Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Θεανώ Ιωαννίδου

Η Θεανώ Ιωαννίδου υπήρξε μια από τις χαρακτηριστικότερες παρουσίες του Εθνικού Θεάτρου και η φωνή της τη βοήθησε να ντουμπλάρει πολλές ηθοποιούς σε ελληνικές ταινίες (μεταξύ αυτών και της Υβόν Σανσόν στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε») και να είναι η αφηγήτρια σε πολλά σημαντικά ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Λυκούργου Σταυράκου και υπήρξε σύζυγος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Μασσαλά. Πέθανε το 2009.

Η καριέρα της στο Εθνικό Θέατρο ξεκίνησε με τη συμμετοχή της ως μαθήτρια ακόμη στον χορό της παράστασης «Ηλέκτρα» (1952) αλλά στη συνέχεια δοκιμάστηκε στο ελεύθερο θέατρο. Εμφανίστηκε σε θεατρικά σχήματα όπως το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, το «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αλλού. Παρ’ ό,τι ντεμπουτάρισε στο Εθνικό Θέατρο το 1951-1952, την πρώτη της φωτογραφία τη συναντάμε είκοσι χρόνια αργότερα που επέστρεψε στον κρατικό φορέα θεάτρου, το 1971, στην παράσταση «Ο χορός της Ηλέκτρας».
Εμφανίστηκε συνολικά σε 17 ταινίες, ξεκινώντας το 1958 με την πασίγνωστη «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» στο πλάι της Αλίκης Βουγιουκλάκη και τελευταία την ταινία «Ο παραγιός μου ο ραλίστας» (1971).
Οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις ήταν αραιότατες και περιορίστηκαν στη δεκαετία του 1970: «Δρόμος χωρίς γυρισμό» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1975), «Το ταξίδι» (ΥΕΝΕΔ, εμφανίστηκε το 1976), «Αστέρια από χώμα» (ΕΡΤ, 1983-1984) και στην τηλεταινία «Οι δύο αγάπες» (ΕΡΤ, 1982). Στο Θέατρο της Δευτέρας εμφανίστηκε σε δύο παραστάσεις τη δεκαετία του 1980 (η φωτογραφία από την παράσταση «Δράκαινα» του Δημήτρη Μπόγρη το 1985). Εξίσου σημαντική ήταν και η φωνητική της παρουσία στο ραδιόφωνο.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές: 
Η φωτογραφία 2 προέρχεται από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (http://www.nt-archive.gr)
Η φωτογραφία 1 και τα screenshots προέρχονται από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα