 ταινίες, με πρώτη τη «Η θύελλα πέρασε» (1943) και τελευταία «Τα ομορφόπαιδα» (1971). Στην ανωτέρω φωτογραφία είναι ο κωμικός μας ηθοποιός στη δεύτερή του εμφάνιση, στην ταινία «Ραγισμένες καρδιές» (1945). Τη δεκαετία του 1960, όπου και διακρίθηκε σε ρόλους «μπουφόνου», με χαρακτηριστική φυσιογνωμία και συγκεκριμένο παίξιμο, ήταν παραγωγός τριών ταινιών στις οποίες πρωταγωνίστησε και σεναριογράφος πέντε!
Στην τηλεόραση έπαιξε μόνο στη σειρά «Το παλιό το κατοστάρι» (ΥΕΝΕΔ, 1974, 46 επ.), από όπου και το μοναδικό ως τώρα εξώφυλλό του που έχω εντοπίσει, δίπλα σε εξίσου σημαντικούς κωμικούς ηθοποιούς (Ραδιοτηλεόρασις, 9/6/1974). Επίσης, το 2009 οι εκδόσεις «Οδός Πανός» κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Μάκη Μωραΐτη «Φραγκίσκος Μανέλλης: ο σουρεαλιστής μπούφος και ο ελληνικός κινηματογράφος της παλιάς εποχής».
Ο Φραγκίσκος Μανέλλης παντρεύτηκε τη Μαίρη Λαΐδου, μια υπέροχη καρατερίστα, που πέθανε από εγκεφαλικό το 1960, μόλις στα 45 της χρόνια! Ο θάνατός της ήταν άλλη μια συμφορά στην πολύπαθη ζωή της μητέρας της, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, της γνωστής συνθέτριας, η οποία προφητικά είχε γράψει λίγο καιρό πριν τους στίχους του τραγουδιού: «Δυο πόρτες έχει η ζωή». Η Μαίρη Λαΐδου γεννήθηκε το 1915 στη Σμύρνη και διέπρεψε στο μουσικό θέατρο, συντροφεύοντας πολλές φορές στη σκηνή τον σύζυγό της. Το επίθετό της ήταν Νικολαΐδου όμως το άλλαξε γιατί αυτό ήταν κοινότοπο επώνυμο στον χώρο του θεάτρου.
Η Μαίρη Λαΐδου πρόλαβε να εμφανιστεί μόνο σε 7 ταινίες, με πρώτη τη «Διαγωγή μηδέν» το 1949, στο πλάι του συζύγου της και τελευταία «Το νησί της σιωπής» (1958). Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), όπου υποδύθηκε τη μία από τις τσιγγάνες που πλαισιώνουν το αγαπημένο δίδυμο Μίμη Φωτόπουλου και Βασίλη Αυλωνίτη.
Πηγές:
Οι φωτογραφίες 1 και 4 είναι από τη σελίδα στο facebook Μουσικό Θέατρο του ακάματου Γιάννη Χριστόπουλου.
Το εξώφυλλο και τα screenshots των ταινιών είναι από το προσωπικό μου αρχείο.