Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Παραμυθένιες σκέψεις πάνω στο βιβλίο Η κόρη του κεραυνού, της Lucinda Riley


Η γλυκιά Φίτσα με το γαλήνιο -μόλις ξύπνησα- ύφος στο πρόσωπό της, περιποιείται τα κηπευτικά και τα μοσχοβολιστά λουλούδια της φιλενάδας της, Στελλίτσας Ζαχαρίτσας. Της λείπει πολύ καθώς πάνε πια 7 ημέρες που έφυγε για διακοπές. Και σίγουρα καλοπερνά με αξιόλογη παρέα, ολημερίς στη γύρα… αφού ένα τηλέφωνο δεν την έχει πάρει… Τις σκέψεις της φρενάρει απότομα ο ήχος του κινητού. Κοιτά στην οθόνη: Σεβάχ ο Θαλασσινός! Μμμμμ…
-Παρακαλώ; Σεβάχ;
-Έλα καλή μου Φίτσα! Όχι ο Σεβάχ… Η Μπλε τουφίτσα σου είμαι!
-Ζαχαρένια μου! Αχ, μόλις σε σκεφτόμουν! Με τον Σεβάχ είσαι;
-Ναι, δανείστηκα το κινητό του... είμαστε κρουαζιέρα… χαμός γίνεται… σε κάθε λιμάνι γνωστοί ανεβαίνουν... Ξέρεις πως τρελαίνεται για ταξίδια… δεν μένει λεπτό σε λιμάνι… Είσαι καλά, ε; Ξέρεις γιατί σε πήρα; Διάβασα ένα βιβλίιιιιιοοοοο… ΜΟΥΡΛΙΑ! Να τρέξεις να το πάρεις!
-Α, τι ωραία! Και ήθελα να πάρω ένα… για πες! Ταιριαστό για καλοκαίρι, ε;;;
-Θυμάσαι τις κόρες των αστεριών της Riley; Διάβασα το επόμενο… Η Κόρη του Κεραυνού! Θυμάσαι που στηρίζεται στον μύθο του αστερισμού των Πλειάδων;
-Μα βέβαια! Οι αδελφές με τα ονόματα των Πλειάδων!
-Σε αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε την ζωή της Άλι, της Αλκυόνης δηλαδή… Ένα συναρπαστικό ταξιδιάρικο και μελωδικό βιβλίο. Μας πάει Αιγαίο Πέλαγος. Γενεύη, Λονδίνο, Νορβηγία… μη σου πω για τα μικρά περάσματα σε Νότια Αγγλία και Ιρλανδία… Από τις πρώτες γραμμές η ζωή της Άλι έρχεται πάνω κάτω και φαίνεται ήδη, τί θα μας απασχολήσει σε αυτό το ταξίδι… Σκέφτεται η ηρωίδα μας Άλι Ντ ΄Απλειαζ για τον πατέρα της, Πα: Αν το επίθετό μας ήταν ένας αναγραμματισμός που είχε επινοήσει ο Πα λόγω της εμμονής του με τα αστέρια και τον μύθο των Πλειάδων, τότε ποιες ήμαστε στ’ αλήθεια; (Σελ. 127)
-Το ταξιδιάρικο το κατάλαβα αμέσως… το μελωδικό από που πηγάζει;
-Αυτή η ανυπομονησία σου καλή μου! Περίμενε θα μάθεις…
-Σου είπα πως η Άλι ήδη από τις πρώτες σελίδες βιώνει τρομερές αλλαγές στην ζωή της. Παράλληλα της δίνονται κάποια στοιχεία για να ανακαλύψει τις ρίζες της! Έτσι από σχεδόν το πρώτο τέταρτο του βιβλίου αρχίζει ένα πισωγύρισμα πάνω από εκατό χρόνια... ταξίδια στο χρόνο, όχι μόνο σε τόπους… Σου διαβάζω λίγο να μπεις στην εποχή του 1875 με ηρωίδα εδώ την Άννα: Η Άννα ευχήθηκε ενδόμυχα να κρατούσε πάρα πολύ η διαδρομή με την άμαξα. Παραμέρισε τα μπροκάρ κουρτινάκια και κρυφοκοίταξε με δέος έξω από το παράθυρο καθώς κατευθυνόταν προς το κέντρο της πόλης {…} Προσπέρασαν ένα ιππήλατο τραμ, με κομψά ντυμένους επιβάτες, τα κεφάλια των αντρών στεφανωμένα με γυαλιστερά ψηλά καπέλα και των γυναικών με φανταχτερές δημιουργίες στολισμένες με λουλούδια και κορδέλες. (Σελ.239) Κάπου εδώ αρχίζει και η μαγεία της μουσικής. Η Άννα έχει υπέροχη φωνή! Λατρεύει την μουσική… Ακούμε μελωδίες Μπετόβεν, παραδοσιακές μελωδίες μα και αυτές του Γκριγκ… γνωρίζουμε τον Γιενς Χάλβορσεν μέσα από τα μάτια της Άννας… Πολλές ανατροπές και στην δική της ζωή… από την επαρχία στην πόλη, από την φτώχεια στα πλούτη και πάλι όμως όλα μεταβάλλονται… Και μαγικά μεταφερόμαστε στο 2007 πάλι και στην Άλι που ακολουθώντας τα στοιχεία θα πετάξει μέχρι το Όσλο. Και θα σου διαβάσω κι ένα απόσπασμα από την πρώτη της εικόνα, εκεί: Το επόμενο πρωί σηκώθηκα νωρίς και βγήκα έξω στο μικροσκοπικό μπαλκόνι για να δω την πόλη στο φως της καινούριας μέρας. Αποκάτω μου υπήρχε μια πλατεία περιστοιχισμένη από δέντρα, ενώ δεξιά κι αριστερά της υπήρχε ένα μείγμα από πανέμορφα παλιά πέτρινα κτίρια αλλά και κάποια σύγχρονα. Σηκώνοντας τα μάτια μου ψηλά στο βάθος, είδα ένα ροζ κάστρο φωλιασμένο σ ’έναν λόφο. (Σελ.382)
-Ζαχαρένια μου ήδη σα να το κρατώ στα χέρια μου! Πες μου λίγα ακόμα…
-Αμάν βρε Φίτσα μου κάθε φορά… κοντεύω πάντα με σένα να αποκαλύψω και το τέλος! Άντε να σου πω… λίγα όμως ακόμα! Ακολουθούμε λοιπόν την Άλι στην Νορβηγία και κάνουμε επίσκεψη στο Εθνικό Θέατρο και στο μουσείο του Ίψεν! Όμως δεν θα σου πω τον λόγο. Σε έναν ακόμα δρόμο προς το παρελθόν βλέπουμε την παράδοση της Άννα στον Γιένς. Και η απόφαση να τον ακολουθήσει θα μετατρέψει την ζωή της όπως ποτέ δεν θα περίμενε… Τα ταξίδια στο παρελθόν μάς πάνε και στο 1936 και μετά, και παρακολουθούμε την δύσκολη περίοδο του Παγκόσμιου Πολέμου, το κυνήγι των Εβραίων και τελικά πως συνδέεται κι αυτή η ιστορία με τις άλλες… Η ιστορία του Πιπ και της Καρίν… Όλα όμως είναι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα. Νότες στην ίδια μουσική.
-Πολύ ενδιαφέρον και καλοδουλεμένο έργο ακούγεται. Πρέπει να έχει κάνει σπουδαία έρευνα η συγγραφέας, έτσι δεν είναι;
-Πράγματι, καλοδουλεμένο και ψαγμένο… Αληθινά πρόσωπα, ιστορικά στοιχεία, περιγραφές των πόλεων… Έρευνα και… ταλέντο φυσικά! Τα δένει όλα σταυροβελονιά, σε κρατά σε αγωνία και είναι όλα τόσο όσο... σε αρμονία και ισορροπία! Οι τελευταίες σελίδες φυσικά είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες καθώς γίνονται πια όλες οι αποκαλύψεις… Βρισκόμαστε στο 2007 και παρακολουθούμε την Άλι στο Όσλο, με τη βοήθεια του Τομ -ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ, κι ούτε πάει το μυαλό σου δηλαδή- να προχωρά την έρευνά της και τελικά… μαθαίνει ποια είναι; Ήταν αρκετά τα στοιχεία που της δόθηκαν;
-Εντάξει Μπλε Τουφίτσα μου! Δε νομίζω ότι θέλω κάτι άλλο! Τρέχω να το πάρω! ΑΧ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!
-Τι έπαθες; Τι έγινε; Είσαι καλά;
-Μπα ανάθεμά τον!
-Ποιος ήρθε καλή μου; Ποιος σε τρόμαξε;
-Αχ εντάξει τίποτα ζαχαροκαλή μου. Είδα τον Κακό Λύκο με βερμούδα και σκιάχτηκα…
-Είπε κάτι; Δεν νομίζω ότι έχει να πει τίποτα…
-Μπα…. περαστικός Ζαχαρένια μου! Να θυμίζει πως υπάρχει… ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ!

Να ευχαριστήσω την Κουκιδίτσα μου, τις εκδόσεις Διόπτρα και καλοτάξιδη Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ όπως της αξίζει άλλωστε… ΚΑΛΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.



Το μυθιστόρημα της Lucinda Riley κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στο οπισθόφυλλο λέει:
Η Άλι Ντ’ Απλειάζ πρόκειται να αγωνιστεί σε έναν από τους πιο επικίνδυνους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, όταν ξαφνικά μαθαίνει για τον αναπάντεχο, μυστηριώδη θάνατο του θετού πατέρα της. Επιστρέφοντας άρον άρον στο πατρικό της σπίτι για να συναντηθεί με τις πέντε αδελφές της, ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της –ο μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος που οι κόρες του αποκαλούν τρυφερά Πα Σαλτ– έχει αφήσει στην καθεμία τους ένα δελεαστικό στοιχείο για να ανακαλύψουν την αληθινή καταγωγή τους.
Παράλληλα, η Άλι έχει ξεκινήσει πρόσφατα έναν βαθιά παθιασμένο ερωτικό δεσμό που θα αλλάξει για πάντα τη μοίρα της. Τώρα, όμως, που στη ζωή της έχουν έρθει τα πάνω-κάτω πια, αποφασίζει να αφήσει τους αγώνες ανοιχτής θάλασσας και να ακολουθήσει το στοιχείο που της άφησε ο πατέρας της, το οποίο την οδηγεί στην παγωμένη αλλά πανέμορφη Νορβηγία…
Η Κόρη του Κεραυνού είναι το δεύτερο βιβλίο της συναρπαστικής σειράς της Lucinda Riley, η οποία βασίζεται αλληγορικά στον μύθο του πασίγνωστου αστερισμού των Πλειάδων.

Περισσότερα από/για τη Lucinda Riley:

Η Στελλίτσα Ζαχαρίτσα συνοδεύει το μυθιστόρημα με το μουσικό κομμάτι του Edvard Grieg και μας θυμίζει την μυθολογική ιστορία των Πλειάδων.
Edvard Grieg - Morning Mood
Μυθολογία
Οι Πλειάδες κατά τη μυθολογία ήταν κόρες του τιτάνα Άτλαντα και της Πλειόνης, αδελφές της Καλυψώς και των Υάδων. Την ύπαρξή τους οι αρχαίοι Έλληνες εμπνεύσθηκαν απ' τον ομώνυμο αστερισμό, που στα νεώτερα χρόνια έγινε γνωστός σαν Πούλια. Γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη και θεωρούνταν θεότητες του βουνού. Από την ένωσή τους με το Δία, τον Ποσειδώνα και τον Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες.
Οι Πλειάδες ήταν εφτά, όπως και τα αστέρια του αστερισμού που είναι ορατά με γυμνό μάτι:
· Η Μαία, η πρώτη και ομορφότερη, μητέρα του Ερμή από τον Δία
· Η Ταϋγέτη, μητέρα του πρώτου βασιλιά της Σπάρτης Λακεδαίμονα από τον Δία
· Η Ηλέκτρα, μητέρα του Δαρδάνου, γενάρχη των Τρώων και του Ιασίονος από τον Δία
· Η Στερόπη, σύζυγος (ή μητέρα) του ήρωα Οινόμαου από τον Άρη
· Η Κελαινώ, μητέρα του ήρωα Λύκου και του Ευρύπυλου βασιλιά της Κυρήνης από τον Ποσειδώνα
· Η Αλκυόνη, μητέρα του Υριέα και της Αιθούσης από τον Ποσειδώνα
· Η Μερόπη, σύζυγος του Σίσυφου και μητέρα του Γλαύκου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα